Technológie

Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE

"Nástenné hodiny ClockONE od firmy Twelve24 sú ohybné, odolné a farebne variabilné. Nie sú však analógové a ani digitálne, pracujú s elektronickým atramentom. "

Erik Stríž, 28. júla 2014 10:00
Twelve24 ClockONE Foto: Twelve24


Ak máte radi avantgardné bytové doplnky, potom by ste mali svoju pozornosť venovať práve týmto hodinám. Nedajú sa označiť na futuristické, ale takisto s nimi neohúrite priateľov so záľubou v retro doplnkoch. Sú skôr mierne imidžovým doplnkom do každej domácnosti alebo firmy.



Ak bolo v úvode napísané, že hodiny ClockONE nie sú digitálne, pretože pracujú s technológiou E-ink, nie je to celkom presné. Pod digitálnymi hodinkami si zvyčajne predstavujeme také, ktoré zobrazujú čas na jednoduchom LCD paneli - a takéto ClockONE určite nie sú. V ich vnútri sa však nachádza systém, ktorý možno nazvať elektronický, teda aj digitálny. Dokonca nie sú ani tak celkom nástenné, pretože sa dajú umiestniť prakticky kamkoľvek, nielen na stenu.

Twelve24 ClockONE Foto: Twelve24

Hodiny ClockONE majú pomerne jednoduchý tvar, ktorý možno priamo porovnávať s už spomenutým numerickým LCD displejom v digitálnych hodinkách. Jednotlivé číslice sú spojené a tvoria tak celok, ktorý vo vypnutom stave akoby ani nenaznačoval, že ide práve o hodiny. To zistíte až vtedy, keď sa na týchto plochách začne zobrazovať aktuálny čas v priam gigantických rozmeroch.

Rozmery hodín ClockONE sú úctyhodné: jeden meter do šírky a vyše 35 centimetrov do výšky. S takýmito rozmermi sa hodia aj do veľkých hál, napríklad do jedální, veľkých reštaurácií, telocviční alebo moderných otvorených kancelárií.

Využitie elektronického atramentu má významný vplyv na to, ako hodiny vyzerajú, ale predovšetkým na čas, počas ktorého dokážu pracovať. Výrobca tvrdí, že jedna hodinková batéria udrží toto zariadenie v chode celý rok. Elektronický papier totiž spotrebováva energiu jedine vtedy, keď sa prekresľuje. To znamená, že drvivú väčšinu času sa žiadna energia nevyžaduje. Za jeden rok sa síce takéto hodiny prekreslia viac ako 500-tisíckrát, avšak aj keby každé jedno toto prekreslenie trvalo sekundu, išlo by o nepatrný zlomok z celkového času funkčnosti.

Twelve24 ClockONE Foto: Twelve24

Elektronický atrament, respektíve elektronický papier, má okrem extrémne nízkych nárokov na spotrebu energie aj iné skvelé vlastnosti. V prvom rade je výborne čitateľný za každých podmienok. Je jedno, či sa na takýto “displej” pozeráte v interiéri, v aute alebo pri vode na lehátku. Okrem toho je takýto elektronický papier ohybný, prakticky nezničiteľný, má vysoký kontrast a takmer 180-stupňové pozorovacie uhly. Celé hodiny vážia jeden a pol kilogramu, sú hrubé iba štyri milimetre a na vertikálne plochy sa dajú pripevniť pomocou magnetického stojana, ktorý je na stene namontovaný napevno.

Hodiny Twelve24 ClockONE sa začnú predávať v mnohých farebných variantoch od tohto septembra za prekvapivo vysokú cenu 499 amerických dolárov.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy
Frajer zo starej školy
Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Instantné fotoaparáty sú stále trendy
Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

Komentáre