Technológie

Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku

"Ultrabooky Asus série U patria k najkrajším prenosným počítačom na svete. Majú jednoduchý dizajn s dôrazom na detail a špičkovú technickú výbavu. "

Erik Stríž, 29. júla 2014 10:00
13-palcový ultrabook Asus UX32LA Foto: Asus


Dva týždne, počas ktorých sme mali príležitosť aktívne využívať ultrabook Asus UX32LA, v nás zanechali veľmi pozitívne dojmy. Odborníci, ktorí sa pravidelne stretávajú s najnovšími technologickými hračkami, zvyčajne nepociťujú väčšie nadšenie ani vtedy, keď sa im do rúk dostane špičkový produkt. Asus UX32LA je však iný prípad, poteší aj experta na notebooky.

13-palcový ultrabook Asus UX32LA Foto: Asus

Ultrabooky ako vrchol súčasnej techniky


V minulosti sme mali možnosť stretnúť sa s rôznymi produktmi, ktoré boli skôr iba akýmsi dizajnérskym úletom. Napríklad také netbooky boli síce chvíľu populárne, ale kvôli nedostatočnému technologickému zázemiu boli odsúdené na zánik. Dnes ich nahradili rôzne konvertibilné tablety s prídavnou hardvérovou klávesnicou.

Ultrabooky však nie sú žiadnym takýmto výstrelom do tmy. Sú vrcholom technologického pokroku, popri skvelom dizajne ponúkajú nadštandardný výkon a priam jedinečný zážitok z ich používania. Asus UX32LA by sme mohli pokojne pasovať za typického predstaviteľa ultrabookov a veľmi by sme nebránili ani jeho označeniu za windowsovú alternatívu k Apple Macbooku.

Elegancia najvyššieho rangu


Keby sme eleganciu hodnotili na stupne, potom by tento ultrabook od Asusu získal najvyšší možný status. Na fotografiách možno pôsobí mierne fádne, sterilne a v porovnaní s ostatnými ultrabookmi dokonca celkom obyčajne, avšak praktická skúsenosť s ním vo vás zanechá výlučne pozitívne emócie.

Práve emócia je pri tomto ultrabooku to, čo má potenciál predávať. Keď ultrabook prvý raz chytíte do rúk, prekvapí vás jeho tuhosť, nízka hmotnosť, chladný kryt a po otvorení krásny jasný displej.

Otváranie ultrabooku je možné aj jednou rukou, nie je potrebné ho nasilu roztvárať. Napriek tomu si drží svoju otvorenú pozíciu veľmi pevne, časť s displejom nemá výraznejšiu vôľu a celkovo ultrabook pôsobí až nadmieru odolne. Sme presvedčení o tom, že tento Asus nie je určený do nepriaznivého prostredia a do rúk menej ohľaduplného majiteľa, avšak dojem vyššej odolnosti si buduje veľmi presvedčivo.

13-palcový ultrabook Asus UX32LA Foto: Asus

Dotykový displej patrí aj do práce


Ultrabook Asus UX32LA je univerzálnym multimediálno-produktívno-komunikačným nástrojom. Patrí aj do rúk študenta práv, takisto na stôl priaznivca moderných hier a rovnako tak do tašky vysoko postaveného manažéra veľkej firmy. Každý jeden z nich nájde v ultrabooku naplnenie svojich požiadaviek.

Dotykový displej sa tak ukazuje ako celkom dobrý doplnok aj pri čisto pracovnom využití ultrabooku. Operačný systém Windows 8.1 je, koniec koncov, vyslovene navrhnutý pre používanie na zariadeniach s dotykovým displejom. Využijete ho nielen pri prehliadaní webu alebo pri pohybe v tabletovom režime Windowsu, ale aj pri formálnych prezentáciách v kancelárii.

Celkom živo si predstavujeme webdizajnéra, ktorý svojmu klientovi predvádza schopnosť najnovšieho webového prostredia interagovať na dotyky.

Displej na ultrabooku od Asusu má rozlíšenie 1366 x 768 pixelov a uhlopriečku displeja 13,3 palcov. Pri pomere strán 16:9 ide o formát, ktorý oceníte nielen pri práci s dvomi oknami naraz, ale aj pri sledovaní filmov.

Filmy však nie sú len o obraze, ale aj o zvuku. V ultrabooku UX32LA sú vstavané reproduktory a mikrofón Bang & Olufsen ICEpower, ktoré podávajú prekvapivo dobrý výkon aj pri hlbokých tónoch, takisto celkom dobre imitujú 3D efekty.

13-palcový ultrabook Asus UX32LA Foto: Asus

Špičková technika už v základnej výbave


Ultrabook Asus UX32LA sa predáva v niekoľkých variantoch a práve od úrovne technologickej výbavy sa odvíja aj jeho finálna cena. Tá, mimochodom, nie je vôbec nízka, avšak už sme si tak akosi zvykli, že za dobré veci si treba aj dobre zaplatiť. Netreba však podliehať ilúzii, že si ultrabooky s cenou okolo tisíc eur môžu dovoliť iba tí s vyšším spoločenským statusom. Väčšina ľudí si podobné zariadenia aj tak nakupuje na splátky.

Asus UX32LA sa predáva vo variantoch s procesormi Intel Core i3, i5 a i7, so vstavanou grafikou Intel HD Graphics 4400, operačnou pamäťou RAM minimálne 4 GB a s pevným diskom vo veľkostiach od 128 do 1000 GB.

Súčasťou základnej výbavy ultrabooku sú technológie USB (3×3.0), HDMI, mini Display Port, Bluetooth, Wi-Fi, HD 720p webkamera a konektor ethernet. Každého majiteľa celkom určite poteší citlivý touchpad a podsvietená klávesnica s nízkym zdvihom.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Hybridný tablet na skutočnú prácu
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Lenovo TAB A8: Rozumné kompromisy za rozumnú cenu
Stôl na kávu s dotykovým displejom

Komentáre