Technológie

Elektronický notes prenáša kresby z papiera do tabletu

"Moleskine Livescribe Notebook je celý názov setu, ktorý prenáša obraz z papierového notesu na obrazovku tabletu. "

Erik Stríž, 2. septembra 2014 10:00
Moleskine Livescribe Notebook Foto: Moleskine


Papier a klasické perá či ceruzky nikdy nevyjdu z módy a ich význam v každodennom živote je nepopierateľný. Nemusí ísť pritom iba o každodenné drobné náčrty, ale aj o serióznu grafickú prácu, ktorej cieľom je zhotoviť atypický komiksový reklamný vizuál.

Moleskine Livescribe Notebook Foto: Moleskine

Kompletný set si vyžaduje priestor i peniaze


Set Moleskine Livescribe Notebook potrebuje k svojej funkčnosti tri rôzne zariadenia. Základom je tablet, do ktorého budú kresby prenášané. Ďalej je to elektronické pero Livescribe Smartpen a na záver samotný papierový notes, ktorý obsahuje aj niekoľko inteligentných elektronických prvkov. Aj samotné elektronické pero Smartpen je schopné širokého spektra aktivít, s notesom však budú vaše poznámky zachované aj vo fyzickom origináli a v danej chvíli nebudete potrebovať ani samotný tablet. Dáta sa môžu synchronizovať aj neskôr.

Moleskine Livescribe Notebook Foto: Moleskine

Funkčné papierové ikony


V ľavom dolnom rohu každej dvojstrany papierového notesu je trojica ikoniek, ktoré dobre poznáte z videoprehrávačov na počítači. Nachádzame tu tlačidlo nahrávania, pauzy a ikonu tlačidla stop. Keď tieto tlačidlá vytlačené na obyčajnom papieri budete stláčať prstami alebo čímkoľvek iným, nebude mať vaša snaha žiadny výsledok. Aby ste ich vedeli použiť, potrebujete už spomenuté inteligentné elektronické pero. Keď s ním stlačíte papierovú ikonku nahrávania, všetky vaše ďalšie ťahy perom budú zaznamenané a prenesené na displej tabletu. Na pravej strane notesu je aj nakreslené tlačidlo zaradenia kresby medzi obľúbené položky.

Vo chvíli, keď sa perom dotknete ikonky nahrávania, sa vaše nové “dielo” bude automaticky zaznamenávať do formy videa a v konečnom dôsledku aj statického obrázka, ktorý môžete ľubovoľne zdieľať alebo ďalej upravovať.

Inteligentné pero Livescribe Smartpen má na špičke okrem atramentového výstupu aj kameru, ktorá sleduje ikony vytlačené na paperi. Foto: Moleskine

Nahráva aj hovorený komentár k brífingu


Čo je väčšmi zaujímavé, ako samotné zaznamenávanie jednotlivých ťahov perom, je záznam zvuku a jeho priradenie k aktuálne vznikajúcej kresbe. Takto môžete celkom pohodlne vytvoriť rozsiahly celok, ktorý neskôr ocenia napríklad vaši kolegovia v práci, s ktorými si potrebujete v elektronickej forme vymieňať nové nápady alebo stratégie.

Moleskine Livescribe Notebook Foto: Moleskine

Papierová záložka ako funkčný set


Súčasťou notesu Livescribe Notebook sú aj dve záložky s množstvom drobnejších ikoniek. Je medzi nimi aj klávesnica s písmenami v štandardnej podobe, množstvo symbolov a funkcií. Stačí sa ich iba dotknúť elektronickým perom a efekt sa prejaví okamžite v elektronickej podobe na displeji tabletu.

Obstarávacia cena je vyššia, ale stále prijateľná


Ak si myslíte, že takáto hračka musí stáť obrovské peniaze, nemáte pravdu. V skutočnosti tento papierový notes stojí iba necelých tridsať amerických dolárov, čo je v prepočte približne 23 eur. Budete však potrebovať aj tablet a elektronické pero Livescribe Smartpen, pričom cena aktuálnej tretej generácie tohto pera sa pohybuje na úrovni okolo 170 eur.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre