Autá

V Amerike záleží na veľkosti aj výkone

"Rozľahlý vidiek v Severnej Amerike je ideálnym priestorom pre využitie robustných truckov od GMC s príznačnými názvami Sierra a Canyon. "

Erik Stríž, 13. januára 2015 14:00
GMC Canyon (2015) Foto: GMC


Spojené štáty a ich automobily sú v porovnaní s tými európskymi a ázijskými stále rozdielne. Zatiaľ, čo my sa občas posťažujeme, že také BMW X5 a Mercedes-Benz GLA sú priveľké na používanie v mestách, po Severnej Amerike jazdia monštrá, na ktoré u nás ani len nestačí štandardný vodičský preukaz kategórie B.

Výbornými príkladmi takýchto automobilov, ktoré v našich končinách nenájdete, sú GMC Canyon a Sierra HD. Tieto veľké, ale krásne a výkonné automobily sú určené do rúk ľuďom žijúcich na odľahlom vidieku s potrebou častého prevozu rozmerných a ťažkých nákladov.

GMC Sierra HD a Canyon (2015) Foto: GMC

GMC Canyon je v porovnaní s európskymi SUV-čkami nepomerne väčší, avšak na model Sierra HD sa stále nedoťahuje. Canyon je pritom zaraďovaný do kategórie iba strede veľkých truckov.

Automobilka vo svojej oficiálnej tlačovej správe tvrdí, že model Sierra HD je vrcholom až 111-ročnej histórie výroby a neustáleho zdokonaľovania truckov. Tento model teda nie je typický iba veľkými rozmermi, ale aj technologicky pokročilým vybavením a schopnosť prekonávať aj mimoriadne náročný terén.

Sierra HD dokáže odniesť náklad s hmotnosťou až 3 300 kilogramov priamo v nákladnom priestore a odtiahne vyše 10-tonový trailer. Len pre zaujímavosť, priemerný karavan nemá ani len tretinu tejto hmotnosti.

Oba modernizované automobily, Canyon i Sierra HD, sú príznačné masívnymi maskami hladiča a zdanlivo jednoduchým dizajnom predných svetlometov. Prakticky celkom plochá predná maska je vybavená množstvom chrómových doplnkov, ktoré ešte viac zdôrazňujú už aj tak veľké rozmery všetkých prvkov.

GMC Canyon (2015) Foto: GMC

Modely Sierra a Canyon od seba najľahšie odlíšite vďaka dizajnu masky chladiča. Zatiaľ, čo stredne veľký Canyon má masku chladiča štylizovanú do troch horizontálnych pásov, Sierra HD púta pozornosť mriežkou s menšími otvormi. Nemožno hodnotiť, ktoré z vozidiel je krajšie, pretože obe využívajú rovnaký dizajnový manuál a líšia sa iba v detailoch a rozmeroch.

Interiér je, rovnako ako dizajn karosérie, takmer rovnaký v oboch vozidlách. Pri modeli Canyon však nachádzame akúsi snahu o miniaturizáciu volantu, čo môže nasvedčovať o záujme automobilky o oslovenie zákazníkov žijúcich v mestách. Interiérom dominuje veľkorysý priestor, množstvo odkladacích boxov a veľký dotykový displej uprostred prístrojovej dosky.

Základný GMC Canyon bude vybavený 2,5-litrovým benzínovým motorom s výkonom 200 koní a 259 Nm, výkonnejšia verzia 3.6L V-6 ponúkne 305 koní a 365 Nm.

GMC Sierra HD (2015) Foto: GMC

GMC Sierra 2500HD dostane do výbavy 6-litrový benzínový motor s výkonom 360 konských síl a krútiacim momentom až 515 Nm, verzia 3500HD sa popýši rovnakým motorom s upraveným výkonom 322 koní a 515 Nm.

Výkonnejšia alternatíva v podobe 6,6-litrového naftového motora Duramax 6.6L ponúkne výkon až 397 konských síl s krútiacim momentom prekvapivo veľkých 1037 Nm. Všetky verzie vozidiel Sierra budú dodávané s automatickou 6-stupňovou prevodovkou.

ODPORÚČAME AJ:
Najštýlovejšie malé auto do mesta malo mať iba dve kolesá
Najekologickejší sedan je z Japonska, tvrdia Nemci
Sci-fi motorka zo Slovinska budí celosvetový záujem
Lamborghini malo vlastné SUV už pred 25 rokmi: Rambo Lambo
Dali do auta 48-palcovú TV, aby sa v ňom lepšie pracovalo

Komentáre