Technológie

Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu

"Tetra Shed je kancelária, ktorá sa skrýva vo vnútri konštrukcie pripomínajúcej stan alebo dokonca veľký kus kameňa. Tvorcovia za ňu získali ocenenie. "

Erik Stríž, 22. apríla 2014 6:00
Prenosná kancelária Tetra Shed Foto: Tetra Shed


Zdalo sa vám niekedy, že by ste ocenili väčšiu kanceláriu alebo rozmernejší priestor na výkon vašej práce? V takom prípade asi nebudete človekom, ktorý by ocenil novátorský prístup londýnskeho dizajnového štúdia Innovation Imperative.

Tetra Shed je projekt, ktorého hlavnou myšlienkou je nachádzanie vlastného pracovného priestoru vo svete, ktorý je preplnený kanceláriami, manažérmi, dizajnérmi a freelancermi. Namiesto toho, aby si tento vlastný priestor vytváral kdesi v uzavretom priestore, je uzavretým priestorom sám o sebe - a môže byť umiestnený prakticky kamkoľvek.

Prenosná kancelária Tetra Shed Foto: Tetra Shed

Skladacia a celkom prenosná kancelária Tetra Shed je vyrobená z ekologických materiálov, vďaka čomu je relatívne ľahká a ani jej výroba nie je práve najnáročnejšia. Viac, ako konštruktérske zdatnosti, sa v tomto prípade cení inovatívny prístup k dizajnu pracovného priestoru.

Prenosná kancelária Tetra Shed Foto: Tetra Shed

Vo vnútri tohto pracovného stanu nachádzame priestor pre dvoch pracovníkov, ktorí majú k dispozícii vlastnú časť stola, každý na jednom z vnútorných cípov pôdorysu celej konštrukcie. Plocha vyhradená pre oboch pracovníkov je dostatočne veľká na to, aby sa na ňu vošli počítače, monitory, tlačiarne a množstvo iných pracovných pomôcok. Ústredným motívom celého projektu je však jednoduchosť, prehľadnosť a dizajnová čistota.

Nad vyklopiteľnými oknami sa nachádzajú akési niky a poličky pre dokumenty.

Prenosná kancelária Tetra Shed Foto: Tetra Shed

Tetra Shed sa predáva ako jedna samostatná jednotka, ku ktorej je možné pripojiť ľubovoľné množstvo ďalších. Môže tak vzniknúť relatívne veľký a celkom atypický pracovný priestor na miestach, od ktorých sa očakáva iba krátkodobé využitie. Príkladom môže byť väčšia firma, ktorá v lete ponúkne svojim zamestnancom možnosť pracovať aj v exteriéri, pričom sa im zachová určitá miera interiérových dispozícií. Využitie tiež pripadá do úvahy pri realizácii organizačného centra festivalov a iných veľkých akcií pod holým nebom či pri rôznych výstavách pod strechou.

Prenosná kancelária Tetra Shed Foto: Tetra Shed

Zaujímavosťou je, že tieto malé kancelárske jednotky je možné skutočne zakúpiť a že ich autori sa stali dvojnásobnými držiteľmi ocenenia Absolútny víťaz ELLE Decoration British Design Awards.

Komentáre