Technológie

Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov

"Odborníci tvrdia, že tablet Galaxy Tab S od Samsungu je tým najlepším, čo môže súčasný technologický pokrok ponúknuť. Po skúsenosti s ním celkom súhlasíme s týmto tvrdením. "

Erik Stríž, 3. júla 2014 10:00
Samsung Galaxy Tab S 10.5 Foto: Samsung

Tablety od kórejského Samsungu môžeme bez akejkoľvek diskusie považovať za najlepšie na trhu. Samozrejme, o prvenstvo v boji o zákazníka sledujeme aj vynikajúce produkty firiem ako Sony, LG Electronics či Apple, Samsung má však hodnotné know-how, ktoré vie perfektne zúžitkovať v prospech zákazníka. Pred niekoľkými týždňami sme priniesli veľmi pozitívny článok o tablete Sony Xperia Z2 Tablet. Ten nás oslovil výnimočnou kvalitou fyzického spracovania a používateľským zážitkom. Nanešťastie pre japonské Sony, najnovší tablet od Samsungu aj tento veľmi pozitívny dojem prekonáva.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 Foto: Samsung

Displej ako dôvod na kúpu


To, čo na každom tablete zaujme predovšetkým, je displej. Ten v tablete Galaxy Tab S má rozlíšenie až 2560 x 1600 pixelov, čo na uhlopriečke 10,5 palcov predstavuje mimoriadne čistý detailný obraz. Fotografie sú zobrazené krásne, s dôrazom na najmenšie detaily a fotky s rozlíšením štyri megapixely môžu byť dokonca zobrazené v mierke 1:1. To znamená, že neprídete ani o jeden jediný pixel zo snímky. Tým najpodstatnejším, čo určuje kvalitu zobrazenia, však nie je ani tak rozlíšenie, ako skôr technológia obrazu. Super AMOLED je platforma, ktorú Samsung s veľkým úspechom používa vo svojich smartfónoch a teraz je to prvýkrát, čo je použitá v tablete väčšom ako desať palcov v uhlopriečke. Super AMOLED sa vyznačuje hneď niekoľkými základnými vlastnosťami, ktoré determinujú veľmi pozitívny používateľský zážitok. V prvom rade je to sýtosť a jas farieb, nasleduje priam extrémny kontrast (keďže čierne pixely sú fakticky vypnuté a teda celkom čierne) a pozorovacie uhly siahajúce až k takmer stopercentnej bilancii.

Senzor odtlačkov prstov a 8 megapixelová kamera s bleskom Foto: Samsung

Senzor odtlačkov v záujme bezpečnosti


Veľkú pochvalu si dizajnéri a technici zaslúžia aj za spracovanie krytov. Samotný tablet je mimoriadne tenký (iba 6,6 milimetra) a vertikálne okraje okolo displeja majú iba niečo vyše centimeter. Horizontálne rámy sú nositeľmi funkčných tlačidiel, webkamery a senzorov. Zaujímavosťou je prítomnosť senzora odtlačkov prstov, ten je vstavaný priamo do hlavného tlačidla. Jeho dizajn však vôbec nenapovedá o tom, že by bol schopný odtlačky rozpoznávať. V praxi funguje tento snímač tak, že v nastaveniach bezpečnosti tabletu osemkrát po sebe potiahnete prstom po tlačidle a ten automaticky danému odtlačku určí odomykaciu funkciu. Alternatívou za odtlačok prsta je klasické alfanumerické heslo. To je možné zadať pri odomykaní tabletu hneď, avšak odomknutie tabletu s pomocou odtlačku prsta je rýchlejšie. Zaujímavosťou je, že keď sa vám po piatich pokusoch nepodarí tablet odomknúť, musíte počkať 25 sekúnd na ďalšiu takúto možnosť. Dobrou správou však je, že senzor pracuje veľmi spoľahlivo a vaše odtlačky rozpozná nevídane rýchlo. Neobjektívne, len na základe subjektívneho dojmu by sme povedali, že senzor v tomto tablete je o niečo lepší, ako v smartfóne HTC One Max, o ktorom sme písali už minulý týždeň.

