Autá

Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje

"Elektrické autá a hybridy majú dnes stále veľké problémy s nedostatočnou kapacitou batérií, čo spôsobuje ich krátky dojazd. Istý výrobca však verí, že by elektrické auto mohlo poháňať elektrospotrebiče v celej domácnosti. "

Erik Stríž, 17. decembra 2015 14:00
Technológia AMIE využíva energetickú spoluprácu domu a auta Foto: Oak Ridge National Laboratory
Nabíjanie v spätnom chode, aj tak by sa dala nazvať technológia s názvom AMIE (Additive Manufacturing Integrated Energy). Ide o taký koncept, ktorý umožňuje skladovanie elektrickej energie za účelom jej využitia v mobilite alebo aj v domácnosti. Princíp spojenia týchto svetov by pritom vôbec nemusel byť tak nezvyčajný, ako sa na prvý pohľad zdá.

Technológia AMIE počíta s inteligentnou domácnosťou a automobilom, ktorý je potrebné nabíjať. Hlavným zdrojom elektrickej energie by bola, samozrejme, elektráreň. Tá by prostredníctvom bežnej infraštruktúry dodávala energiu cez káble priamo do domu, ako je to celkom bežné aj dnes.

Technológia AMIE využíva energetickú spoluprácu domu a auta Foto: Oak Ridge National Laboratory
Zároveň by na dome boli umiestnené solárne panely, ktoré by zbierali energiu do veľkých akumulátorov (batérií). Tieto akumulátory by boli fyzicky umiestnené na takom mieste, aby sa z nich dali napájať spotrebiče v domácnosti, ale aj dobíjať elektrický či hybridný automobil.

V prípade, že nebude k dispozícii elektrina z elektrárne a ani zo solárnych panelov, stále v bude akumulátoroch dostatok energie pre pohodlnú prevádzku elektrospotrebičov v domácnosti. Laboratórium Oak Ridge však neuvádza, či je možné pomocou ich riešenia prevádzkovať napríklad automatickú práčku alebo plnohodnotne vykurovať priestory domu.

Zaujímavosťou je technológia reverzného nabíjania, ktorá umožní vrátenie energie z batérie v aute späť do akumulátorov v dome a jej využitie v domácnosti. Nie je možno dobré pre samotné auto, ale v prípade nevyhnutnosti sa dá zúžitkovať aj jeho energia.


Zdroj: Oak Ridge National Laboratory (youtube.com)

Toto nie je koncept, ale hotový produkt

AMIE od Oak Ridge National Laboratory je skutočným produktom, ktorý si v americkom Tennessee môžete pozrieť aj vy. Pozostáva z obývateľnej stavby a elektromobilu, pričom - pozor - obe sú vyrobené pomocou veľkoformátovej 3D tlače.

Tento komplet možno dnes nie je celkom prijateľný ako priestor pre plnohodnotné bývanie a mobilitu, ale stanovuje akýsi referenčný bod, od ktorého sa môžu napríklad súkromné firmy odrážať pri vývoji vlastných riešení. Možno sa aj vďaka riešeniu od Oak Ridge Laboratory dočkáme sveta, v ktorom sa bude spoločne s malým domom dodávať aj menej náročný elektromobil a určitá energetická nezávislosť.

Zdroj: web.ornl.gov


ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre