Autá

Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu

"Vyzerá ako obyčajný bicykel s moderným dizajnom, ale ukrýva v sebe veľký potenciál. Je elektrický, rýchlo sa nabíja a dá sa zložiť v sekunde. "

Erik Stríž, 13. januára 2016 12:00
Skladací elektrický bicykel Gi FlyBike Foto: Gi FlyBike
Elektrické bicykle a kolobežky sú veľká vec. Sú skvelé do mesta, v ktorom je vybudovaná aspoň základná infraštruktúra pre cyklistov, pretože len za pár drobných dostanú svojho pasažiera prakticky kamkoľvek. A keď hovoríme o pár drobných, máme tým na mysli skutočne nanajvýš päť eur, ktoré mesačne bude stáť nabíjanie batérií.

Bicykel s názvom Gi FlyBike vyzerá ako obyčajný bicykel s moderným dizajnom, ale obsahuje dve veľmi dôležité funkcie - dá sa veľmi rýchlo a jednoducho poskladať a navyše má zabudovaný elektrický motor. Na jedno nabitie prejde až 60 kilometrov, čo v praxi môže predstavovať aj tri dni jazdenia bez potreby opätovného nabíjania. Výkon malého elektrického motora síce nie je najvyšší, ale má rozumnú energetickú spotrebu a bez problémov odvezie aj ťažšieho pasažiera.

Skladací elektrický bicykel Gi FlyBike Foto: Gi FlyBike
Jazda na čisto elektrický pohon je obmedzená na spomenutých asi 60 kilometrov, avšak prítomnosť pedálov prezrádza, že na Gi FlyBike sa bude dať aj jazdiť ako na normálnom bicykli. Vďaka tomu sa reálny dojazd môže predĺžiť aj na trojnásobok, stačí sa iba naučiť správne tlačiť do pedálov a využívať zotrvačnosť.

Zaujímavým doplnkom je možnosť prepojiť elektrický bicykel s aplikáciou v mobilnom telefóne. Na displeji smartfónu sa zobrazuje mapa, navigačné pokyny, informácie o stave nabitia batérie a kalkulácia maximálneho dojazdu. Tiež umožňuje, aby ste svoju polohu zdieľali so známymi a tak ich informovali o čase, kedy sa k vám majú pripojiť napríklad cestou do práce.

Zdroj: Gi FlyBike (youtube.com)

Skladanie bicykla vyzerá byť veľmi jednoduché. Bod zlomu sa nachádza na takom mieste na ráme, aby kolesá po zložení zapadli hneď vedľa seba. V zloženom stave Gi FlyBike vyzerá ako unicykel, ale v tomto režime sa na ňom jazdiť nedá.

Uplatnenie toto skladanie nachádzame v každodennom živote, kedy je potrebné elektrický bicykel preniesť na druhé poschodie v bytovom dome alebo odložiť ho kdesi do rohu v kancelárii.

Elektrický bicykel Gi FlyBike sa dá predobjednať už dnes prostredníctvom crowdfundingového portálu Kickstarter, kde si zaň výrobca pýta dvetísíc amerických dolárov. Neskôr by sa táto cena mala ešte mierne zvýšiť, prvé kusy prídu budúcim majiteľom v priebehu prvej polovice tohto roku.

Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný
Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje
Škodovka na elektrinu, ktorú si môžete kúpiť už dnes
Vodný skúter a cestná motorka v jednom
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu

Komentáre