Technológie

Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom

"LG G3 je pravdepodobne najlepším mobilným telefónom súčasnosti. Môže prekonať aj konkurenčné zariadenia od Samsungu, HTC a Sony. "

Erik Stríž, 23. júla 2014 12:00
QHD displej, 4K kamera a laserové zaostrovanie Foto: LG


Keď si dnes chcete zadovážiť skutočne dobrý smartfón so systémom Android, pravdepodobne váš užší výber zahrnie telefóny Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, HTC One a LG G3. Nepochybne aj ostatní výrobcovia majú vo svojom portfóliu vynikajúce produkty, avšak práve tieto štyri sú verejnosťou i odborníkmi akceptované ako aktuálni lídri trhu. Mali sme možnosť dlhodobo pracovať so všetkými z nich, napokon, o Galaxy S5, One (M8) aj Xperia Z2 ste mali možnosť prečítať si aj samostatné články. Najzaujímavejším z trojice smartfónov je však práve LG G3.

Prvý dojem nie je všetko, ale veľmi zásadným spôsobom určuje to, ako budete smartfón vnímať. V tomto smere LG ponúka produkt, do ktorého sa priam zamilujete. Má krásny vzhľad bez zbytočných dizajnových výstrelkov, na zadnej strane je ústredným motívom symetria. LG G3 ide proti prúdu, keďže nestavia svoj dizajn na koncepte kompaktnej tehličky s 90-stupňovými zovretiami stien. Jeho zvažujúce sa boky však vyzerajú moderne a prispievajú k celkovej dobrej ergonómii zariadenia.

Vpredu aj po bokoch je telefón celkom bez tlačidiel Foto: LG

Extrémne rozlíšenie, ktoré už nie je potrebné prekonávať


Keď vedľa seba položíte už spomenuté smartfóny a porovnáte ich displeje, LG G3 z nich vychádza ako kandidát na víťaza. Vo veľkej miere k tomu prispieva rozlíšenie displeja, ktoré dosiahlo až 1440×2560 pixelov, teda QHD. To je až 1,7-násobok rozlíšenia, s ktorým pracuje Galaxy S5! Uhlopriečka displeja je 5,5 palcov.

Aj ten najzanietenejší fanúšik modernej techniky však musí uznať, že aj Full HD rozlíšenie je na hranici rozpoznateľnosti zdravým ľudským okom a preto QHD rozlíšenie nemusí byť najpádnejší argument na kúpu. Dôležitejšia je kvalita obrazu, teda jeho kontrast, jas, sýtosť farieb a exteriérová čitateľnosť. Displej pracujúci na technológii True IPS LCD podáva dobré výsledky v každom z uvedených ohľadov. Škoda je iba to, že v porovnaní so Super AMOLED v Galaxy S5 nie je čierna farba skutočne čierna, ale skôr šedá. Pri každodennom používaní sme si tento detail nevšimli, až kým sme si tieto dva telefóny priamo neporovnali.

Displej takmer bez okrajov


LG G3 si drží zaujímavé prvenstvo. Okolo displeja má najtenšie okraje spomedzi všetkých konkurentov. Okraje po bokoch majú šírku asi iba tri milimetre, horný okraj má pod jeden centimeter. Naživo vyzerá takýto displej takmer bez okrajov veľmi zaujímavo, dáva vyniknúť obsahu a samotný smartfón sa akoby potláčal do úzadia.

Príslušenstvo v podobe krytu s otvorom na displej Foto: LG

Najnovší Android s výborným prostredím od LG


G3-ka pracuje s operačným systémom Android KitKat a vlastným prostredím od LG. Ikony majú moderný plochý vzhľad, kruhový a štvorcový pôdorys a jemné farby. Pohyb v prostredí je veľmi svižný, ani raz počas týždňového proaktívneho používania sa nám nestalo, že by telefón zamrzol alebo reagoval spomalene. Oceňujeme, že prostredie od LG má okrem vizuálneho vylepšenia aj funkčný prínos, napríklad zobrazenie dvoch aplikácií naraz. Na hornej polovici obrazovky môžete sledovať YouTube a na spodnej písať e-mail.

Keď vám počas sledovania filmu alebo pri hraní hry niekto zavolá, z hornej časti obrazovky sa vysunie malá plocha s možnosťami hovoru. Volacia obrazovka sa teda nezobrazí na celej obrazovke. Rovnaké riešenie je použité aj pri SMS a MMS správach, môžete si ich prečítať bez toho, aby ste ju museli otvárať na celom displeji.

