Technológie

Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

"Kanál PewDiePie je momentálne najväčším na YouTube, sleduje ho neuveriteľných 28 miliónov ľudí z celého sveta. "

Erik Stríž, 24. júna 2014 14:00
Felix Kjellberg, tvorca kanála PewDiePie Foto: Youtube.com/PewDiePie


Skutočnosť, že tvorcovia YouTube kanálov zarábajú vďaka sledovanosti svojich videí slušné peniaze, je pomerne dobre známa. Stále však existuje akási stena, za ktorú nevidíme a ktorá chráni týchto autorov pred zverejnením ich príjmov z reklamy.

28 miliónov fanúšikov za 4 milióny dolárov


Momentálne najväčším súkromným tvorcom na YouTube je mladý Švéd menom Felix Kjellberg. Tento iba 24-ročný mládenec žijúci v južnej časti Londýna si získal priazeň miliónov ľudí po celom svete, čo vo svete Google znamená, že sa stal ideálnym médiom pre umiestnenie reklamy. K dnešnému dňu ho aktívne sleduje prostredníctvom odberov takmer 28 miliónov ľudí.

Felix Kjellberg nedávno poskytol rozhovor pre Wall Street Journal, v ktorom sa vyjadril, že jeho ročný príjem z YouTube sa pohybuje na úrovni štyroch miliónov amerických dolárov. Je to vskutku výborný honorár za videá nakrúcané takpovediac na kolene. Na väčšine svojich videí sa venuje takzvaným gameplay, teda záznamom jeho hrania sa s najnovšími konzolovými alebo počítačovými hrami.


Úspech za jednu noc sa rodí päť rokov


Felix aj napriek miliónom na svojom bankovom konte uvádza, že chce byť a stále je celkom normálnym človekom bez veľkých manierov. Údajne sa nezmenil ani jeho pohľad na peniaze ako také, chce sa vyhnúť ich glorifikovaniu a svoj úspech vníma s pokorou. Do veľkej miery túto skutočnosť môžete vidieť aj v jeho nových videách, kde sa nesnaží o zmeny imidžu z obyčajného chlapca na extrovertného milionára. I keď je pravdou, že práve jeho prirodzená extroverzia je ústredným dôvodom, prečo ho ľudia tak majú radi.

Felix je súčasťou servera YouTube už päť rokov, väčšinu z tohto času však nebol zvlášť úspešný. Skupinu odberateľov si budoval pomaly a dlho, rozmach prišiel až po roku 2013. Vtedy sa priam raketovo počet jeho odberateľov zvýšil z troch miliónov na osemnásť a následne na 28 miliónov.



PweDiePie pre Wall Street Journal


“Je to úžasné mať takýto vplyv, avšak súčasne je to aj trocha strašné."

"V porovnaní s množstvom profesionálne produkovaných šou, som, myslím, získal oveľa bližší vzťah s mojimi odberateľmi; rúcam pri tom múr medzi divákom a tým, čo je za obrazovkou."

"Momentálne som pre YouTube celkom dôležitý, čo ma posúva do centra pozornosti a zároveň vytvára množstvo otázok typu ‘Prečo je tak veľký?’ Oveľa radšej by som mal okolo 5 miliónov odberateľov.”

Najlepší súkromník na YouTube


Momentálne si priečky najsledovanejších kanálov držia vlastné projekty YouTube. Sú nimi kanály Music, Gaming, Sports, News - Top Stories a Popular on YouTube. Hneď po nich nasleduje britský PewDiePie. Ten má na svojom kanáli viac ako 1800 videí s celkovými, priam neskutočnými, 4,8 miliardami zhliadnutí. Počtom odberateľov sa však na najsledovanejší kanál Music nechytá, ten ich má cez 83 miliónov.

Medzi ďalšie populárne YouTube kanály súkromného charakteru patria u nás prakticky neznáme HolaSoyGerman., Smosh, nigahiga či Machinima.

Komentáre