Ak by ste ale mali záujem o ešte väčšiu mieru bezpečnosti, než s použitím odtlačku vlastného prsta, aj v tomto ohľade vie Samsung vyhovieť. Súčasťou systému Android je totiž aj funkcia Súkromný režim, ktorý chráni váš osobný obsah v zariadení. Zabezpečiť môžete fotografie, videá, hudbu alebo iné súbory.

8 megapixelová kamera s preostrovaním a LED bleskom Foto: Samsung

Dve Full HD kamery


Tablet Samsung Galaxy Tab S 10.5 je vybavený dvojicou kamier. Tá na zadnej strane má rozlíšenie snímača osem megapixelov a zhotovuje fotografie vo veľkosti 3264×1836 pixelov s “váhou” približne dva megabajty. Fotky z tabletu by sme veľmi neradi porovnávali s tými zo smartfónov rovnakého výrobcu, avšak, keby sme tak robili, zaznamenali by sme značný regres. Fotografie zhotovené tabletom Galaxy Tab S sú za dobrých svetelných podmienok pekné, ostré a detailné, ale nadštandardné výkony by ste od tabletu čakať nemali. V každom prípade, pre fotky na Facebook to celkom určite stačí.

Funkcia zobrazeniach dvoch aplikácii naraz tablet predurčuje do rúk ľuďom, ktorí na tablete aktívne pracujú Foto: Samsung

Automaticky vám vylepší pleť


Webkamera má rozlíšenie dva megapixely a rovnako ako zadná zaznamenáva video vo formáte Full HD. Veľmi oceňujeme, že Samsung kladie pri webkamere dôraz na vysokú citlivosť, takže aj v tmavšej miestnosti je vaša tvár pri videohovore jasná a ostrá. Nielen dámy ocenia funkciu Krásna tvár, ktorá automaticky redukuje nedokonalosti pleti. Treba však napísať aj to, že krajšieho chlapa zo mňa tablet veru nespravil…

Android s krásnou grafikou


Tablet pracuje s operačným systémom Android KitKat a prostredím TouchWiz. Nemáme k nemu prakticky žiadnu výhradu, pretože funguje veľmi rýchlo, spoľahlivo, prostredie má krásnu grafiku a zorientovať sa v ňom je úlohou na niekoľko sekúnd. Na tablete vďaka jeho výkonu spustíte všetky aplikácie z obchodu Google Play a iných centier pre sťahovanie softvéru. Platí to pre náročné aplikácie venujúce sa strihaniu videa a úprave fotiek, ako aj moderným a extrémne náročným hrám typu Call of Duty či Asphalt.

K tabletu bude dostupné aj príslušenstvo, napríklad tento obal so vstavaným stojanom Foto: Samsung

Cena porovnateľná s notebookom


V ponuke predajcov elektroniky dnes môžete nájsť veľké množstvo tabletov, ktoré sa uchádzajú o vašu priazeň a ktoré možno považovať v určitom ohľade za lídrov. Samsung Galaxy Tab S celkom jednoznačne má potenciál na to, aby obstál ako víťaz týchto konkurenčným bojov. V desaťpalcovom variante tablet stojí niečo cez 500 eur, čo môže byť jediná prekážka na ceste k zákazníkovi. Pravdou však je aj to, že moderné hi-end tablety majú ceny porovnateľné s notebookmi a masový zákazník si na takúto cenovú politiku začína zvykať.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Lenovo TAB A8: Rozumné kompromisy za rozumnú cenu
HTC One Max: 6-palcový displej a snímač odtlačkov prstov
Redakčný test: Je Xperia E1 naozaj telefón pre podnikateľov?
Najlepší smartfón v menšom vydaní
Fotoaparát s Androidom prekonáva všetky očakávania
Tlačiareň, ktorú schováte do vrecka

Komentáre