Technológie

Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony

"Luxusné mobilné telefóny sa stále vyrábajú, je však o nich menej počuť. Viac pozornosti sa venuje rôznym doplnkom a vylepšeniam, ktoré možno označiť aj za luxusné."

Erik Stríž, 4. augusta 2014 10:00
TAG Heuer Meridiist Foto: TAG Heuer


Luxusné telefóny sa nedajú porovnávať s luxusnými autami. Zatiaľ, čo drahé automobily si dnes s trochou úspor, mierne nadštandardným príjmom a úverom dopraje veľké množstvo ľudí, trh s luxusnými mobilnými telefónmi je skutočne určený iba pre tých bonitných. Je to spôsobené tým, že cena automobilu zodpovedá jeho hodnote a pri telefónoch ide o len vyhodené peniaze za niečo, čo bude o rok technicky zaostalé.

Luxusné mobilné telefóny by sme vo všeobecnosti mohli rozdeliť do troch skupín. V tej prvej by sa nachádzali zariadenia, ktoré sa skôr iba hrajú na luxusné. To znamená, že majú vysokú cenu, rôzne excentrické dizajny a imitácie dreva, drahých kovov alebo iných hodnotných materiálov. V druhej skupine sú mobilné telefóny, ktoré takisto nie sú prakticky ničím špeciálne, iba sa vyrábajú v limitovanej edícii a sú nositeľom loga prestížnej firmy.

Tretia skupina je tá, ktorej výrobcovia si uvedomujú, že ich zákazníci síce nie sú práve šetrní, ale svoje investície sa snažia hodnotiť s ohľadom na budúcnosť. Preto sú ich mobilné telefóny obložené pravým zlatom, diamantmi a vôbec takými materiálmi, ktoré sa dajú v prípade neskoršej potreby predať aj samostatne. Nie je to síce bežný postup, ale jeden nikdy nevie, kedy ten biznis padne...

Vertu Ti Foto: Vertu

Vertu


Typickým predstaviteľom tejto našej tretej uvedenej skupiny je Vertu. Mobilné telefóny Vertu, na počudovanie, nikdy nemali ambíciu byť najlepšími telefónmi na svete. Snáď práve preto nikdy nedostali vysoké hodnotenie od odborných recenzentov. Napriek tomu, že po technickej stránke išlo o celkom bežné mobilné telefóny s cenou do 500 eur, ich obal takúto hodnotu presahoval niekoľkonásobne. Displej prekrytý zafírovým sklom, rubínové ložiská tlačidiel klávesnice, šperky, koža, špeciálne upravené kovy, to všetko dávalo telefónom Vertu mimoriadnu cenu a spoločenskú prestíž. Spoločnosť má dnes v portfóliu mobilné telefóny s operačným systémom Android.

Smartfón od firmy Mobiado Foto: Mobiado

Mobiado


Veľmi podobný prístup k výrobe a predaju mobilných telefónov má aj spoločnosť Mobiado. Celý marketing svojich produktov postavil na zdôrazňovaní precízneho procesu výroby a dizajnovej exkluzivite. Aktuálna generácia smartfónov s názvom Grand Touch Em sa musí spoliehať iba na dizajn krytu, pretože predná strana je vyhradená pre dotykový displej.

Telefóny značky TAG Heuer Foto: TAG Heuer

TAG Heuer


TAG Heuer poznáme predovšetkým ako výrobcu kvalitných náramkových hodín, je však aktívny aj v oblasti mobilných telefónov. V minulosti ponúkol svojim verným priaznivcom mobilný telefón Meridiist, ktorý sme dokonca mali možnosť používať po dobu asi dvoch týždňov. Okrem toho, že bol vyrobený z hodnotných materiálov a bol nositeľom loga TAG Heuer, však nemal potenciál veľmi zaujať. Ako mobilný telefón bol len málo použiteľný, keďže mal ohromnú hmotnosť, pomerne pomalé prostredie menu a jeho funkcie by sa dali označiť skôr za základné.

