Technológie

Lenovo TAB A8: Rozumné kompromisy za rozumnú cenu

"Osempalcový tablet od Lenova môžete nosiť v kabelke bez toho, aby vám v nej zaberal priveľa miesta alebo aby vás začal ťažiť. Má však aj menšie nedostatky… "

Erik Stríž, 15. mája 2014 12:00
Lenovo TAB A8-50 Foto: Lenovo


Máme radi malé tablety. Sú skladné, ľahko sa prenášajú, ponúkajú elegantnejší a pohodlnejší prístup na internet, navyše ich ceny za posledné roky neuveriteľne klesli. Dnes si môžete zakúpiť dobrý tablet aj za 150 eur, čo je akceptovateľná položka pre väčšinu mladých ľudí. Práve pre nich je tablet určený.

Lenovo TAB A8-50 Foto: Lenovo

Prvý dojem vyhráva


To, čo sa v najvýznamnejšej miere podieľa na tvorbe dojmu, je displej tabletu a jeho konštrukčné spracovanie. Lenovo TAB A8 má displej na prvý pohľad kvalitný a jasný, po mechanickej stránke ide o pevné, ľahké a v rámci svojich možností odolné zariadenie. Keď uvidíte displej prvýkrát v plnom jase, musí vás príjemne prekvapiť. V takto lacných tabletoch by ste totiž mohli očakávať skôr slabé farby a nízke rozlíšenie.

Rozlíšenie 1280×800 pixelov možno nie je najvyššie, aké nám vie priemysel s multimediálnymi zariadeniami ponúknuť, avšak reálna skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Aj veľké členité webstránky sú zobrazené verne a presne, fotografie sú krásne detailné a pri žiadnej aktivite nemáte pocit, že by vás rozlíšenie obmedzovalo. To platí aj pre jas, kontrast, sýtosť farieb a reakcie na dotyky.

Lenovo TAB A8-50 Foto: Lenovo

Priemerná Full HD kamera, priemerný Dolby zvuk


Pri prezeraní tabletu si všimnete dvojicu kamier, ich kvalita je však skôr priemerná. Ani jedna z nich nedokáže preostrovať a aj videá, ktoré nahrávajú, nedosahujú kvalitu súčasných fotomobilov. Viac ako kamery zaujme reproduktor pod displejom a nápis DOLBY na zadnej stene. Samotný reproduktor je síce hlasný, ale kvalitatívne nie je práve lídrom vo svojom segmente. Po pripojení slúchadiel vás ale čaká pozitívna skúsenosť. Dokonca je súčasťou výbavy aj ekvalizér Dolby so schopnosťou meniť všeobecné nastavenia zvuku, pričom sú tieto zmeny jednoznačne rozpoznateľné.

Tablet A8 pracuje s operačným systémom Android Jelly Bean, hovorí sa však o blízkej aktualizácii na najnovšiu verziu KitKat. Systém je vylepšený prostredím priamo od Lenova, ktoré do určitej miery upravuje jeho vizuálne prevedenie a pridáva mu niekoľko nových funkcií. Jednou z tých zaujímavejších je filmové štúdio, prehliadač dokumentov Kingsoft Office, bezpečnostný softvér Norton Mobile, cludová služba SYNCit HD a navigácia Navigate 6.

Lenovo TAB A8-50 Foto: Lenovo

Nám sa tablet páčil


Lenovo TAB A8-50 nie je najlepší tablet v ponuke predajcov, ale ani sa tak nesnaží tváriť. Práve naopak, ponúka rozumné kompromisy za cenu, ktorá je viac ako rozumná. Kompromisom sú predovšetkým slabšie kamery a zvuk, ktorý je skutočne dobrý až po pripojení slúchadiel. Pozitíva však jednoznačne prevažujú a na ich čele stojí krásny displej.

Komentáre