Technológie

Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest

"Dobrý vtip alebo jednoduchý návod na výrobu headsetu virtuálnej reality? Cardboard od Google sa dá označiť oboma týmito prívlastkami. "

Erik Stríž, 1. júla 2014 10:00
Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google


Konferencia Google I/O sa skončila a pre bežného laika neponúkla žiadne zásadné inovácie. Technicky orientovaní však vnímajú tohtoročnú konferenciu veľmi pozitívne, pretože si na chuť opäť prišli priaznivci programovania na platforme Android a s veľkým potešením tiež prijali predstavenie systému Android Wear určeného pre inteligentné hodinky, verzie pre automobily a avantgardu nového dizajnového smeru, ktorým sa vydajú všetky Google služby.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Jednou z najfrekventovanejšie publikovaných správ z konferencie I/O je kartónová skladačka menom Cardboard. Táto nenápadná zábavka v štýle urob si sám má však oveľa väčší potenciál, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Veľmi dobre totiž pripravuje svojho používateľa na to, čomu hovoríme virtuálna realita. Z krabice Google Cardboard je možné vytvoriť veľmi jednoduchý “ďalekohľad”, do ktorého vložíte svoj vlastný telefón a následne môžete sledovať jeho obsah v troch rozmeroch.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Biznis so skvelými predpokladmi


Headsety s virtuálnou realitou sú stále pomerne novým priemyslom, ktorému sa predpovedá veľmi pozitívna budúcnosť. Predstavte si, že by ste sa pri hraní počítačovej alebo konzolovej hry nepozerali na monitor alebo televízor, ale do akéhosi náhlavného zariadenia, v ktorom sú dva samostatné malé displeje. Pomocou veľmi dobre známeho stereoskopického efektu získate pocit, že ste priamo v hre. Vďaka vstavaným polohovým senzorom sa navyše váš pohľad do virtuálneho sveta otáča rovnakými smermi, ako vaša hlava.

Základným predpokladom očakávaného veľkého rozmachu týchto "VR headsetov" je skutočnosť, že trh s počítačovými a konzolovými hrami vôbec nestráca na sile. Práve naopak, investície do vývoja hier a enormne vysoké čísla predajov poukazujú na fakt, že čokoľvek spojené s herným priemyslom má veľké šance na úspech.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Kartón, lupy a mobil


Zariadenie Google Cardboard, ktorým Google v prvom rade demonštruje, že ani headsety virtuálnej reality nemusia byť extrémne komplikované a drahé, disponuje iba základnými funkciami. Veď čo viac by ste od obyčajného kartónu čakali?

Súčasťou balíčka so skladacím kartónom s naznačenými líniami pre strihy a ohyb je aj NFC štítok a dvojica dioptrických šošoviek. Po správnom poskladaní vznikne niečo podobné ďalekohľadu, pričom pred priezory sa postaví mobilný telefón. Práve tu prichádza na rad aplikácia Cardboard, ktorá umožňuje horizontálne rozdelenie obrazu na dve časti, pričom na každej z nich je obraz mierne pootočený v rovnakom rozsahu, v akom vnímame svet my cez svoje dve oči.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Zaleťte si po mestách a kaňonoch


Aplikácia Cardboard dokáže takto premeniť na 3D alebo na “veľký obraz” videá z YouTube, fotografie zo StreetView, Google Earth a Photo Sphere, prehliadku exotických másk Exhibit a krátku úsmevnú animáciu Windy Day. Obzvlášť zaujímavá je predovšetkým VR verzia služby Earth, ktorá vám umožní zalietať si pomedzi budovy veľkomiest alebo uletieť až do vesmíru.

Cardboard je zábavka vytvorená zamestnancami spoločnosti Google, ktorá im umožňuje venovať 20 percent pracovného času vymýšľaniu vlastných projektov. Táto náhlavná súprava virtuálnej reality je výsledkom práve tohto dvadsaťpercentného pracovného času.

Komentáre