Život

Prvorodené deti sú múdrejšie, ako ich mladší súrodenci

"Závideli ste v detstve svojmu staršiemu bratovi, že je šikovnejší a úspešnejší ako vy? Poďakujte sa za to vašim rodičom. "

Zuzana Onufer, 14. mája 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Prvorodené dieťa je v podstate akýmsi experimentom v rukách rodičov, ktorí sa snažia robiť všetko najlepšie ako vedia. Dávajú mu všetku svoju lásku, pozornosť, ale zároveň sú prísni a majú naň vysoké nároky. Nová štúdia National Bureau of Economic Research dokazuje, že tento prístup prináša svoje ovocie.

Najviac rodičia vyžadujú od prvorodeného


Štúdia dokázala, že prvorodené deti sú inteligentnejšie a viac vynikajú v škole, ako ich mladší súrodenci. Výskumníci zistili, že nároky na dieťa sa u rodičov s každým ďalším dieťaťom znižujú. V dôsledku toho, školské výkony mladších súrodencov oproti prvorodenému stále viac klesajú.

V priebehu štúdie, boli rodičia požiadaní, aby vyjadrili svoju reakciu na to, keď ich druhorodené dieťa donesie domov zlú známku. Zistilo sa, že u mladších detí uplatňujú laxnejší prístup, a že by ich potrestali oveľa menej, ako keď takúto zlú známku kedysi doniesol prvorodený. A to je práve ono. Ak dieťa nemá disciplínu, ak za svoje zlyhanie nie je potrestané, nemotivuje ho to pracovať na sebe a zlepšovať sa.

Mladším súrodencom sa dostáva menej pozornosti


Ďalšie štúdie dokazujú, že prvorodené deti majú oproti mladším súrodencom vyššie IQ, sú ambicióznejšie, perfekcionistické, asertívnejšie. Je u nich dokonca menej pravdepodobné, že budú brať drogy, alebo že otehotnejú ako tínedžeri. Dôvodov, prečo sú prvorodení inteligentnejší a šikovnejší je viacero. Prvé dieťa získava väčšiu starostlivosť a pozornosť, čo podporuje lepší vývoj jeho mozgu. Logicky, keď príde na svet druhé, tretie, prípadne ešte viac detí, čas venovaný všetkým deťom sa musí rozdeliť.

Jedna z teórií sa domnieva, že rodičia sú ďalšími a ďalšími deťmi už tak otrávení, že majú najradšej to prvé, pretože sa narodilo v čase, kým ešte neboli úplne vyčerpaní. Iná teória tvrdí, že najstaršie deti sú preto lepšie v škole, pretože učia svojich mladších súrodencov. A naučiť môže len ten, kto dobre pochopil a spracoval získané vedomosti.

Aj stredné a najmladšie deti majú svoje plusy


Aj keď najstarší súrodenec má čísla na svojej strane, neznamená to, že mladší súrodenci nemajú tiež svoje kvality. Podľa štúdií, stredné deti sú obyčajne diplomatické, flexibilné, konkurencieschopné, spoločenské. Zvyknú robiť akéhosi mediátora medzi najstarším a najmladším súrodencom, vedia urovnávať konfliktné situácie.

Najmladšie deti to majú naozaj ťažké. Až zúfalo sa snažia, aby si ich niekto všimol, aby niečím zaujali. To v nich podporuje vlastnosti, ako je ctižiadosť, vytrvalosť, exhibicionizmus, sú očarujúci, vedia si získať ľudí.

Zdroj: elitedaily.com, yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Šialené mýty o sexe, ktoré sú v skutočnosti pravda
Ako zvládnuť skúškové obdobie a nezblázniť sa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre