Technológie

Tlačiareň, ktorú schováte do vrecka

"Farebná tlačiareň LG Pocket Photo vytlačí fotografie z vášho mobilu, jej najväčšou doménou je však mobilita a skladnosť."

Erik Stríž, 5. júna 2014 10:00
Mobilná tlačiareň LG Pocket Photo Foto: LG Electronics


Digitálna fotografia v spojení s prenosnými multimediálnymi zariadeniami do určitej miery zmenili náš svet. Zatiaľ, čo ešte pred niekoľkými rokmi bolo samozrejmosťou mať rodinné i súkromné fotografie vytlačené na papieri, dnes sme zmierení s ich skladovaním v počítači. Možnosť ukladať a archivovať tisíce fotografií na jediný malý USB kľúč je nepochybne veľkým prínosom, avšak vytlačená fotografia má stále svoje čaro.

Mobilná tlačiareň LG Pocket Photo Foto: LG Electronics

Tlačiareň ľahšia ako telefón


Aby sa toto čaro zachovalo, vznikajú aj tlačiarne špeciálne vybavené pre tlač fotografií z mobilu. Jednou z tých zaujímavejších je LG Pocket Photo. Pripomína skôr prenosný SSD disk než tlačiareň, váhou dokonca prekonáva aj niektoré väčšie smartfóny. Len pre porovnanie, telefón HTC One Max váži 217 gramov, tlačiareň od LG iba 212 gramov. Je tomu tak najmä pre fakt, že sa v nej nenachádzajú tradičné pohyblivé tlačové hlavice alebo atrament. Rozmery tohto malého zázraku sú iba 72,4 x 120,9 x 24,0 milimetrov.

V predaji sú tri verzie tlačiarne LG Pocket Photo, líšia sa však iba farbou. Či už si vyberiete oranžovú, ružovú alebo bielu farbu, funkcie a technické vlastnosti tlačiarne sú vždy rovnaké. Zariadenie sa nabíja cez bežný microUSB káblik, nabíjací cyklus trvá jeden a pol hodinu a batéria vydrží tlač 25 fotografií. Zdá sa, že to nie parameter, ktorý by vás ohúril, avšak treba sa pozerať na to, že túto tlačiareň na rozdiel od iných vložíte do vrecka a použijete kedykoľvek, aj v autobuse.

Mobilná tlačiareň LG Pocket Photo Foto: LG Electronics

Pomalá, ale kvalitná tlač


Pocket Photo potrebuje na svoju činnosť smartfón, ku ktorému sa pripojí cez Bluetooth alebo NFC. V mobilnom telefóne alebo tablete musí byť nainštalovaná aplikácia Pocket Photo. Vďaka nej nielen vytlačíte fotografie, ale aj ich upravíte alebo do nich vložíte ľubovoľné texty alebo grafiku.

Samotná tlač prebieha pomerne pomaly, na jednu fotografiu si počkáte aj 45 sekúnd. Odmenou vám však bude snímka s rozlíšením až 640×1224 bodov (313 dpi), na ktorej navyše nie je žiadny atrament, preto sa nemôže rozmazať.

Špeciálny papier ZINK obsahuje všetko potrebné k tomu, aby sa po osvietení UV svetlom na ňom objavil obraz. LG Pocket Photo využíva presne ten istý princíp tlače, ktorý poznáme zo starších fotoaparátov Polaroid, z ktorých po odfotení hneď vyšla fotografia. Tvrdenie, že sa fotografie nerozmazávajú, je faktom - tlačiareň s papierom ZINK používame už viac ako mesiac veľmi aktívne a ani raz sa nestalo, že by sa snímka rozmazala. Dokonca ani vtedy, keď fotku potopíte pod vodu.

Mobilná tlačiareň LG Pocket Photo Foto: LG Electronics

Malá veľkosť je podmienka mobility


Snáď jediná nevýhoda malej kompaktnej tlačiarne je, že aj fotografie sú malé. Majú rozmer iba 5×7,6 centimetra, čo je veľkosť kreditnej karty. Takéto malé fotky zrejme nie sú celkom vhodné na to, aby sa z nich vytvoril kompletný rodinný fotoalbum, ale sú vhodné napríklad do peňaženky alebo rôzne koláže. Je potrebné brať ohľad na skutočnosť, že ide o mobilnú tlačiareň.

Komentáre