Technológie

Instantné fotoaparáty sú stále trendy

"Instantné fotoaparáty sú také, z ktorých sa do niekoľkých sekúnd po expozícii vysunie hotová fotografia. Najväčší rozmach už síce zažili, stále sú však zaujímavé. "

Erik Stríž, 17. júna 2014 10:00
Lomography Lomo Instant Foto: Lomography


Tlačené fotografie nikdy nestratia svoj nezameniteľný charakter a isté čaro. Je pravda, že tlač fotografií je veľmi významným spôsobom limitovaná priestorom, v ktorých sú uskladnené a to je jeden z dôvodov, prečo si ľudia väčšinu fotiek ponechávajú v elektronickej forme v počítači alebo mobilnom telefóne.

Minulý týždeň sme vám predstavili zariadenie LG Pocket Photo, teda vreckovú tlačiareň mobilných fotografií. Čítanie článku o takejto tlačiarni vo vás môže zanechať dojem, že ide o vymoženosť modernej techniky, nie je to však pravda. Už pred dekádami sme tu mali fotoaparáty Polaroid, ktoré hneď po stlačení spúšte vedeli vytlačiť fotografiu. To boli tiež také mobilné tlačiarne, hoci v tej dobe sa “mobilita” vnímala v trocha odlišných súvislostiach.

Na nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať trom zaujímavým instantným fotoaparátom, ktoré si určite zaslúžia vašu pozornosť. Možno nie sú najlepšie na svete, dokážu však zaujať technickými parametrami, cenou alebo dizajnom.

Lomography Lomo Instant Foto: Lomography

Lomography Lomo Instant


V porovnaní so zvyšnou trojicou fotoaparátov je Lomo Instant vo fáze prípravy na predaj. Toto zariadenie s dizajnom, ktorý spôsobuje ovácie a vzbudzuje pozornosť predovšetkým medzi hipstermi, má nezvyčajne veľký potenciál na úspech.

Na internete možno nájsť veľmi pozitívne reakcie na ohlásenie blížiaceho sa predaja, spôsobené sú predovšetkým prispôsobením fotoaparátu potrebám moderného človeka. Ten (vraj) vyžaduje širokouhlý objektív, kompaktné rozmery, farebné variácie krytov a, pozor, vizuálne filtre! Áno, presne tie filtre, ktoré poznáme zo sveta Instagramu a niekdajších analógových fotoaparátov, kedy sa v tmavej komore dostalo na fotopapier trocha nechceného svetla.

Lomo Instant je projekt odprezentovaný na serveri Kickstarter. Ešte stále prebieha zbieranie financií na jeho realizáciu, pôvodný plán však už dávno prekročil. Z pôvodne žiadaných 100-tisíc amerických dolárov sa stalo 900-tisíc dolárov a pritom ešte deväť dní do uzavretia prispievania ostáva.

Polaroid PIC-300P Foto: Polaroid

Polaroid PIC-300P


Tento fotoaparát od populárneho Polaroidu patrí medzi tie, ktoré v prvom rade šetria vašu peňaženku. Na internete sa dá nájsť za približne 70 amerických dolárov. Prvý z uvedených fotoaparátov predpokladá koncovú cenu na úrovni 120 až 150 dolárov.

PIC-300P neponúka žiadne funkcie okrem zhotovenia snímky a jej následnej tlače. Fotografie sú zaznamenané rýchlosťou 1/60 sekundy, v prípade tmavej scény môžete aktivovať blesk a samotné fotografie majú veľkosť klasickej kreditnej karty.

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Foto: Fujifilm

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic


Fujifilm Instax je pomerne populárna séria instantných fotoaparátov, pričom model Mini 90 Neo Classic oslovuje veľmi jednoduchým ovládaním a krásnym dizajnom. Môže vám pripomínať aj populárnu ikonu služby Instagram, avšak s ňou nemá tento malý fotoaparát prakticky nič spoločné.

Podobne, ako fotoaparát Polaroid PIC-300P, aj tento od Fujifilmu nie je snom technologicky orientovaných používateľov, pretože ponúka skôr základnú funkčnosť. Na zariadení nájdete spúšť fotoaparátu, blesk, hľadáčik a pevný objektív. Výhodou v porovnaní s lacným riešením od Polaroidu je nastavenie režimov. Je celkom zrejmé, že fotiť bežiaceho človeka si vyžaduje mierne odlišné parametre, ako fotenie kvetinky položenej na stole. Preto má fotoaparát určité prednastavené režimy, ktoré upravujú napríklad rýchlosť uzávierky (v rozsahu 1,8 až 1/400 sekundy) alebo kontrast snímky.

Komentáre