Túto funkciu sa mimochodom rozhodli vývojári Androidu L použiť ako natívnu, takže už čoskoro by sme sa s ňou mali stretávať pri všetkých nových smartfónoch.

V predaji sú dva stupne technickej výbavy a niekoľko farebných variantov Foto: LG

Laserové zaostrovanie a 4K video


Fotoaparát by mal byť jeden z hlavných dôvodov kúpy. LG informuje o tom, že fotoaparát v G3 zaostruje extrémne rýchlo vďaka laserovému meraniu vzdialenosti, že nahráva 4K video (2160p) a zhotovuje 13-megapixelové fotografie. Tieto skutočnosti sú pozoruhodné, ale nie je správne nechať sa zlákať marketingovými rečami.

Fotoaparát zhotovuje pekné fotografie a video je plynulé, detailné a aj z objektívneho hľadiska skutočne kvalitné. V porovnaní s inými fotomobilmi však ponúka veľmi podobné výsledky, čo sa týka rýchlosti aj obrazovej kvality. Laserové zaostrovanie je nepochybne pokrokom v oblasti mobilnej fotografie, avšak v dennej praxi sme nemali možnosť sledovať extrémnu rýchlosť tejto technológie, ako ju sľubuje výrobca.

Fotografie majú rozlíšenie 4160 x 3120 pixelov, je ich možné preostrovať aj dodatočne po zhotovení (LG však používa iné riešenie, ako základná kamera od Google), dvojitý LED blesk osvetľuje nočnú scénu výborne a priam fantasticky funguje optická stabilizácia. Predovšetkým počas nahrávania videa je obraz aj po maximálnom priblížení veľmi stabilný a netrasie sa. Pripomína skúsenosť, ktorú máme s fotomobilom Samsung Galaxy K Zoom.

Webkamera na strane s displejom má rozlíšenie dva megapixely, nahráva Full HD video. Veľmi pozitívne hodnotíme tiež schopnosť fotoaparátov vysporiadať sa so zlým osvetlením, fotky sú jasné a bez výrazného šumu aj vtedy, keď fotíte v horších svetelných podmienkach.


Tlačidlá sú vzadu


Na zadnej strane nájdete okrem fotoaparátu, dvojitého LED blesku a laserového zameriavača aj trojicu tlačidiel. LG sa rozhodlo umiestniť vypínač a tlačidlá na reguláciu hlasitosti dozadu, aby sa šetril priestor na strane s displejom a na bokoch. Toto riešenie sa nejaví ako celkom praktické, pretože tlačidlá nie sú vždy dobre hmatateľné. Oceňujeme, že displej sa dá odblokovať a zablokovať tým, že po ňom aspoň dvakrát poklepete prstom. Táto funkcia prakticky ruší potrebu fyzického vypínača.

Výkon na jednotku


Vyššie bolo spomenuté, že skúsenosť s prácou na LG G3 je veľmi pozitívna aj vďaka tomu, že je rýchly a spoľahlivý. Vďačí za to predovšetkým vysokému výkonu. Na čipsete Qualcomm Snapdragon 801 pracuje 4-jadrový procesor Krait 400 s taktom jadier 2,5 GHz, zbierka bezdrôtových komunikačných technológií vrátane moderných 4G sietí, GPS, GLONASS a NFC a pamäte v dvoch variantoch. Nižší, nami testovaný variant, má pamäť veľkú 16 gigabajtov a RAM vo veľkosti 2 gigabajty, vyššia verzia disponuje 32 gigabajtami pamäte a 3 GB RAM. Grafický procesor je populárny a výborne hodnotený Adreno 330.

Android smartfón LG G3 Foto: LG

Výborná voľba. Až na tú cenu.


Pri hi-end smartfónoch sme už tak akosi zvykli na ich vyššie ceny. Stále si však myslíme, že predávať mobilný telefón za cenu lepšieho notebooku je tak trocha zneužívanie ústretovosti zákazníkov.

V každom prípade, smartfón LG G3 sa v slabšej výbave predáva za minimálne 446 eur. Za túto sumu dostanete vynikajúci mobilný telefón, ktorý vám celkom určite dizajnovo aj technicky vydrží ešte aspoň dva ďalšie roky.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy
Frajer zo starej školy
Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Instantné fotoaparáty sú stále trendy
Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

Komentáre