Technológie

Frajer zo starej školy

"Stará škola je atraktívna aj dnes. Kamera Digital Bolex D16 má dizajn typický pre 60. a 70. roky, technicky je pritom na vysokej úrovni. "

Erik Stríž, 19. mája 2014 12:00
Retro kamera Digital Bolex D16 Foto: Digital Bolex


Hipsteri a odporcovia moderného minimalistického dizajnu jasajú. Majú totiž možnosť sledovať čoraz viac zaujímavých zariadení, ktoré nachádzajú inšpiráciu v druhej polovici minulého storočia. Jedným z takých zariadení je aj Digital Bolex D16.

Retro kamera Digital Bolex D16 Foto: Digital Bolex

Klasický dizajn v súlade s modernou technikou


Bolex D16 má klasický dizajn podčiarknutý kvalitným telom. To pozostáva z tvrdých plastov a z kovu, je pomerne robustné a vybavené je niekoľkými otočnými voličmi a tlačidlami. Nechýba tu dokonca ani navíjač filmu, i keď v tomto prípade je iba imitáciou, pripomenutím niekdajšej techniky. Kombinácia čiernej a šedej ešte viac evokuje dizajn typický pre druhú polovicu minulého storočia. Zaujímavosťou je, že rukoväť a objektív je možné od tela oddeliť, čím vznikne pomerne kompaktná kamera.

Retro kamera Digital Bolex D16 Foto: Digital Bolex
Na hornej stene zariadenia sa nachádza séria tlačidiel a menší displej, prostredníctvom ktorých môžete kameru ovládať. Nachádzame tu aj štvoricu smerových tlačidiel, centrálne potvrdzovacie “OK” a samostatné tlačidlo pre spustenie nahrávania videa. Displej má uhlopriečku 2,4 palca a zobrazuje sa na ňom predovšetkým ponuka menu.

Na kamere Bolex D16 sú prítomné aj moderné konektory na spojenie s ostatnými zariadeniami a počítačmi (HDMI, XLR, AUX), štandardnými koľajnicami pre vloženie násady s bleskom, vnútornou pamäťou vo veľkosti 256 alebo 500 GB. Na to, aby bola pamäť takto veľká, je veľmi dobrý dôvod.

Retro kamera Digital Bolex D16 Foto: Digital Bolex

Gigabajtové minúty videa


Veľká pamäť je podmienená spôsobom, akým kamera nahráva video. Nie je to ani tak video, ako skôr séria 32 fotografií za sekundu v surovom formáte RAW. Majú rozlíšenie Full HD (1920×1080 pixelov) a nezameniteľný charakter. Video má veľmi svojský vizuál, akoby pridaný efekt, ktorý je však v tomto prípade celkom prirodzený. Moderné aplikácie, najmä Instagram, sa snažia takýto vzhľad fotografií dosiahnuť s pomocou filtrov, ale docieliť takúto “úroveň” prirodzenosti je prakticky nemožné.


Jeden z posledných


Kamera Digital Bolex D16 je akýmsi posledným mohykánom starej školy. Na trhu síce nachádzame aj zariadenia, ktoré sa nechávajú inšpirovať staršími dizajnmi, písali sme už napríklad o kamere Bellami HD-1 Super Digital 8, tie sú však iba vonkajším pripomenutím starších čias. Po technickej stránke ide o celkom bežné Full HD alebo 4K kamery.

Digital Bolex D16 je kamera určená pre solventnejšiu časť zákazníkov a zarytých fanúšikov retra. Za 256 GB verziu zaplatia takmer 3300 amerických dolárov a 3600 dolárov za 500 GB variant.

Komentáre