Život

Desať motivačných viet, bez ktorých sa cez skúškové nezaobídete

"Semester skončil. Žiadna ďalšia žúrka. Žiadny strach, či máte alebo nemáte tri absencie. Obdobie školy bez nejakého väčšieho šprtania v knihách skončilo. Začína skúškové obdobie. "

Webmagazin.sk, 29. januára 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Niektorí skúškové zvládajú lepšie, iní horšie. Mnohí študenti nabehnú hneď na začiatku do lekárne a s výrazom "chcem tú školu dokončiť" si pýtajú tabletky a čaje na koncentráciu. Každý má osobitný systém štúdia. Máme tu "tvorivých" majstrov, ale aj zodpovedných študentov, ktorí si podrobne naplánujú, čo a kedy sa budú učiť. Webmagazín prináša desať viet, ktoré študenti používajú, aby sa povzbudili a motivovali.

1. Neboj sa, to dá každý!


Univerzálna fráza, ktorú počul nejeden študent. Žiadna skúška nie je zadarmo, takže spoliehať sa na to, že to dali všetci ostatní, neodporúčame. Áno, maturita-formalita vo väčšine prípadov funguje, ale hrozba Fx, to je o niečom inom.

2. Keď to zvládol XY, tak to zvládneš aj ty


„Nestresuj. Však to dali všetci pred tebou a dajú to aj ostatní, ktorí prídu po tebe. Myslíš, že profesori ťa chcú vidieť trikrát?“ Zvládol to on, ona, všetci. Aspoň sa tak tvária. Čo bolo predtým a či aj oni počúvali takéto motivačné frázy, je záhadou. Podstatné je, že to dali. Všetci.

3. Stačí, keď ku každej otázke budeš niečo vedieť


Ku ktorej otázke? Prvej, tretej, žiadnej? Táto motivačná veta zahŕňa staré známe vedieť všetko, a dokopy nič. Sú učitelia, ktorým stačí základ, no nájdu sa aj zvedavci, ktorí sú schopní opýtať sa na skúške z dejín na farbu Napoleonových spodkov. Nestačí vedieť ku všetkému niečo. Všetko alebo nič – tak to prevažne funguje.

4. Nauč sa iba základné veci, tie omáčky tam nebudú


Nadviazanie na predchádzajúcu radu „niečo ku všetkému.“ Ako sa učiť menej, no nevedieť menej? O efektívnom učení existuje veľa kníh a rád. Overeným trikom je vypísanie dôležitých informácií. Všetko by ste si mali aspoň očkom mrknúť. Učíte sa nielen pre tú jednu skúšku. Nápomocné sú aj asociácie s vecami z bežného života.

5. Veď máš ešte dva pokusy


To je síce pravda, ale čo z toho, keď budú rovnako nepríjemné ako ten prvý? Nehovoriac o psychickom rozpoložení po prvom a druhom zlyhaní. Urobiť skúšku na druhý pokus nie je žiadna hanba, ale fráza s pokusmi dokáže liezť na nervy. Veď ja to chcem predsa dať na prvý termín! Po prvom Fx stúpa nervozita, dávka podporných látok a frekvencia nadávok.

6. Čo nevieš, to už sa aj tak nenaučíš


Útecha najvyššieho stupňa. Je síce pravda, že čo nevieš, to vedieť nebudeš, ale opakovanie je matka múdrosti. A matka úspešného zvládnutia skúšky. Čitateľom, ktorí sa držia tejto frázičky, odporúčame posilniť tento pocit tým, že si dajú poznámky/knihy/ťaháky pod vankúš.

7. Určite to zvládneš, ty si predsa chytrý


Keďže ste študentom vysokej školy, áno, pravdepodobne ste chytrý a múdry. Tento fakt a „všeobecná múdrosť“ však nič nezaručujú. Počuť takéto povzbudenie je časté, no ducha to nepovznesie. Študentom zostáva nespoliehať sa na to, že sú múdri, sadnúť si ku knihám a pozerať do nich namiesto pozerania do steny.

8. Ten prvý pokus je taký testovací


Optimistická rada nad zlato. Treba však oceniť snahu rečníka. Kedy sa zo skúšania vedomostí na teste stáva ozajstné testovanie? Existujú optimisti, ktorí prídu na prvý termín skúšky. Pozrú sa na formu otázok. Napíšu, čo si pamätajú zo strednej školy. Ďalších desať minút sedia a čakajú, keď sa postaví prvý odvážlivec a spustí vlnu hromadného odchodu optimistických vysokoškolákov.

9. To sa ti iba zdá, že nič nevieš


„Je to pocit, ktorý majú všetci. Myslíš si, že nič nevieš, pretože je toho veľa a nedá sa to všetko zapamätať. Keď dostaneš otázku, ono sa ti to vyjaví,“ povedal nejeden mudrlant. Je vhodné odlišovať študentov, ktorí nič nevedia. Prvú skupinu tvoria takí, ktorí čim viac vedia, tým menej vedia. Stručne povedané, neveria si. V tomto prípade im táto podporná veta môže pomôcť. Druhú skupinu tvoria úprimní študenti, ktorí to naozaj nevedia a neboja sa to povedať nahlas. Tí si túto radu vypočujú, usmejú sa a pomyslia si svoje.

10. Neučil som sa a dal som to bez problémov


Poslednú časť študentov, ktorí vedia-nevedia, tvoria machri, ktorí vravia, že sa nič neučili a že to nedajú. Potom vravia: „Nechápem, ako som to mohol dať, veď som sa na to vôbec neučil.“ V skutočnosti pri tom strávili sedem dní a sedem nocí. Možno ich bolo aj viac. Mali by sme pripustiť možnosť, že ich osvietilo a bez problémov a učenia to dali. To, že to niekto dal bez problémov, ešte nič neznamená. Pre jedného to môže byť záchranný čln, pre iného Titanic.

Počuť tieto frázy nie je príjemné. Sú myslené v dobrom a ich autori sa nám snažia pomôcť. Stačí si to vypočuť, pousmiať sa a povedať si, že život nestojí na jednej skúške (ale vaše štúdium, žiaľ, áno) a pustiť sa do učenia. Veľa šťastia pri zvyšku skúškového obdobia!

ODPORÚČAME AJ:
Desať rád ako sa stať asertívnym
Ocenenie Krištáľové krídlo 2014 získa desiatka slovenských osobností
Peklo nenávisti: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau opäť prehovoril
TÝŽDEŇ NA WEBE: Nový trend sociálnych sietí už aj u nás v redakcii
Mýtus o pive: Ženy si myslia, že sa z neho priberá. Aj tak ho pijú

Komentáre