Autá

Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém

"Čo by ste povedali, keby vám predajca ponúkal pekné nové auto s výkonom iba desať koní a vytiahne to len na 60 km/h? Nie je to vtip, ale realita mestskej mobility v Číne. "

Erik Stríž, 19. marca 2015 13:00
Elektromobil Yogomo 330 Foto: Yogomo
Nie Spojené štáty americké, ale Čína je skutočná krajina neobmedzených možností. Aj veľké automobilky si tam môžu dovoliť okato kopírovať dizajny európskych, amerických a dokonca aj ázijských vozidiel. O lacných čínskych autách kopírujúcich dizajn drahších vozidiel ste sa mohli dočítať už v našom článku o značkách Geely, Yema, BAW či BYD a pozornosť sme venovali aj automobilom z tejto krajiny, ktoré nie sú vôbec na smiech - práve naopak.

Posledná správa o čínskom automobilovom priemysle sa týka vozidla menom Yogomo 330. Toto nenádné malé mestské auto je určené pre menej náročných zákazníkov, ktorí pred komfortom uprednostňujú nižšiu zaobstarávaciu cenu a nízke prevádzkové náklady. Stovky koní pod kapotou im veľa nehovoria, prioritou je mobilita a jednoduché riadenie. Toto všetko Yogomo 330 spĺňa do bodky.

Pre ľudí žijúcich v Európe bude zrejmé, kde sa nechala čínska automobilka s ťažko zapamätateľným názvom inšpirovať. Jej model 330 je skvelou kópiou našej dôverne známej Kia Picanto. Od Picanta preberá model 330 nielen vzhľad karosérie, svetlometov a rozmery, ale aj dizajn interiéru a ovládacích prvkov.

Elektromobil Yogomo 330 Foto: Yogomo
Zaujímavosťou mestského automobilu Yogomo 330 je fakt, že by sme si ho v mierne upravenej podobe vedeli veľmi dobre predstaviť aj na slovenských cestách. Priemerný vodič vraj najazdí iba 50 až 60 kilometrov denne, pričom v prakticky každom stredne veľkom a väčšom meste je problém s parkovaním. Malé rozmery a nízke prevádzkové náklady sú celkom určite žiadúce aj u nás.

Yogomo 330 má nápadne malé kolesá, ktoré sú dôsledkom snahy výrobcu o čo najväčšie skresanie nákladov na jeho výrobu. Pri podobných automobiloch je otázna aj ich bezpečnosť a kvalita konštrukčného vyhotovenia, častokrát výrobca ani neuvádza podrobnosti o ponúkanom modeli. Napriek tomu sa zdá, že v krajine pôvodu majú takéto autá úspech.

Elektromobil Yogomo 330 Foto: Yogomo
Automobil do mesta je vybavený elektromotorom, ktorého výkon je úsmevných 7,5 kW, teda 10 konských síl. Za príplatok môžu zákazníci dostať silnejší motor s výkonom 13 kW, čo predstavuje silu 18 koní. To sú parametre, ktoré by u nás neboli prijímané s pochopením, pretože právom vznikajú obavy, či sa takto slabé auto vôbec dokáže rozbehnúť do kopca. Pravdou však je, že aj takto malý výkon je dostatočný na každodennú prevádzku a naplní menej náročné očakávania.

Maximálna rýchlosť vozidla tiež nie je práve najlepšia, výrobca uvádza maximum na úrovni 60 kilometrov za hodinu. Už len tento samotný fakt napovedá, že Yogomo 330 je určené do mesta.

Kompenzáciou za slabý výkon elektromotora a nízku maximálnu rýchlosť je iný, už oveľa lepšie vyzerajúci, údaj. Dojazd automobilu na jedno nabitie je až 160 kilometrov, čo znamená, že priemernému vodičovi stačí nabíjať akumulátor raz za tri dni. To nie je vôbec zlé.

Elektromobil Yogomo 330 Foto: Yogomo
Výrobca zatiaľ neuvádza cenu, za ktorú si budú môcť zákazníci auto kúpiť. Predpokladáme, že by však nemala presahovať cenu lepšieho skútra. O dovoze do Európy, samozrejme, nie je žiadna reč, automobil by totiž nesplnil množstvo našich nárokov na bezpečnosť a aj samotnú prevádzku.


ODPORÚČAME AJ:
Hybridné BMW X5 bude mať elektromotor ako doplnok
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu
Koncept nového športového Bentley púta pozornosť. Aj negatívnu
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov
Táto pätica áut vás presvedčí o budúcnosti elektrického pohonu

Komentáre