Technológie

Najlepší smartfón v menšom vydaní

"HTC One mini 2 je druhá generácia zmenšenej verzie zrejme najlepšieho smartfónu súčasnosti, HTC One (M8). "

Erik Stríž, 20. mája 2014 10:00
HTC One mini 2 Foto: HTC


Inteligentné zariadenie HTC One s prívlastkom M8 sa dá bez väčších diskusií označiť za najlepší telefón súčasnosti, prípadne za jeden z piatich najlepších. Tieto najvyššie rebríčky totiž nie sú celkom objektívne, keďže každý respondent prípadných prieskumov si drží tú svoju značku.

Veľký smartfón v menšom tele


V každom prípade, zmenšená verzia tohto smartfónu s prívlastkom mini 2 je veľmi zaujímavým kúskom modernej techniky, ktorý si zaslúži pozornosť. Telefón je vyrobený z celistvého kusu hliníka, vďaka čomu je nielen odolný pred ľahším poškodením, ale evokuje dojem nadštandardne drahého zariadenia. V skutočnosti jeho cena nie je tak veľmi premrštená, ako to máme možnosť sledovať pri niektorých iných smartfónoch. Po vzore svojho pôvodcu má zaoblenú zadnú stenu, vďaka čomu lepšie padne do dlane.

Displej s Androidom v HD rozlíšení


Displej telefónu HTC One mini 2 má rozlíšenie HD 720p, teda 1280×720 pixelov, ktoré zobrazuje na uhlopriečke 4,5 palca. Táto uhlopriečka je rozumným kompromisom medzi dostatočne veľkou plochou aj pre prehliadanie webu a prenosnosťou smartfónu. Vo vrecku preto nebude pôsobiť rušivo, súčasne nestratí na ničom, čo definuje moderné high-end telefóny.

Na displeji sa zobrazuje pestrý vizuál prostredia Android KitKat obohatený o prostredie HTC Sense šiestej generácie. Vďaka využitiu softvéru Sense sa tento telefón zásadným spôsobom líši od iných Android smartfónov, pričom si zachováva všetky črty typické pre väčšiu verziu - HTC One M8.

Systém Android v HD rozlíšení pracuje veľmi svižne a bez oneskorení predovšetkým vďaka vysokému výkonu telefónu. Ten je určený 4-jadrovým procesorom, vyspelým grafickým procesorom, operačnou pamäťou RAM vo veľkosti jeden gigabajt a v neposlednom rade aj vďaka veľkej ukladacej pamäti s kapacitou až 16 gigabajtov. Do úvahy je potrebné vziať skutočnosť, že samotný systém Android a doplnkový softvér zaberá takmer štyri gigabajty z tejto pamäte, pre samotného používateľa je preto určených asi 12 GB. Vzhľadom k tomu, že sa do zariadenia dá vložiť pamäťová karta microSD s maximálnou kapacitou až 128 GB, nebude strata tých štyroch gigabajtov tak veľmi mrzieť.

HTC One mini 2 Foto: HTC

Selfie naberajú na dôležitosti


Na smartfónoch od HTC sme sa vždy mohli spoľahnúť na vysokú kvalitu fotoaparátu. Výnimkou by nemal byť ani HTC One mini 2. Po technickej stránke je vybavený 5-megapixelovou webkamerou na prednej strane, ktorá je po novom ešte viac funkčne orientovaná na tvorbu takzvaných selfies. Napríklad funkcia Touch Up automaticky na fotke vylepší pleť, odstráni efekt červených očí alebo pridá niektorý z kreatívnych filtrov. Táto webkamera síce nedokáže preostrovať, nahráva však Full HD video a zaznamenáva veľké fotografie vhodné aj na tlač.

Hlavná kamera na zadnej strane má rozlíšenie 13 megapixelov, nahráva Full HD video, využíva funkcie zaostrovania, GPS značkovania, HDR, rôzne efekty, filtre a nastavenia, navyše jej v zhoršených svetelných podmienkach pomáha prisvetľovanie LED diódou.

HTC One mini 2 Foto: HTC

V predaji bude aj zlatá verzia


Medzi ďalšie technické špeciality nového smartfónu patrí aj výborný zvuk nesúci sa z reproduktorov BoomSound. HTC One mini 2 bude dostupný v prevedeniach Gunmetal Grey, Glacial Silver a Amber Gold a predávať sa začne už v najbližších týždňoch.

Komentáre