Autá

Lacné čínske kópie známych áut

"Čína je krajinou neobmedzených možností. Platí to minimálne pre veľké firmy, ktoré si očividne nelámu hlavu s kopírovaním vzhľadu amerických a európskych automobilov."

Erik Stríž, 4. decembra 2013 12:00
Hengtian T3 sa nechal inšpirovať známym VW Amarok Foto: Wikimedia Commons


Čína je fenomén v oblasti výroby produktov akéhokoľvek druhu. Nech už vlastníte čokoľvek, od malých mechanických pomocníkov v domácnosti až po sofistikované tablety, všetko z toho mohlo byť vyrobené práve v tejto najľudnatejšej krajine sveta.

Peugeot alebo Volvo? V skutočnosti iba ďalšia menej známa čínska značka Foto: Wikimedia Commons

Made in China


Čínsku pracovnú silu využíva nesmierne veľké množstvo európskych i amerických spoločností, ale vďaka miestnej legislatíve a ťažko vymožiteľnému právu sa Čína stala aj priestorom bezprecedentného kopírovania všetkého druhu. Nielen telefóny, zdravotné pomôcky či oblečenie, ale dokonca aj autá sú priestorom pre tvorbu zisku s podporou marketingu inej značky.

Značky ako Geely, Yema, BAW či BYD u nás nie sú známe, hoci nejaké ich automobily sa dajú zakúpiť aj v našich končinách. Tie sa však nepodobajú na moderné BMW či Mercedesy, majú vlastný dizajn, ktorý je podmienený prísnejšou európskou a americkou legislatívou. V Číne však problém s kopírovaním dizajnu automobilov veľkých koncernov nemajú.

Model, s ktorým pracujú firmy ako Geely či BYD, je relatívne jednoduchý. Pre veľké množstvo modelov využívajú rovnakú modulárnu platformu, menia prakticky iba vzhľad karosérie. Mnohé z automobilov s moderným vzhľadom luxusného nemeckého vozidla majú pritom veľmi chabé spracovanie interiéru a diskutabilnú úroveň bezpečnosti.


Audi A4 po čínsky


Napríklad Yema F16 je na prvý pohľad absolútnou replikou staršej generácie Audi A4. Úroveň spracovania detailov exteriéru vozidla je priam fascinujúca, ale interiér automobilu sa ponáša skôr na staré Dacie. Jednoduchý volant s vypuklým stredom, dlhá radiaca páka, žiadna alebo iba minimálna stredová konzola a absolútna absencia moderných technológií, to všetko napovedá o tom, že s reálnym Audi A4 nemá jeho imitácia okrem vzhľadu nič spoločné.

Yema F16 je prakticky nerozoznateľná od Audi A4 Foto: Wikimedia Commons

Trojmiestny Rolls-Royce


Keby ste žili v Číne, mohli by ste sa pochváliť vlastníctvom krásneho Rolls-Royce Phantom s investíciou iba 30-tisíc eur. Toľko totiž po prepočte stojí jeho takmer dokonalá imitácia. Interiér je zmesou priemerných materiálov a strednej úrovne technickej vybavenosti, má však akýsi punc elegancie a prestíže. Špecialitou automobilu Geely GE je priestor iba pre troch pasažierov - pre vodiča, spolusediaceho na prednom sedadle a pre jedného človeka na zadnom riaditeľskom kresle. Keď sa na Geely GE pozrie bežný človek s priemerným prehľadom o svete automobilov, nebude schopný rozpoznať ho od skutočného Rolls-Royce.

Geely GE si za vzor zobral Rolls-Royce Phantom Foto: Wikimedia Commons
Najnovšia generácia vozidiel Geely GE sa už značne odlíšila od svojho pôvodného vzoru, po novom sú jej črty masívnejšie, oblejšie a celé vozidlo je akousi víziou ďalekej budúcnosti automobilizmu. Najväčší boom automobilových imitácií z Číny sa udial v prvej dekáde 21. storočia, dnes akoby začínali aj čínske automobilky rozvíjať vlastné dizajny. Stále však nachádzame správy o tom, ako nejaký čínsky producent okopíroval vzhľad európskeho Mercedesu alebo BMW a nasadil naň vlastné logo.

No nekúp to!


Keby ste mali možnosť, zakúpili by ste si niektoré z týchto vozidiel práve preto, že sa podobajú na iné luxusné autá s výrazne vyššou cenou?

Komentáre