Technológie

Retro kamera hlási návrat k 70. rokom

"Chinon Bellami HD-1 Digital Super 8 Camera je krásna digitálna kamera inšpirovaná produktovým dizajnom 70. rokov minulého storočia. "

Erik Stríž, 7. apríla 2014 10:00
Chinon Bellami HD-1 Digital Super 8 Camera Foto: Chinon


Bellami HD-1 Super Digital 8 je celý názov kamery prichádzajúcej z výrobných pásov japonskej spoločnosti Chinon. Tá sa rozhodla osloviť všetkých ľudí, ktorým je sympatické retro. Avšak nielen hipsteri, ale aj “bežní” ľudia so záľubou vo fotení a zázname videa by si mali prísť na svoje. Pôvodné 8 mm kamery boli a sú skvelé, ale úroveň zrnitosti, ktorá bola súčasťou zaznamenaného filmu, bola viac ako za hranicou súčasných minimálnych nárokov na kvalitu. Chinon Bellami je preto plne digitálna a využíva modernú techniku na úrovni lepších mobilných telefónov.


Dizajn na prvom mieste


Kamera má klasický dizajn v tvare malej pištole, v ktorej nechýba dokonca ani spúšť dostupná na dosah ukazováka. Má výrazné červené sfarbenie a aby nedošlo k jej náhodnému stlačeniu, je chránená kovovým prstencom. Okrem plastovej rukoväte je väčšina krytov kamery vyhotovených z kovu, čo ju síce robí mierne ťažšou, ale kov jej dodáva charakter.

Chinon Bellami HD-1 Digital Super 8 Camera Foto: Chinon

Pravý bok kamery s dizajnom pištole na navíjací film je prakticky prázdny, všetky ovládacie tlačidlá sa nachádzajú na ľavom boku. Na ňom nájdete centrálny vypínač, otočné voliče nastavenia hodnôt ISO (160 až 12800), rýchlosti snímania fotografií (10, 15 alebo 30 za sekundu) a niekoľko ďalších tlačidiel.

Chinon Bellami HD-1 Digital Super 8 Camera Foto: Chinon

Vymeniteľné objektívy a Full HD senzor


Kamera podporuje vymeniteľné objektívy, podľa slov výrobcu ju je možné osadiť objektívmi typu D, C, CS a M42. Zaznamenané video ponúka formát Full HD, teda 1920×1080 pixelov. Je potrebné poznamenať, že tento formát je síce celkom dostatočný pre väčšinu ľudí a aj na veľkých televízoroch bude video pekne ostré, avšak v kategórii prémiovej techniky a aj mobilných telefónov sa už začína udomácňovať formát 4K. Od neho má táto kamera veľmi ďaleko.

Chinon Bellami HD-1 Digital Super 8 Camera Foto: Chinon

Cena mohla byť aj nižšia


Napriek tomu, že cena tejto hračky je až 850 amerických dolárov, neponúka okrem dizajnu a možnosti výmeny objektívov prakticky žiadnu pridanú hodnotu. S trochou preháňania by sa dalo tvrdiť, že s rovnakou alebo dokonca lepšou výbavou prichádzajú všetky nové hi-end smartfóny od HTC a Samsungu. Navyše, s nižšou cenou.

Výrobca možno očakáva, že aktuálny hipsterský trend zaplavujúci najmä Spojené štáty bude natoľko silný, že donúti tínedžerov kupovať si predražené kamery len preto, že vyzerajú ako vystrihnuté z kultových filmov 70. rokov. Druhá možnosť je, že kamera zhotovuje také video, ktoré prinúti aj profesionála vstať zo stoličky. Zatiaľ však výrobca žiadne takéto video ukážky nezverejnil.

Komentáre