Technológie

Stôl na kávu s dotykovým displejom

"Inteligentný stôl Ideum Platform 46 s prostredím Android je vodotesný a plný špičkovej techniky. "

Erik Stríž, 20. februára 2014 10:00
Do inteligentného stola nainštalujete aj hry a zábavné aplikácie Foto: Ideum


Inteligentné televízie a stoly sú už dnes relatívne bežnou záležitosťou. Mať ale doma stôl na kávu s veľkým dotykovým displejom a operačným systémom Android je čosi, čo sa nevidí každý deň. Z bežnej dennej rutiny pitia kávy pred odchodom do práce sa tak môže stať priestor získania aktuálnych informácií o priateľoch na Facebooku, správ z médií alebo rovno môžete riešiť e-maily či sledovať videá.

Veľký displej namiesto stola nemusí byť iba zábava, ale aj edukatívna pomôcka Foto: Ideum

"Kávový stôl" Ideum Platform 46, ako ho výrobca nazýva, s inteligentnými technológiami vznikol s použitím techniky od spoločnosti 3M a dizajnového umenia firmy Ideum. Odolný a vodotesný stôl je vybavený špičkovou Full HD obrazovkou, ktorá je schopná registrovať dotyky prstami. Zaujímavosťou je, že tento stôl dokáže v jednej chvíli súčasne reagovať až na 60 dotykov, čo znamená, že je ako stvorený na hranie spoločenských hier aj so šiestimi či viacerými hráčmi. Uplatnenie nachádza tiež pri edukačných aktivitách s deťmi.

Systém z mobilu na ohromných 117 centimetroch Foto: Ideum

Supervýkonný megatablet


Po technickej stránke je tento kávový stolík skutočnou technologickou špecialitou. Jeho výkon je prakticky neporovnateľný s tým, ktorý máme možnosť využívať pri bežných tabletoch alebo mobilných telefónoch. Základom je už spomenutá multi-dotyková Full HD obrazovka s uhlopriečkou 46 palcov (117 cm) a operačný systém Android Jelly Bean bez akejkoľvek doplnkovej výbavy.

Do inteligentného stola nainštalujete aj hry a zábavné aplikácie Foto: Ideum

V tele stolíka pracuje 4-jadrový procesor Intel Core i7 s výkonom 3,7 GHz, 16 gigabajtová operačná pamäť RAM a až 500 gigabajtový ukladací priestor. Vďaka týmto parametrom pracuje operačný systém Android nezvyčajne rýchlo a spoľahlivo. O pohodlnom prehliadaní veľkých webstránok a Full HD videa ani nehovoriac, toto tento 46-palcový kávový stolík zvláda bez akýchkoľvek zaseknutí alebo oneskorení.


Ak by ste mali pocit, že kávový stôl s dotykovým displejom je presne to, čo vám v domácnosti chýba, mali by ste začať šetriť. Hodnota tohto sofistikovaného stola dosahuje takmer 7-tisíc amerických dolárov, v prepočte približne 5 100 eur. A ak by ste si mysleli, že takýto stôl vyrobíte z cenovo dostupnejšieho dotykového monitora, budete sklamaní. Nevyhnutnou súčasťou inteligentného stola je aj zvýšená ochrana pred poškodením displeja a nezvyčajne vysoký výkon s veľkou pamäťou integrovanou priamo do vnútra displeja. Okrem systému Android je možné tento stôl získať za menší doplatok aj so systémom Windows 8.

Komentáre