Technológie

Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram

"Internet v mobile si vyžaduje aj sledovanie objemu prenesených dát. Veľmi ľahko sa vám totiž môže stať, že na konci zúčtovacieho obdobia príde nepríjemne vysoká faktúra."

Erik Stríž, 31. júla 2014 14:00
Ilustračná fotografia Foto: Samsung


Veľa aktívnych používateľov internetu v mobile využíva takzvaný flat. To je taký typ služby, za ktorú zaplatíte určitú cenu, avšak suma za využívanie telefonických služieb, SMS, MMS a internetu už ďalej nestúpa. Takýmto používateľom teda nezáleží na prevolaných minútach, odoslaných SMSkách a prenesených megabajtoch, ale všetci ostatní tieto čísla sledovať musia.

Situácia je však odlišná najmä počas dovolenky, z ktorej by sme sa veľmi neradi vracali s vedomím, že v mejlovej schránke nájdeme faktúru od operátora navýšenú o všetku tú aktivitu vykonanú s mobilom v zahraničí.

Pomerne spoľahlivým riešením potreby sledovania vlastnej spotreby mobilných služieb sú aplikácie, ktoré sa venujú práve sledovaniu dátového toku a prehľadnému sprostredkovaniu jeho charakteru používateľovi. Teória možno pôsobí komplikovane, avšak skúsenosť je pozitívna, pretože všetky tieto aplikácie sú jednoduché na používanie a prehľadné. Predstavujeme tri z nich, CallinspectorMobile, Onavo Count a My Data Manager.

Aplikácia CallinspectorMobile Foto: Google Play

CallinspectorMobile


Aplikácia pre mobilné telefóny a tablety s operačným systémom Android CallinspectorMobile je slovenský start-up, ktorý však obstojí aj v konkurencii veľkých zahraničných vývojárskych firiem. Okrem samotného množstva prenesených údajov prostredníctvom mobilných sietí (teda mobilného internetu) a Wi-Fi pozoruje aj to, ako často, ako dlho a komu voláte a ako intenzívne esemeskujete. Z vašej aktivity s mobilným telefónom potom aplikácia tvorí prehľadné grafy a napĺňajúce sa stupnice. Prehľady sú denné, týždenné, mesačné a ročné.

Zaujímavosťou je predovšetkým funkcia, ktorá priraďuje objem týchto aktivít ku konkrétnym kontaktom. Takto si viete veľmi presne odsledovať, kto vás kontaktuje najčastejšie, komu vy voláte alebo esemeskujete najčastejšie, aplikácia tiež tvorí rebríčky toho, ktoré aplikácie vám z internetu sťahujú najväčší objem dát. Pravdepodobne bude na prvom piedestáli YouTube, pretože práve streamovanie videa je najväčším žrútom dát.

Veľkou výhodou aplikácie CallinspectorMobile od slovenského vývojára Adastra Partnering je skutočnosť, že je celkom bezplatná. Stačí mať v mobilnom telefóne systém Android novší ako verziu 2.2 (ktorú dnes možno označiť už za jednu z najstarších možných). Aplikáciu dokonca nie je pri jej používaní ani potrebné otvárať, pretože podporuje pridávanie aktívnych widgetov na hlavnú obrazovku. Na takomto widgete vidíte, koľko ste spotrebovali dát a koľko si ich ešte môžete dovoliť stiahnuť.

Aplikácia Onavo Count Foto: Google Play

Onavo Count | Data Usage


Aplikácia Onavo Count v porovnaní so slovenskou alternatívou neponúka sledovanie SMS správ a telefonátov, je zameraná výlučne na spotrebu dát. Onano Count ponúka veľmi prehľadné a elegantné prostredie, ktoré sa nechalo inšpirovať stále aktuálnym softvérovým dizajnovým prúdom flat a minimalizmom. Preto sú ponúkané grafy veľmi dobre čitateľné aj pre ľudí, ktorí s podobnými službami nikdy predtým nepracovali.

Onavo Count sleduje prakticky všetky odchádzajúce i prichádzajúce internetové dáta. Tvorí rebríčky aplikácií s najväčšou spotrebou, analyzuje priebeh sťahovaní dát, o napĺňaní denného, týždenného alebo mesačného limitu informuje prostredníctvom prehľadného kruhového grafu. Zaujímavosťou je, že celkový objem dát dokáže aplikácia rozdeliť aj podľa typu obsahu. Na fotografii môžete vidieť, že pri veľkom kruhovom grafe informuje aj o tom, že 25 percent preneseného objemu tvoril video obsah, 20 percent sociálne siete a 25 percent objemu ešte ostáva k dispozícii po dobu štyroch dní, po ktorých operátor vystaví faktúru.

Zaujímavosťou je upozornenie, ktoré si môžete individuálne nastaviť pre prípad, že presiahnete napríklad denný limit sťahovania. Aplikácia Onavo Count je celkom bezplatná.

Aplikácia My Data Manager Foto: Google Play

My Data Manager - Data Usage


Posledná aplikácia na sledovanie spotreby internetu v mobile je alternatívou k predchádzajúcim, pričom využíva rovnaké nástroje a funkcie. Základným predpokladom každej takejto aplikácie je jej prehľadnosť aj pre menej skúseného používateľa a v tomto smere je My Data Usage dobrou voľbou.

Táto bezplatná aplikácia pracuje s veľkými a jasne čitateľnými grafmi, tvorí štatistiky o aplikáciách s najväčšou spotrebou, informuje o množstve celkovo prenesených dát v danom zúčtovacom období a, čo je veľmi dôležité, samostatne hodnotí dáta spotrebované v roamingu. My Data Manager tieto údaje ponúka buď spoločne ako celok alebo samostatne pre mobilné siete v domácej sieti, samostatne v roamingu a samostatne pre Wi-Fi pripojenie.

Mobilné aplikácie na sledovanie spotreby sú výhodou, ktorú nám ponúka inteligentný operačný systém. Predstavujú alternatívu k základným údajom, ktoré poskytuje operátor s tým, že keď vám raz príde domov privysoká faktúra, ktorú budete považovať za chybnú, môžete sa brániť aj vďaka štatistikám zozbieraným práve podobnými aplikáciami. Ich inštalácia a nastavenie vám zaberie iba niekoľko minút, ktoré sa vám neskôr môžu celkom vyplatiť.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Hybridný tablet na skutočnú prácu
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Lenovo TAB A8: Rozumné kompromisy za rozumnú cenu
Stôl na kávu s dotykovým displejom

Komentáre