Technológie

HTC One Max: 6-palcový displej a snímač odtlačkov prstov

"Veľký smartfón HTC One Max je predstaviteľom takzvaných tabletofónov, prípadne označovaných aj ako phablety. Má 5,9-palcový displej a snímač odtlačkov prstov. "

Erik Stríž, 12. júna 2014 6:00
HTC One Max s 5,9-palcovým Full HD displejom a snímačom odtlačkov Foto: HTC


HTC One Max je so svojimi takmer šiestimi palcami skutočne veľký telefón. Vojde sa ešte do vrecka, avšak nevyzerá v ňom celkom dobre a čo je dôležitejšie, napríklad pri nasadaní do auta z tohto vrecka môže vypadnúť medzi sedadlá. Toto bola naša každodenná skúsenosť až do chvíle, kedy sme telefón začali nosiť v pánskej taške. Predpokladáme, že dámy k tomuto riešeniu dospejú oveľa skôr.

V každom prípade platí, že aj keď je na prenášanie vo vrecku nohavíc tento smartfón priveľký, v žiadnom prípade nie je ohrozené jeho každodenné používanie alebo využívanie jeho telefonických funkcií. Priložený k uchu nepôsobí nápadne ani komicky.

Veľkosť displeja oceníte predovšetkým pri prehliadaní webstránok a pri práci s dokumentmi. Vďaka vysokému rozlíšeniu Full HD (1920×1080 pixelov) je každý typ obsahu vykreslený s dôrazom na najmenšie detaily, čo sa prejavuje najmä pri prehliadaní členitých webstránok. Veľkým plusom je aj technológia zobrazenia, ktorá displeju dáva vysoký jas, jasné sýte farby, bezprostredné reakcie na dotyky (aj nechtami) a prekvapivo dobrú exteriérovú čitateľnosť. V čase nášho redakčného testu bolo vonku veľmi pekné počasie s ostrým denným svetlom, napriek tomu bol displej vždy ľahko čitateľný.

HTC One Max s 5,9-palcovým Full HD displejom a snímačom odtlačkov Foto: HTC

Snímač odtlačkov prstov na zlom mieste


Jedna zo zásadných vecí, ktoré oslovia zákazníkov do kúpy modelu One Max, je prítomnosť snímača odtlačkov prstov. Toto nápadné zariadenie umiestnené na zadnej strane pod šošovkou fotoaparátu možno trochu kazí dizajn telefónu, funguje však spoľahlivo a rozširuje možnosti smartfónu.

Tento snímač odtlačkov prstov aktivujete pomerne ľahko, stačí si v menu vybrať ponuku Fingerprint a nastaviť váš odtlačok prsta ako vzorový. Pri zadávaní vzorového odtlačku musíte prstom prejsť po snímači štyrikrát, aby sa zamedzila možnosť omylu a odchýlky, zároveň musíte zadať aj klasické písané heslo. Napríklad pre prípad, že by ste si prst zranili.

Musíme však priznať, že funkciu odtlačkov prstov sme na odblokovanie telefónu využiť nevedeli. Sme presvedčení, že určitý typ zákazníkov si veľmi potrpí na bezpečnosť a pre nich je toto riešenie skvelé. Avšak keď potrebujete mať telefón a jeho funkcie po ruke, nemáte chuť tento 6-palcový telefón vždy hladkať prstom po jeho zadnej strane. V tomto ohľade lepšie riešenie ponúka Apple iPhone 5s a Samsung Galaxy S5, ktoré majú snímač zabudovaný do hlavného predného tlačidla.

HTC má svoju hierarchiu: zľava HTC One mini, One a One Max Foto: HTC

Špičková výbava pre veľmi náročných


HTC One Max je výstavnou skriňou modernej techniky. Je nositeľom 4-jadrového procesora s taktovaním na 1,7 GHz, pracuje s operačnou pamäťou 2 GB a ponúka 16 alebo 32 GB interný ukladací priestor. Z toho asi 4 GB zaberie samotný systém Android.

Android vo verzii KitKat pracuje rýchlo a spoľahlivo, jeho prostredie je do značnej miery ovplyvnené nadstavbou HTC Sense 5.5. Toto softvérové vylepšenie dodáva telefónu celkom odlišný vzhľad, ktorý nie je možné porovnávať s inými Android smartfónmi.

Spísať všetky funkcie, ktorými telefón disponuje, by bola téma na samostatný článok, to najpodstatnejšie nájdete v tabuľke parametrov nižšie.

Displej: Full HD 1920×1080 pixelov , Super LCD3, 5,9 palcov, Gorilla Glass 3
Konektivita: 2G, 3G, LTE, microUSB, infraport, HDMI, NFC, Bluetooth, Wi-Fi, FM RDS, A-GPS, GLONASS
Pamäte: 2 GB RAM, 16/32 GB pamäť, microSD karta (max. 64 GB)
Procesory: 4×1,7 GHz, grafika Adreno 320
Fotoaparát: 4 Mpx UltraPixel (2688×1520), zaostrovanie, blesk
Kamera: Full HD so stereo zvukom, spomalené video
Webkamera: 2,1 Mpx, Full HD video
Rozmery a hmotnosť: 164,5 × 82,5 × 10,3 mm, 217 gramov


Stereo reproduktory BoomSound sú na prednej strane telefónu Foto: HTC

Určený pre každého, ale nie každý ho chce


HTC One Max je výborný smartfón, ktorý vás po priamej skúsenosti s ním jednoducho musí osloviť. Veľmi pozitívne hodnotíme predovšetkým jeho zobrazovacie kvality, ale aj skvelý zvuk nesúci sa zo stereo reproduktorov BoomSound. Typický majiteľ tohto smartfónu nie je presne definovaný, pretože sa hodí do rúk pracovne vyťaženého manažéra veľkej firmy, ale aj do tašky študenta vysokej školy, ktorý si chce cestou v MHD čítať materiály v elektronickej forme. Jediný argument proti kúpe môže byť cena atakujúca hranicu 500 eur a samotná veľkosť telefónu. Šesť palcov uhlopriečky je predsa len značný rozmer.

Komentáre