Autá

Táto pätica áut vás presvedčí o budúcnosti elektrického pohonu

"Elektromobily nie sú nové, ale zdá sa, že najväčší rozmach zažívajú práve v týchto rokoch. Päť nasledovných je dôkazom, že elektromobilita má budúcnosť. "

Erik Stríž, 24. februára 2015 9:00
Tesla Model S, verzia D Foto: Tesla
Vedeli ste, že prvý elektromobil vznikol v roku 1828 a zostrojil ho maďarský vynálezca Ánián Jedlík? To je už 187 rokov. Neskôr svojim dielom prispeli aj Škót Robert Anderson, Holanďan Sibrandus Stratingh a Christopher Becker, Američan Thomas Davenport a ďalší. Elektromobily neboli vôbec iba výstrelom do tmy, ale serióznou revolúciou v doprave. Táto revolúcia však bola potlačená efektívnymi a populárnymi automobilmi so spaľovacími motormi.

Dnes je situácia taká, že o statusy najlepších automobilov sveta sa uchádzajú práve tie s elektrickým alebo aspoň hybridným pohonným ústrojenstvom. Päť nasledovných je dôkazom, že elektromobilita má pred sebou pozitívnu budúcnosť, pretože je schopná pokryť aj dopyt po vysokom výkone a akčnom zrýchlení.

Tesla Model S, verzia D Foto: Tesla

Tesla Model S P85D

Model S P85D je zrejme najlepším elektromobilom všetkých čias a tlačí sa dokonca na pozíciu jedného z najlepších automobilov vôbec. Je to v prvom rade vysoký výkon vstavaných elektrických motorov, mimoriadne nízke prevádzkové náklady a relatívne nízka nadobúdacia cena, čo určuje kvality tohto krásneho vozidla.

Na jediné nabitie Tesla prejde do 500 kilometrov, z nuly na rýchlosť 100 km/h vyštartuje priam raketovou rýchlosťou len za 3,2 sekundy a maximálna rýchlosť jazdy je 250 km/h. To sú veľmi pekné čísla, ktoré musia zaujať aj fanúšika klasických športových vozidiel.


Chevrolet Bolt Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

Značka Chevrolet sa snaží dostať na trh s elektromobilmi prostredníctvom oživenia staršieho konceptu Bolt. Bolt v angličtine znamená blesk, čím chce výrobca zdôrazniť elektrickú energiu využívanú na pohon, ale aj jej dostatok.

Na jedno nabitie by mal tento malý mestský automobil dokázať prejazdiť až 320 kilometrov, čo je pôsobivé číslo. Za predpokladu, že sa bude Chevrolet Bolt pohybovať predovšetkým v meste po relatívne pravidelnej trase (domov - práca - domov), môže pokojne na jedno nabitie jazdiť aj desať dní. Vozidlo ponúkne okrem zaujímavých údajov o dojazde a nákladov na prevádzku aj pekný moderný interiér a vskutku dobrú nadobúdaciu cenu. V Spojených štátoch sa objaví v ponuke predajcov už ta 30-tisíc amerických dolárov, teda v prepočte asi 26-tisíc eur. Pre menšiu či stredne veľkú americkú firmu ide pri financovaní na lízing o veľmi prijateľnú položku.

Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Electric Drive Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Electric Drive

Mercedes vytvoril špeciálnu verziu modelu SLS AMG, ktorá prekonala očakávania mnohých odporcov elektromobility. Automobil má stále ikonický dizajn a ponúka zážitok z jazdy na vysokej úrovni, ale spaľovací motor bol nahradený štyrmi elektrickými.

Tieto štyri motory spoločne dokážu vozidlo vytlačiť z pokoja na rýchlosť 100 km/h v priebehu 3,9 sekundy a jeho maximálna rýchlosť musí byť elektronicky obmedzená na 250 km/h. Na okruhu v Nurburgringu však tento elektrický Mercedes pokoril rýchlostný rekord.

Audi R8 e-tron Foto: Audi

Audi R8 e-tron

Svoje elektrické super-automobily ponúka viacero prémiových automobiliek. Mercedes má svoj SLS AMG, BMW má svoje revolučné a ikonické i8 a Audi má svoj R8 e-tron.

Tento krásavec dokáže na jedno nabitie prejsť až 450 kilometrov a z nuly na 100 km/h vyštartuje v priebehu 4,2 sekundy. Audi R8 je vozidlo, ktoré si stále získava srdcia fanúšikov motorizmu a verzia s elektrickým pohonom presviedča o tom, že by legendárne R8 nemalo zapadnúť prachom ani vo svete plnej elektrickej energie.

Renault Twizy RS F1 Foto: Renault

Renault Twizy RS F1

Renault pristúpil k problematike elektricky poháňaných automobilov trocha z inej strany, ale nedá sa tvrdiť, že by bol celkom mimo. Pôvodný Renault Twizy do mesta prešiel prestavbou, úpravou vonkajšieho vzhľadu a pohonnej jednotky, pridal sa veľký spojler na zadnú stenu a zlepšila sa aerodynamika vozidla. Všetko v záujme dosiahnutia čo najvyššej rýchlosti.

Toto na pohľad komické vozidlo tak dosahuje rýchlosť 110 kilometrov za hodinu, čo je na jeho kompaktné rozmery a malý elektromotor veľmi dobrý výsledok. Automobilka doplnila k názvu Twizy prívlastok Sport F1, čím chce naznačiť, že aj napriek malým rozmerom sa v tomto mestskom vozidle ukrýva potenciál monopostu.

ODPORÚČAME AJ:
Najsilnejší elektromobil sveta púta pozornosť každým detailom
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi
Prvé auto na svete má 130 rokov
Podobá sa na Panameru, ale je to luxusný sedan budúcnosti z Ameriky
Najštýlovejšie malé auto do mesta malo mať iba dve kolesá

Komentáre