Autá

Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu

"Elektrická motorka je predzvesťou toho, že ekologické dvojkolesové vozidlá budú vyzerať dobre a takmer klasicky. Má rysy typické pre cestné motocykle, ale nulové emisie. "

Erik Stríž, 26. októbra 2015 10:00
Modrý akcent zdôrazňuje využitie elektrických motorov. Foto: Yamaha
Rozdiel medzi cestnými motocyklami a skútrami je pomerne veľký. Dajú sa jednoznačne rozlíšiť vďaka dizajnu a celkovej stavbe, pričom pre skútre sú typické menšie kolesá a prirodzenejší posed.

Elektrické skútre dnes už nie sú úplnou novinkou, mnoho ich môžete vidieť aj v slovenských mestách, kde postupne menia tvár našich ulíc. Spoločne s elektrickými bicyklami sú však orientované na pomerne špecifickú skupinu zákazníkov, medzi ktorými sa ale nenachádzajú ľudia so záľubou v motorkách klasického charakteru. Do tohto sveta teraz vstupuje značka Yamaha s modelom PES2, ktorý priamo vychádza z dávnejšie predstaveného elektrického konceptu PES1.

Elektrická cestná motorka Yamaha PES2 Foto: Yamaha
Model PES1 bol koncept, ktorý vedel zaujať. Popri dizajne typickom pre cestné motocykle a pri modeli PED1 dokonca aj pre crossové motorky ponúkal výhody elektrického motora, ktorý plne nahradil ten spaľovací. Elektromotory síce nie sú počuť tak výrazne, ale majú rovnomerne rozložený krútiaci moment naprieč celým spektrom otáčok, majú vysoký výkon a ich prevádzka je priaznivá z hľadiska ekologickej nezávadnosti a aj finančných nákladov.

Zaujímavosťou tejto elektrickej motorky je, že každé z dvoch kolies je poháňané vlastným motorom. Predné koleso má dokonca tento motor zakomponovaný priamo vo svojom strede, zadné sa spolieha na prenos sily z motora cez reťaz.


Zdroj: youtube.com

Na predstavenej motorke je najzaujímavejšie snáď práve jej zafarbenie. Kombinácia striebornej a modrej naznačuje, že nejde len tak o hocijaký motocykel. Nápadné sú aj takmer biele plášte kolies, ktoré by sa v reálnej premávke nepochybne čoskoro stali čiernymi. Modrý akcent na vnútornej výstuži kolies naznačuje využitie elektrických motorov

Elektrická cestná motorka Yamaha PES2 Foto: Yamaha
Táto elektrická cestná motorka sa do predaja dostane v priebehu budúceho roka a predpokladáme, že ešte jej výrobca dopraje niekoľko úprav. Napríklad práve kolesá, ktoré takmer určite dostaneme v čiernom prevedení.


ODPORÚČAME AJ:
Rodičovstvo bez kompromisov: Skateboard pre aktívneho otecka
Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom
Táto pätica áut vás presvedčí o budúcnosti elektrického pohonu
Apple vyvíja nový elektromobil, ktorý by mal byť na trhu do roku 2020
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém

Komentáre