Autá

Podobá sa na Panameru, ale je to luxusný sedan budúcnosti z Ameriky

"Koncept Buicku s karosériou v štýle Porsche Panamera má potenciál dostať značku na vrchol slávy. "

Erik Stríž, 20. januára 2015 14:00
Buick Avenir Concept (2015) Foto: Buick


Nie je to kombi, nie je to sedan, nie je to štvordverové kupé. Dizajn karosérie, ktorý sme videli okrem iných aj pri Porsche Panamera, môže byť považovaný za jeden z najatraktívnejších vôbec. Je doménou predovšetkým drahých automobilov.

Je však potrebné podotknúť, že pomaly sa zvažujúca zadná časť je pre automobily značky Buick typická už celé desaťročia. Koncept Avenir ju však ponúka v modernejšej forme a mal by pomôcť automobilke dostať sa do spoločnosti prémiových značiek. Buick tvrdí, že sa jeho dizajnéri nechali inšpirovať vlastným konceptom Buick Wildcat II z roku 1954.

Buick Avenir Concept (2015) Foto: Buick

Na koncepte zaujme všetko od dizajnu karosérie až po interiér. Zvonka je vozidlo moderné, avšak nepopiera snahu dizajnérov o zachovanie nadväznosti na vzhľad starších modelov. Vzniká tak elegantný celok, ktorý má niečo z toho klasického, zároveň nepopiera dizajnovú modernu a možnosti, ktoré sa ponúkajú v súvislosti s vyspelým karosárskym priemyslom.

Veľmi zaujímavo pôsobí interiér vozidla. Je vzdušný, futuristický, preferuje voľnosť pred okázalým luxusom, napriek tomu sa od neho očakáva najvyššia miera komfortu a technologická vyspelosť.

Buick Avenir Concept (2015) Foto: Buick

Štyri oddelené sedadlá pôsobia komfortne a vďaka výraznejšiemu bočnému vedeniu by pasažieri vzadu nemali pociťovať nepohodlie pri dynamickej jazde. Zadné aj predné sedadlá od seba oddeľuje masívny stredový panel s odkladacími priestormi a ovládačmi. Zaujímavosťou sú displeje zakomponované do predných sedadiel tak, aby pasažieri na zadných miestach mohli sledovať napríklad televíziu.

Výrobca hovorí o širokej palete modernej techniky na prepájanie automobilu a mobilných zariadení. V automobile teda očakávame permanentné pripojenie na internet, synchronizáciu funkcií telefónu cez bezdrôtové spojenia a možnosť nabíjania. Automobilka sa pýši tým, že v interiéri budú prítomné aj bezdrôtové nabíjacie stanice pre smartfóny.



Predná časť interiéru je ultimatívnym priestorom orientovaným oboch predných pasažierov. Rozmerný stredový tunel je vybavený veľkým odkladacím priestorom a minimalisticky nadizajnovaným ovládačom multimediálneho systému s 12-palcovou obrazovkou. Veľký displej sa nachádza aj priamo pred volantom, ten alternuje klasické analógové ukazovatele rýchlosti, otáčok a ostatných údajoch o aktuálnom stave vozidla.

Buick Avenir Concept (2015) Foto: Buick

Trocha zamrzí, že automobilka zatiaľ nehovorí o tom, kedy a či vôbec sa koncept Avenir dostane do výroby. Je možné predpokladať, že koncept bude slúžiť ako vzor pre nové modely, ktoré Buick predstaví v blízkej dobe. V takom prípade sa majú priaznivci automobilizmu na čo tešiť, pretože pôjde o celkom novú kapitolu v histórii tejto americkej značky.

ODPORÚČAME AJ:
Luxusný pickup má osloviť deti 80. a 90. rokov
Pozrite sa, ako vyzerá ručná výroba auta za vyše 700-tisíc eur
V Amerike záleží na veľkosti aj výkone
Najštýlovejšie malé auto do mesta malo mať iba dve kolesá
Sci-fi motorka zo Slovinska budí celosvetový záujem

Komentáre