Autá

Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota

"Formula E chce predstaviť monopost bez pilota a v Číne prebieha testovanie samojazdiacich automobilov priamo v mestách. Zmeny v doprave sa blížia čoraz rýchlejšie. "

Erik Stríž, 14. decembra 2015 14:00
Čínska spoločnosť Baidu testuje technológiu AutoBrain pre autonómnu jazdu. Plánuje ju využiť v mestskej verejnej doprave. Foto: Baidu

Baidu chce predbehnúť Google aj Teslu

... asi takto nejak by znel titulok bulvárneho časopisu, ktorý by chcel rozobrať tému autonómne jazdiacich osobných automobilov. Spoločnosť Baidu z Číny je oveľa väčšia, ako by sa mohlo nám, Európanom, zdať. Má množstvo finančných prostriedkov, ktoré chce investovať aj do zdanlivo s internetom nesúviciacich projektov, napríklad do modernejšej dopravy.

Nie je úplne pravda, že by Baidu vrážalo peniaze a personálne prostriedky do vývoja autonómnych vozidiel preto, aby predbehlo Američanov. Práve v Spojených štátoch totiž prebieha veľmi aktívne testovanie autonómne jazdiacich áut, lídrami v tejto oblasti sú Google a automobilka Tesla.

Čínska spoločnosť Baidu testuje technológiu AutoBrain pre autonómnu jazdu. Plánuje ju využiť v mestskej verejnej doprave. Foto: Baidu
Až dnes čínske Baidu priznalo, že na projekte pracuje už od roku 2013, ale robilo to skôr potichu, rezervovane. Dnes testuje vozidlá BMW radu 3 v štandardnej premávke v čínskych mestách, pričom človek-vodič na vozidlo iba dohliada. O šoférovanie sa stará automatika, ktorú jej tvorca nazval Baidu AutoBrain. Na svoju činnosť využíva online mapy, lokalizáciu, detekciu objektov, predvídanie správania týchto objektov - tento celok označuje aj ako Highly Automated Driving (HAD).

Podľa vlastných slov sa chce Baidu sústrediť v prvom rade na autonómnu prevádzku vozidiel verejnej dopravy a až potom bude riešiť osobnú dopravu. To aj napriek tomu, že jediné vozidlá od Baidu, ktoré dnes jazdia po čínskych mestách, sú sedany BMW radu 3.

Preteky elektrických monopostov Formula E Foto: Formula E

Preteky elektrických formúl nepočítajú s pilotmi

S inováciou týkajúcou sa autonómnej jazdy vozidiel sa stretávame aj tam, kde by sme o tom predtým ani veľmi neuvažovali. Je možné, že jedného dňa budú v televíznych prenosoch vysielať preteky formúl bez pilotov? S projektom Formula E to nie je tak nereálna budúcnosť.

Preteky elektrických monopostov Formula E Foto: Formula E
Samojazdiace monoposty by sa stretávali v preteku nazývanom aj Roborace. Ten si budeme môcť pozrieť všetci už v októbri 2016, kedy sa na jednom okruhu stretne až 20 plne automatických monopostov formule. Pôjde nielen o súťaž v silných motoroch a efektivite dizajnu karosérií, ale aj v softvérovej vyspelosti. Úlohou jednotlivých tímov bude totiž v praxi dokázať, že ich umelá inteligencia je lepšia, ako tá konkurenčná.

Zaujímavosťou je, že tieto samostatne jazdiace formule vraj dokážu jazdiť rýchlosťou neuveriteľných 290 km/h. Počas pretekov však bude táto teoretická rýchlosť dosiahnuteľná iba ťažko.

Zdroje: Nasdaq, Formula E


ODPORÚČAME AJ:
Máte osobnosť na šoférovanie športového auta?
Automat na autá: Stačí vhodiť mincu
Športiak s autopilotom a pristávacou plochou pre drony
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre