Technológie

Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

"Zážitok z trojrozmernej virtuálnej reality môžete dosiahnuť aj pomocou mobilného telefónu. Stačí dať dokopy niekoľko drobností a stiahnuť do mobilu na to určené bezplatné aplikácie. "

Erik Stríž, 21. júla 2014 10:00
Headset virtuálnej reality z mobilného telefónu Foto: Oculus


Pod pojmom virtuálna realita (v skratke VR) rozumieme taký softvér a hardvér, ktorý dokáže používateľovi (respektíve hráčovi) sprostredkovať 3D zážitok s pohybovou interakciou. To znamená, že keď máte na hlave nasadený headset virtuálnej reality a rozhliadate sa po okolí, trojrozmerné pozadie s 3D efektom hĺbky sa pohybuje rovnako, ako by sa pohybovalo v reálnom svete. Toto vytvára celkom nové možnosti predovšetkým v hernom priemysle, ktorý môže takto vtiahnuť hráčov ešte viac do hry.

V porovnaní so známou augmented reality, teda rozšírenou realitou, je VR komplexnejšie, pretože ponúka 3D efekt. Tak pomerne dobre alternuje skutočnú fyzickú realitu. Vylepšená realita môže byť zakomponovaná aj do plochého obrazu, napríklad na mobilnom telefóne alebo tablete, jej základom je akoby úprava reálneho prostredia “v priamom prenose”. Ak kamerou mobilu zameriate napríklad budovu, na displeji sa nad ňou objaví informácia o jej názve, využití či odkaz na jej webstránku. Toto všetko je možné aj vo VR, takže augmented reality môže byť časťou VR, nie alternatívou alebo konkurenciou.

Technológia s názvom “virtuálna realita” zahŕňa oveľa viac, ako len hranie hier a sledovanie videí v 3D režime. V budúcnosti môže byť tiež nástrojom komunikácie a takisto niečím, na čom by sa ľudia zbavovali strachu, napríklad z lietania, výšok alebo aj určitých predmetov. V tomto ohľade je virtuálna realita bezpečná a dá sa kedykoľvek vypnúť, v porovnaní s reálnym nastúpením do lietadla s úmyslom zbaviť sa strachu z neho.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Virtuálna realita môže byť aj v mobile


Len pred niekoľkými dňami sme vás informovali o zariadení Google Cardboard, vtipnou hračkou pre novinárov, ktorej úlohou bolo sprostredkovať zážitok z virtuálnej reality za čo najnižšiu cenu. Zaujímavosťou je, že aj napriek papierovému vyhotoveniu konštrukcie a iba základnej optike toto zariadenie skutočne funguje - a dokonca sa dá zostaviť aj doma. Stačí vám na to iba trocha kartónu a dvojica šošoviek zaostrujúcich do vzdialenosti asi 2,5 centimetra.

Pred takto vytvorený binokulár položíte svoj mobilný telefón s uhlopriečkou displeja aspoň štyri palce a spustíte na ňom stereoskopický obsah. To je taký, ktorý má vedľa seba dva takmer rovnaké obrazy, len s mierne odlišnými uhlami pohľadu. A hotovo, máte základný headset virtuálnej reality. Nemali by ste sa však doň pozerať pridlho, aby ste si nenavodili bolesti hlavy. Pozerať sa na displej zo vzdialenosti troch centimetrov predsa nie je zdravé.


Google vyrába, Facebook kupuje


Virtuálna realita stále nie je dokonalá, ale má veľký potenciál. Aj preto nedávno Facebook akvizovalo spoločnosť Oculus, zaoberajúcu sa vývojom a predajom VR headsetov, za neskutočné dve miliardy amerických dolárov. Konkurenciou pre Oculus môže byť Durovis Dive, ten však na svoju funkčnosť využíva vložený mobilný telefón a nie vstavané displeje. Hoci tieto zariadenie ešte nie sú tak rozšírené, ako napríklad gamepady pre počítače, už aj dnes existuje množstvo ľudí schopných živiť trh s aplikáciami virtuálnej reality. Celkom iným riešením je zasa Google Cardboard, ktorý sme už spomínali vyššie.

Takýchto aplikácií je predovšetkým v internetovom obchode Google Play viac, ako dosť. Zaujímavé sú rôzne jednoduché krátke hry, napríklad VR Space Walk, Flight VR Demo ma Halls of Fear. Nezabavia vás na dlhé hodiny, ale ukážu vám, aký potenciál virtuálna realita má.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Aplikácií virtuálnej reality je dostatok, stále sú to však len prezentácie


Zaujímavá je predovšetkým aplikácia VR Cinema for Cardboard. Ak máte mobilný telefón s vyšším výkonom, aplikácia dokáže prerobiť akékoľvek video vo formáte MP4 do trojrozmerného obrazu. To platí aj pre videá, ktoré ste sami natočili kamerou v mobile. S použitím stereoskopického efektu tak získajú videá celkom nový rozmer - nielen obrazne povedané, ale aj fakticky.

V obchode Google Play nájdete aj simulátor používania záchodu Foto: TASR

Podobný prevod klasického obsahu do virtuálneho 3D umožňuje aj aplikácia Google Cardboard. Je určená len pre telefóny a tablety s najnovším Androidom, poskytuje však veľmi dobrý pohľad na možnosti virtuálnej reality. Po spustení aplikácie máte na výber z niekoľkých režimov prehliadania. Okrem Youtube s obmedzenou funkčnosťou vás zaujme najmä 3D verzia Google Máp. Prelet veľkými kaňonmi je úchvatný a treba si ho vyskúšať. Výhodou tejto aplikácie od Google je jej kompatibilita s mobilnými telefónmi aj tabletmi. Aj keď aplikáciu spustíte na tablete s veľkým displejom, stereoskopické zobrazenie bude mať stále veľkosť vhodnú na sledovanie očami, teda nebude roztiahnuté po celej obrazovke.

Sledovať svet prostredníctvom Google Máp a služby StreetView v trojrozmernom režime sa však dá aj bez aplikácie Cardboard. Stačí si na svojom mobilnom telefóne v internetovom prehliadači otvoriť adresu oculusstreetview.eu.pn a nasadiť ho na VR headset. Jedinou nevýhodou tohto riešenia je, že je pomerne ťažko ovládateľné a navyše umožňuje len pohľad na okolie, nie pohyb samotný.

Stereoskopický obraz: dve totožné scény s miernym posunom kamery vytvárajú 3D efekt Foto: Oculus

Budúcnosť vyzerá veľmi dobre


Nielen ambície, ale aj potenciál technológie virtuálnej reality, sú v súlade a sú reálne. Existujú predpoklady, že v dohľadnej dobe sa headsety virtuálnej reality stanú takou súčasťou domácností, ako herné konzoly alebo iné príslušenstvo k počítačom. Uplatnenie nachádzajú nielen v hernom priemysle, aj v oblasti vzdelávania a zábavy ako takej. Mohlo by ísť o celkom dobré riešenie pre ľudí, ktorí trpia určitým pohybovým hendikepom a nemôžu sami cestovať. Virtuálna realita im síce takýto zážitok iba sprostredkuje, avšak v pomerne prijateľnej a atraktívnej forme.

Samozrejme, základom budúceho rozšírenia je nízka nadobúdacia cena takýchto headsetov. Pripravovaný Oculus Rift HD bude stáť takmer tristo eur, čo nie je zanedbateľná položka. Riaditeľ spoločnosti Oculus, Brendan Iribe, minulý rok v rozhovore pre magazín Edge povedal, že si vie predstaviť budúcnosť, v ktorej bude nadobudnutie headsetu virtuálnej reality zadarmo. Vychádza z predpokladu, že čím je nižšia cena, tým je širšia aj cieľová skupina zákazníkov. Len ešte neprišiel na to, ako k tomu prísť.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Frajer zo starej školy
Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Instantné fotoaparáty sú stále trendy
Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

Komentáre