Technológie

Fotoaparát s Androidom prekonáva všetky očakávania

"Samsung Galaxy Camera 2 je kompaktný fotoaparát s teleskopickou optikou, ktorý posúva úroveň inteligencie kamier na vyššie méty. "

Erik Stríž, 2. júna 2014 10:00
Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung


Moderné smartfóny sú už dnes tak vyspelé, že v plnej miere dokážu nahradiť kompaktný digitálny fotoaparát a videokameru. Stále je však na trhu priestor pre špecifické zariadenia, akými sú jednoúčelové fotoaparáty. Tie však musia ponúkať aj pridanú hodnotu, ktorou môže byť inteligencia podmienená otvoreným operačným systémom. Presne takým fotoaparátom, ktorý osloví kvalitou zhotovených fotografií, konštrukčným spracovaním a prostredím Android, je Samsung Galaxy Camera 2.

Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung

Výborné konštrukčné spracovanie


Druhá generácia inteligentného fotoaparátu z dielne kórejského Samsungu si zaslúži celkom vážne uznanie. Nie je to žiadna napodobenina fotoaparátu, pričom po rozobratí by ste zistili, že ide len o prebalený mobil. Už samotné masívne telo s kovovými prvkami zaujme fanúšika dobrej dielenskej práce, ale aj produktového dizajnéra. Zatiaľ, čo predná strana fotoaparátu je klasická, na zadnej nenájdete nič okrem rozmerného displeja. Kontrast bieleho predku a čiernej strany s displejom vytvára priam luxusný dizajn, na ktorý sa nechytajú ani mnohé iné prémiové fotoaparáty.

Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung

Skvelý fotoaparát aj pre novinára


Galaxy Camera 2 je vybavená výbornou optikou, ktorá jej dopriala aj optický zoom a optickú stabilizáciu obrazu. Automatické zaostrovanie možno nie je práve najrýchlejšie, pri zamračenom počasí v interiéri kamera zaostrovala snáď aj pol sekundy, čo je celkom významný čas. Pri pohľade na zhotovené snímky však budete schopní odpustiť aj tento malý nedostatok.

Fotografie majú maximálnu veľkosť 16,3 megapixelov, video nanajvýš Full HD 1920×1080 pixelov. Možno si poviete, že napríklad smartfón Sony Xperia Z2 má vyše 20-megapixelový fotoaparát a Galaxy Note 3 nahráva video v rozlíšení 4K, avšak ani jedno z nich sa kvalitatívne nevyrovná snímkam z Galaxy Camera 2. Významným určovateľom kvality fotografií a videa nie je rozlíšenie samotné, ale predovšetkým veľkosť snímača a to, ako sa softvér dokáže vysporiadať s prijatým svetlom zo scény.

Objektív na Samsung Galaxy Camera 2 je 23 mm širokouhlý, má 21-násobné optické priblíženie, dodatočne však dokáže približovať aj digitálne. Prítomná je optická stabilizácia, ktorá funguje vynikajúco. Aj odborníka môže prekvapiť úroveň, na ktorej dokáže Galaxy Camera 2 redukovať otrasy ruky.

Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung

Displej ako z prvotriedneho smartfónu


Displej na zadnej strane fotoaparátu má na starosti takmer celé ovládanie fotoaparátu. Samozrejme, na vrchnej stene zariadenia sa nachádza trojica základných tlačidiel a otočný prstenec pre ovládanie zoomu, avšak všetko ostatné spravíte cez dotykový displej. Ten má uhlopriečku až 4,8 palca a vybavený je technológiou HD Super Clear. Ako hľadáčik slúži výborne, ale jednou z jeho dominánt je aj zobrazenie prostredia Android s úpravou TouchWiz.

Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung

Otvorený systém prináša celkom nové možnosti


V skutočnosti je vo fotoaparáte nainštalovaný plnohodnotný systém Android Jelly Bean, ktorý navyše vďaka 4-jadrovému 1,6 GHz procesoru a veľkej pamäti pracuje veľmi svižne a bez oneskorení. V praxi to znamená, že fotograf si môže svoju Galaxy Camera 2 vybaviť aplikáciami všetkého druhu, vrátane tých, ktoré sa starajú o zálohovanie zhotovených fotografií a videí priamo na cloud (napríklad Instant Upload od Google). Okrem toho môže využívať iných schopností systému, napríklad úpravu alebo zdieľanie fotografií priamo zo zariadenia, bez potreby použitia notebooku.

V Samsung Galaxy Camera 2 sa nachádzajú celkovo tri pamäte. Tá na ukladanie dát má kapacitu 8 gigabajtov, avšak pre používateľa sú z nej kvôli veľkosti systému Android k dispozícii asi tri. Operačná pamäť vo veľkosti dvoch gigabajtov sa stará o plynulý beh aplikácií a samotnej kamery, pričom vďaka microSD slotu je možné ukladať si fotky a video na pamäťovú kartu. Jej maximálna kapacita je prívetivých 64 GB.

Samsung Galaxy Camera 2 s Androidom a 21-násobným zoomom Foto: Samsung

Najradšej by sme si ho nechali


Samsung Galaxy Camera 2 je zariadenie, ktoré si určite zaslúži pozornosť a z redakčného testu sme ho vracali s nevôľou. Veľmi jasne nám naznačuje, ako vyzerá blízka budúcnosť jednoúčelových kompaktných fotoaparátov: veľmi negatívne. Očakávame totiž, že z jednoúčelových sa stanú univerzálne, práve vďaka systému Android.

Komentáre