Autá

Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný

"URB-E je elektrický skúter navrhnutý špeciálne pre jazdu v meste New York. Určite by si ale zajazdil aj v Bratislave či v Košiciach, kde by v pohode nahradil mestskú hromadnú dopravu. "

Erik Stríž, 25. decembra 2015 9:00
URB-E, elektrický skúter Foto: URB-E
Volajú ju aj mastná tyč alebo mestská dopravná hromada. Verejná doprava na Slovensku nie je žiadna sláva. Mesačná permanentka síce stojí okolo dvoch desiatok eur, avšak za svoje peniaze dostanete veľmi málo komfortu a úspory času. Snáď aj táto naša verejná doprava je veľmi vhodným argumentom na to, aby si ľudia začali kupovať malé elektrické skútre tak ušetrili nielen čas a nervy, ale aj peniaze - veď pri nákupe na splátky tých pár eur mesačne nie je likvidačných a po splatení vám vozidlo aj tak ostane. Potom už budete po meste jazdiť zadarmo.

Elektrický skúter je teda veľmi rozumná a správna voľba, ak dochádzate do práce v rámci jedného mesta a je v ňom aspoň čiastočne vyriešená doprava pre motocykle. Jeden z tých kurióznejších, ale aj lacných, je URB-E. Jeho cena bude v Spojených štátoch prijateľných 1500 amerických dolárov a na jedno nabitie prejde asi 30 kilometrov.

URB-E s nápadným vzhľadom je vybavený slabším 250-wattovým elektrickým motorom a dosahuje maximálnu rýchlosť 25 kilometrov za hodinu. Batéria sa nabije z nuly do plna v priebehu asi štyroch hodín.

URB-E, elektrický skúter Foto: URB-E

Dizajn podriadený účelu

Elektrický skúter URB-E síce púta pozornosť okolia a vyzerá nápadne, avšak nie v tom pozitívnom zmysle. Asi nemusíme byť odborníci na dizajn, aby sme vedeli zhodnotiť, že premávať sa po meste na tomto čude by zaváňalo hanbou.

Avšak aj to je iba otázka zvyku. Snáď.

Zdroj: The Verge (youtube.com)

Dôvod, prečo výrobca svojmu skútru doprial takýto rozpačitý vzhľad, treba hľadať v jeho praktickom uplatnení. Záujmom výrobcu bolo, aby bolo jeho vozidlo ľahké, aby sa dalo jednoducho zložiť do kompaktného celku a preniesť hoci aj na piate poschodie v bytovom dome bez výťahu.

Nie všetko na elektrickom skútri je ale praktické. Napríklad malé kolesá zvyšujú šance na to, že zo skútra spadnete, ak budete prekonávať napríklad pre naše mestá typické diery na cestách a chodníkoch. Nehovoriac o častokrát neviditeľných vydutých bublinách na asfalte.

URB-E, elektrický skúter Foto: URB-E
Elektrické motory vo vozidlách majú pred sebou ešte nejaký ten kus cesty, avšak aj veľký potenciál. Ešte niekoľko rokov a budeme možno aj my jazdiť po meste takými vozidlami, ktoré sú bezpečné, odolné, ľahké a pekné - skúter URB-E je skôr iba taká ukážka, že aj malý výkon je do mesta celkom dostatočný.

Zdroj: urb-e.com


ODPORÚČAME AJ:
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Rodičovstvo bez kompromisov: Skateboard pre aktívneho otecka
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom

Komentáre