Najnovší mobilný telefón od TAG Heueru, Racer, je však smartfónom, ktorý budú vedieť oceniť aj odborníci. Okrem toho, že telefón pracuje s dobrým displejom, systémom Android a jeho kryty sú tvorené hodnotnými materiálmi, ponúka zvýšenú odolnosť pred poškodením v dôsledku pádov. Uvedený do predaja bol pred dvomi rokmi za cenu 2800 eur. Ak by sa vám aj táto cena zdala prinízka, Tag Heuer Link stojí v základnej výbave krásnych päťtisíc eur. Aj to je však stále málo v porovnaní s takými Vertu, ktorých cena prekonáva aj desaťtisíc eur.

Smartfón od firmy Gresso Foto: Gresso

Gresso


Spoločnosť Gresso patrí medzi známe a stabilné značky venujúce sa výrobe luxusných mobilných telefónov. Nie je tomu tak dávno, čo firma rozšírila svoj biznis aj o výrobu obalov pre smartfóny Apple iPhone. Jeden takýto titánový obal s nie veľmi jedinečným dizajnom stojí tisíc amerických dolárov. To je viac, ako hodnota samotného iPhonu v najvyššej výbave.

Táto cena je však iba tretinová v porovnaní s cenou vlastného telefónu značky Gresso. Najnovší model výrobcu s názvom Radical je celkom bežný mobilný telefón so systémom Android, ktorého hodnota je extrémne navýšená vďaka titánovým a zlatým prvkom na kryte. Najlacnejší variant môže byť váš za 2500 amerických dolárov, pričom za ten drahší zaplatíte až tritisíc. Keď si priplatíte ďalších dvesto dolárov, dostanete k telefónu aj puzdro z pravej krokodílej kože.

Firmy ako Vertu, Gresso, Mobiado a im podobné nezverejňujú predajnosť jednotlivých modelov a ani všeobecné čísla o svojich komerčných úspechoch. Preto sa môžeme iba domnievať, koľko ľudí si takéto predražené mobilné telefóny reálne kupuje. Isté je však to, že viac, ako výrobcom luxusných telefónov, sa darí výrobcom luxusného príslušenstva a doplnkov pre smartfóny.

Smartfón od firmy Gresso Foto: Gresso

Doplnky ako alternatíva k luxusným mobilom


V priebehu posledných rokov sa očividne celkom dobre začalo dariť viacerým spoločnostiam, ktoré vylepšujú a následne predávajú smartfóny, prípadne na ne vyrábajú špeciálne príslušenstvo v podobe puzdier a obalov. Najväčší odbyt podobných doplnkov je medzi majiteľmi smartfónov Apple iPhone, ktorý je už sám o sebe kúskom hodnotnej techniky, s obalom zo zlata a zafírových skiel sa však presúva do celkom nového vyššieho levelu.

Mohlo by sa zdať, že dôvodom na to, aby toľko predajcov predávalo príslušenstvo práve na iPhone, tkvie v jeho populárnosti a extrémnym predajom - a je to pravda. Prihliadať však treba aj na skutočnosť, že 4. a 5. séria iPhonov má skvelý dizajn, na ktorý je hračka navrhnúť obaly a púzdra.

Vysloviť predpoklad, či segment luxusných mobilných telefónov prežije do konca tejto dekády, by bolo veľmi trúfalé. Takmer isté je ale to, že priemysel s luxusnými doplnkami pre mobilné telefóny bude aj naďalej narastať a možno jedného dňa celkom nahradí snahu vybraných výrobcov o jedinečné luxusné telefóny.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Technologickí giganti sa zapájajú aj do zdravotnej starostlivosti
Hybridný tablet na skutočnú prácu
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Lenovo TAB A8: Rozumné kompromisy za rozumnú cenu
Stôl na kávu s dotykovým displejom

Komentáre