Autá

Vodný skúter a cestná motorka v jednom

"Gibbs Biski Amphibious je hybrid dvoch celkom odlišných vozidiel. Je to motorka, s ktorou sa môžete plaviť po vode a vodný skúter, ktorým budete jazdiť po ceste. "

Erik Stríž, 29. októbra 2015 11:00
Gibbs Biski Amphibious ako akčný vodný skúter. Foto: Gibbs
Majitelia vodných skútrov to majú občas komplikované. Svoje skútre musia naložiť na príves, ktorý ťahajú za autom až k miestu, kde potom skútre zložia priamo do vody. Niekoľko hodín zábavy potom končí opätovným parkovaním prívesu až pri vodnej hladine, nakladaním skútra a jeho následného odvozu domov do garáže. Celý tento proces by sa teraz mohol radikálne zjednodušiť vďaka vynálezu spoločnosti Gibbs. Tá vyrobila hybrid cestnej motorky a vodného skútra, pričom obidve svoje úlohy plní celkom dobre.

Gibbs Biski Amphibious ako cestná motorka. Foto: Gibbs

Na prvom mieste je motorka

Gibbs Biski je v základnom stave cestná motorka, ktorá sa svojou šírkou zásadne neodlišuje od toho, čo vídame v lete a na jar aj na našich cestách. Široký motocykel je určený na dlhšie cesty a pokojnejšiu jazdu, pri ktorej sa jazdec veľmi nenakláňa do zákrut. Dokonca ani modro-čierne prevedenie by nemuselo byť tak veľmi nápadné, aby niekto začal uvažovať nad doplnkovou funkciou tejto motorky. Je to skôr kompaktné prevedenie jej prednej hliníkovej masky a výrazné celkové oplastovanie .

V polohe cestnej motorky dokáže motorka jazdiť maximálnou rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu, poháňaná je 2-valcovým benzínovým motorom s výkonom 55 konských síl.

Gibbs Biski Amphibious sa dokáže transformovať z motorky na vodný skúter do piatich sekúnd. Foto: Gibbs

Do päť sekúnd je z nej skúter

Transformácia na vodný skúter trvá podľa výrobcu päť sekúnd, ale po vizuálnej a konštrukčnej stránke sa na vozidle nemení vôbec nič. Pre nezainteresovaného človeka musí vjazd motorkou do vody vyzerať prinajmenšom odvážne, v skutočnosti je už vtedy Biski celkom pripravený na nový spôsob jazdy.

Na vode dokáže skúter jazdiť maximálnou rýchlosťou 56 kilometrov za hodinu, čo je veľmi pôsobivý údaj. Ako vodný skúter toto zariadenie jazdí dynamicky, umožňuje jazdcovi širokú paletu trikov. Na svojom videu výrobca ale neukázal, či je s touto mašinkou možné odraziť sa od vlny a následne ponoriť, ako to radi robia fanúšikovia jazdy na vode.


Zdroj: youtube.com

Pôjde do predaja, ale úspech nie je garantovaný

Cena tohto hybridu cestnej motorky a vodného skútra zatiaľ nebola stanovená, ale svoju premiéru si už odžil v prvej polovici októbra na motoristickom salóne AIMexpo v Spojených štátoch. Ten sa špecializuje predovšetkým na motocykle. Očakávame však, že cenovka tohto kreatívneho stroja sa bude pohybovať na úrovni okolo 20-tisíc amerických dolárov a vyššej.

O úspechu tejto novinky nemáme jednoznačné názory. Spájať do jedného produkty dva rôzne svety je prinajmenšom otázne, pretože oslovuje veľmi špecifickú skupinu zákazníkov - musia mať oprávnenie a záľubu jazdiť na cestnej motorke a zároveň na vlnách riek, jazier a morí.

Tento model nám trocha pripomína snahy konštruktérov z 50. a 60. rokov minulého storočia o presadenie automobilov jazdiacich po vode. Vodné autá boli odvážne, ale vyzerali hrozne a boli skôr zaujímavým úletom, ako serióznym projektom schopným udržať sa na trhu.
Zdroj: Gibbs Sports

ODPORÚČAME AJ:
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Rodičovstvo bez kompromisov: Skateboard pre aktívneho otecka
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom

Komentáre