Život

Ocenenie Krištáľové krídlo 2014 získa desiatka slovenských osobností

"Určite netreba športovej verejnosti predstavovať trojicu nominantov v kategórii šport, sú nimi olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, tenistka Dominika Cibulková a hokejista Marián Gáborík. "

Webmagazin.sk/TASR, 28. januára 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Už v nedeľu 1. februára spozná verejnosť desať osobností, ktoré získajú ocenenie Krištáľové krídlo. Desiatka sošiek je pripravená pre popredných zástupcov umeleckej, vedeckej a profesijnej sféry v kategóriách architektúra, divadlo a audiovizuálne umenie, filantropia, hospodárstvo, hudba, medicína a veda, publicistika a literatúra, rock, pop, jazz, šport a výtvarné umenie.

V tridsiatke nominovaných sú viaceré známe osobnosti, medzi nimi architekt Štefan Polakovič za originálnu rekonštrukciu panelového domu v Rimavskej Sobote, herec Jozef Vajda, Mariana Čengel-Solčanská za scenár a réžiu rodinnej slovenskej rozprávky Láska na vlásku, Ivana Foltýnová, zakladateľka občianskeho združenia Deťom z lásky, Jozef Barcaj, ktorý z termálneho kúpaliska Podhájska vytvoril reprezentatívne a prosperujúce relaxačné stredisko, mladý slovenský dirigent Juraj Valčuha, zakladateľka a dirigentka Bratislavského chlapčenského zboru Magdaléna Rovňáková, sólistka opery SND Terézia Kružliaková, Ján Baláž za konštrukciu systému pristávacieho modulu vesmírnej sondy Rosetta, Branislav Jobus, autor detskej knihy Ja nič, ja muzikant, Oľga Baková z redakcie spravodajstva RTVS, Henrieta Moravčíková za rozsiahlu monografiu popredného predstaviteľa medzivojnovej architektúry na Slovensku Friedricha Weinwurma, mladý gitarista slovenského pôvodu Andreas Varady, skupina Korben Dallas za album Banská Bystrica a jazzový muzikant Radovan Tariška za album Folklor to jazz.

Určite netreba športovej verejnosti predstavovať trojicu nominantov v kategórii šport, sú nimi olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, tenistka Dominika Cibulková a držiteľ Stanleyho pohára hokejista Marián Gáborík. Nominovaný je aj sochár Vít Bojňanský za plastiku sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici.

„Tento osemnásty ročník je symbolický, spájam totiž ročníky s vekom človeka. Ten je dospelý v osemnástich, takže aj Krištáľové krídlo vstupuje do dospelosti. Pred troma rokmi sme krídlu dali symbolický občiansky preukaz a teraz ho uvedieme do života ako dospelého. V tomto duchu aj pripravujeme galavečer a všetky aktivity. Samozrejme, galavečer je len vrcholom ľadovca, za týmto je náročná práca jednotlivých odborných porôt. V tomto roku sa tých návrhov zišlo veľmi veľa a porotcovia potrebovali zvážiť všetky aktivity a výsledky, ktoré tieto osobnosti realizovali v uplynulom roku,“ uviedol pre TASR predseda Veľkej poroty Gabriel Csollár.

Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. To si prevezmú v tomto ročníku kňaz Anton Srholec a najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová.

„Úlohou Veľkej poroty je prerokovanie všetkých nominácií v jednotlivých kategóriách. Osobitne sa zaoberá mimoriadnym ocenením, na ktoré prišlo v tomto roku 30 návrhov, čo je v doterajších 18 ročníkoch najväčší počet. Musím povedať, že každá jedna nominácia bola výborná a hovorila o určitom krásnom životnom príbehu osobnosti. Ak by to bolo možné vybrať ich z tohto množstva, tak tých cien by bolo minimálne sedem alebo osem. My sme sa nakoniec dohodli, že budú udelené dve ocenenia za významný prínos, za celoživotné dielo a snaženie. A to sú presne tieto dve osobnosti, každá z inej oblasti, ale každá je v tej oblasti osobnosť a niečo znamená,“ dodal Csollár.
Galavečer 18. ročníka Krištáľového krídla odvysiela v priamom prenose Jednotka RTVS.

ODPORÚČAME AJ:
Peklo nenávisti: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau opäť prehovoril
Päť jednoduchých krokov, ktoré obrátia vaše manželstvo o 180 stupňov
TÝŽDEŇ NA WEBE: V klipe Charlie ožívajú mŕtvi karikaturisti
VSTUP ZAKÁZANÝ: Boli sme v spaľovni odpadu, vieme, čo sa tam deje
Jozef Banáš vydal román Velestúr

Komentáre