Život

Ako zvládnuť skúškové obdobie a nezblázniť sa

"Obdobie skúšok, ktoré je nočnou morou všetkých študentov, sa začalo. Prinášame vám rady, ako ho hravo zvládnuť."

Tomáš Kušnír, 10. mája 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Urobte si plán


Predtým, než sa začnete učiť, si urobte plán učenia. Rozložte si skúšky podľa toho, koľko na to potrebujete času. Nebuďte prílišní optimisti a zo skúsenosti si to vypočítajte. Najprv sa učte na ťažšie predmety a tie sa snažte úspešne ukončiť čím skôr, pretože vtedy ešte máte dostatok energie. Neodporúčame sa učiť viacero vecí naraz.

Všetko s mierou


Veľmi kontroverzná téma. Niektorí si bez kávy a iných pomocníkov nevedia predstaviť učenie, iní popíjajú čajík a radšej sa motivujú inak. Šálka kávy nikomu neuškodí, ale verte, že s pribúdajúcim zúfalstvom budete dávku zvyšovať. Energetické nápoje vám nedajú až tak veľa energie, ako to vidno v reklamách. V skutočnosti je to iba placebo efekt, ktorým oklamete myseľ. Tabletky na zvýšenie koncentrácie neodporúčame. Ničia vo vás prirodzenú schopnosť koncentrácie. Dá sa to aj bez nich.

Treba sa aj učiť


Spôsobov, ako sa efektívne učiť je viacero. Musíte si to s niečím spojiť, všetko si zvýrazňovať, zapisovať a opakovať. Dajte pozor, aby vám príprava na učenie nezabrala viac času ako samotné štúdium. Nemusíte si každú vec napísať na papier. Hľadáte tajomstvo úspechu? Sadnúť si na zadok a učiť sa niekoľko hodín denne.

Odmena je dôležitá


Stále, keď sa vám niečo vo vašom pláne učenia podarí, dajte si odmenu. Čo tam po tom, že priberiete tri kilá? Vybeháte to cez leto. Nevravíme, že si máte dávať sladkosti po každej naučenej vete, ale spríjemnite si učenie. Dni, keď nevidíte nič iné, iba knihy a biele steny, vedia byť naozaj monotónne. Po každej skúške si dajte ešte väčšiu odmenu a na záver sa potešte niečím väčším. Zaslúžite si to.

Svet sa nezrúti


Prenášať predmet do ďalšieho ročníka nie je príjemné. Zase sa budete učiť to isté, čo ste už, podľa vás, aj tak zvládli. Nič sa nestane, ak vám nejaká skúška nevyjde a svet sa nezrúti. Dajte si od toho pauzu a po príjemnom lete sa budete učiť viac, ako tento rok.

Všetkým študentom prajeme veľa síl a pevné nervy počas skúškového obdobia.
Webmagazín.sk

ODPORÚČAME AJ:
Hokej: Tri veci, ktoré vás zaskočia
Žijete so psychopatom? Vieme, ako to zistiť
Vojnový zločinec lekár Josef Mengele unikol spravodlivosti
David Beckham oslavuje štyridsiatku: Toto ste o ňom nevedeli

Komentáre