Technológie

Redakčný test: Je Xperia E1 naozaj telefón pre podnikateľov?

"Zisťovali sme, či je pravda, že tento smartfón splní aj nároky vyťaženého manažéra. "

Erik Stríž, 26. mája 2014 10:00
Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony


Sony Xperia E1 je elegantný smartfón, ktorého charakter odhalíte až po reálnej skúsenosti. Fotografie akoby nedokázali vystihnúť to, čo je skutočnou podstatou tohto telefónu. Na prvý pohľad na fotkách totiž pôsobí ako takmer luxusný kúsok modernej techniky, najmä v čiernobielom prevedení. My sme mali možnosť otestovať ho vo fialovej úprave, ktorá lepšie vystihuje nielen kategóriu zaradenia smartfónu, ale aj cieľovú skupinu, ktorú by mal osloviť.

Kvalita fyzického spracovania, konštrukcia a kryty sú na dobrej úrovni, ale určite sa nechytajú na to, čo Sony dokáže pri svojich prémiových modeloch. Kryty v E1 sú príjemné na dotyk, strana s displejom je schopná odolať ľahšiemu poškodeniu a celkovo je telefón pevný. Nespraví však na vás taký pozitívny dojem, ako napríklad hierarchicky vyššie posadený model M2.

Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony

Výborný displej na lacnom mobile


Sony Xperia E1 má displej s uhlopriečkou štyri palce, ale svojou výškou sa nerovná napríklad štvorpalcovému iPhone 5s. Displej v Sony má menej výrazný pomer strán, čo však v jeho prípade veľmi oceňujeme. S rozlíšením 480×800 pixelov je jeho obraz dostatočne jemný aj pri prehliadaní členitých webstránok a fotografie s videom sú na ňom vyslovene krásne. Dokonca aj tie, ktoré sa na obrazovke počítača až také pekné nezdajú - môže za to vysoký jas displeja v kombinácii s hlbokou sýtosťou farieb. Snáď jediným zreteľným nedostatkom TFT LCD displeja je zmena farieb pri náklone.

Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony

Podnikateľ hľadá aj vlastnosti, ktoré Xperia E1 nemá


Tento smartfón figuruje v kampaniach ako zariadenie pre podnikateľov, avšak usudzujeme, že náročný používateľ, ktorým priemerný podnikateľ určite je, ocení skôr niektorý iný a drahší telefón.

Základným predpokladom schopného manažérskeho telefónu je vysoký výkon, ktorý je podmienkou spoľahlivosti a dostatočne veľká vnútorná pamäť. V tomto smere je Xperia E1 skôr priemer a dokonca až mierny podpriemer. Procesor je síce dostatočne výkonný, má dve jadrá taktované na 1,2 GHz a grafiku Adreno 302, ale pamäť má iba 4 gigabajty. Z toho celé dva gigabajty sú vyhradené pre samotný systém Android, takže pre používateľa ostávajú iba zvyšné dva. Telefón síce podporuje kartu microSD do maximálnej veľkosti 32 GB, ale to je externá pamäť.

Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony

Jedna kamera bez zaostrovania


Xperia E1 je vybavená iba jednou kamerou na zadnej strane, ale webkameru už neobsiahla. Hlavná kamera má rozlíšenie 3,15 megapixelov, zhotovuje teda snímky vo veľkosti 2048×1536 pixelov. Nie je vybavená ani automatickým zaostrovaním, ale nahráva širouhlé VGA video, fotografie označuje GPS súradnicami, kde boli zaznamenané a prítomná je tiež funkcia detekcia tváre, úsmevu a populárne HDR. Jedna fotka má v priemere veľkosť 2 MB.

Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony

Veľa hudby za veľmi málo peňazí


Sony Xperia E1 so systémom Android Jelly Bean určite nie je najlepším smartfónom pre podnikateľov. Dokáže však splniť nároky používateľa, ktorý svoj telefón potrebuje na základné činnosti (telefonovanie, správy, web a aplikácie), ale nevyžaduje nekompromisnú kvalitu zobrazenia, videa a používanie super náročných aplikácií.

Lacný Android smartfón Sony Xperia E1 Foto: Sony

Veľkým plusom však môže byť veľmi nízka cena smartfónu len o niečo prevyšujúca úroveň 100 eur a skutočnosť, že sa predáva aj vo verzii Dual SIM. Keby sme mali Sony Xperia E1 zhodnotiť iba niekoľkými prívlastkami, boli by to sympatický, hlučný, inteligentný a cenovo mimoriadne dostupný.

Komentáre