Autá

Pozrite sa, ako vyzerá ručná výroba auta za vyše 700-tisíc eur

"Porsche 918 Spyder sa vyrába ručne, pretože každý model je odlišný od toho predchádzajúceho. Sledovať prácu odborníkov je doslova pôžitok."

Erik Stríž, 15. januára 2015 14:00
Porsche 918 Spyder Foto: Porsche


Porsche 918 Spyder je automobil, po ktorom túži nejeden chlapec. A keby len chlapec! Pravdou je, že tento kus modernej techniky a vrchol automobilového priemyslu márne obdivujú aj bohatí ľudia, ktorí si ho v skutočnosti nemôžu dovoliť.

Zaujímavosťou vozidiel 918 Spyder je ich takmer výhradná ručná výroba. Ak by ste čakali, že výrobná linka tohto špeciálu bude obsahovať automatizované roboty, z omylu vás vyvedie nižšie priložené video. 918 Spyder je skladaný ručne, kus po kuse, skrutka po skrutke. Obzvlášť upokojujúce je pozorovanie precíznosti pracovníkov, ktorí majú na starosti kožené poťahy interiéru.

Existuje viacero dôvodov, prečo automobilka zvolila takto náročnú ručnú výrobu modelu 918 Spyder. Jedným z nich je aj fakt, že každý jeden kus môže byť celkom odlišný od toho predchádzajúceho, keďže každý zákazník si môže veľmi detailne svoj budúci automobil personalizovať. Vlastný výber pritom nezahŕňa iba farbu interiéru, karosérie a diskov kolies. Majiteľ si môžete dokonca vybrať aj továreň, v ktorej bude jeho športové vozidlo poskladané. Na výber má z tovární v Lipsku alebo Stuttgard-Zuffenhausen.



Automobil Porsche 918 Spyder je veľmi cenný, vyrába sa iba na objednávku. Motor tohto krásavca má osem valcov s celkovým objemom 4,6 litra, ktorému pomáhajú ešte dva ďalšie elektrické motory. Súčet ich výkonov je ohromných 887 konských síl, pričom vďaka extrémne silnému krútiacemu momentu sa z nuly na rýchlosť 100 km/h vozidlo dostane v priebehu dve a pol sekundy.

Výroba týchto športových vozidiel je prísne obmedzená na symbolických 918 kusov. Za každý jeden z nich si automobilka pýta vyše 700-tisíc eur.



ODPORÚČAME AJ:
Najštýlovejšie malé auto do mesta malo mať iba dve kolesá
Najekologickejší sedan je z Japonska, tvrdia Nemci
Sci-fi motorka zo Slovinska budí celosvetový záujem
Lamborghini malo vlastné SUV už pred 25 rokmi: Rambo Lambo
Dali do auta 48-palcovú TV, aby sa v ňom lepšie pracovalo

Komentáre