Hudba a film

Jozef Banáš vydal román Velestúr

"Nový román Jozefa Banáša s názvom Velestúr prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. "

Webmagazin.sk/TASR, 20. januára 2015 16:00
Jozef Banáš so svojim najnovším románom. Foto: facebook/Jozef Banáš


Príbeh Muža a Ženy je akési podobenstvo o obracaní sa k svetlu prostredníctvom pochopenia vlastných chýb. Každý z nás putuje v živote k svojmu symbolickému Velestúru. Tento vrch s tajomným runovým nápisom je reálny a nachádza sa v samom srdci Slovenska. Zabudnutý takmer ako naše slovanské korene. Preto si ho Jozef Banáš zvolil za svoj symbol. Ak porozumieme jeho dávnym odkazom tak, ako im porozumel Muž, hádam odkľajeme aj tajomný Velestúr v každom z nás.

Podtitul knihy je román o hľadaní rozkoše. „Mnohí si to vysvetľujú s erotickým podtónom, ale je to o hľadaní, lebo hneď na druhej strane je napísané - najväčšou rozkošou je život bez bolesti a utrpenia. Hlavný hrdina hľadá v živote šťastie, hľadá naplnenie, rovnováhu. Je to veľmi známy človek, populárny spevák, ktorý má dosah na množstvo ľudí. On chce, aby tí ľudia sa vo svojich klietkach nielen zariaďovali, aby si nerobili iba pohodlnejší život, ale aby z tých klietok vyšli. Kráča životom, robí mnoho chýb, dostáva rany od osudu, stále sa to stupňuje, až na záver sa stane v jeho živote tragická udalosť, a tam začína veci chápať,“ povedal pre TASR autor románu.

„Materiály pre tento román som zbieral pol druha roka. Velestúr je staré slovanské obetisko v Kremnických horách. Veľmi mysteriózne miesto s jedinečným runovým nápisom, svetový unikát, ktorý na Slovensku máme. Budem rád, keď upútam trocha pozornosť slovenského čitateľa na toto unikátne miesto. Bol som tam niekoľkokrát, dokonca som tam bol párkrát si len sadnúť a vnímať energiu tohto miesta,“ dodal autor.
Jeden z darčekov - špeciálna minca Velestúr z mincovne v Kremnici. Foto: facebook/Jozef Banáš

Jozef Banáš je jeden z najúspešnejších slovenských autorov ostatného desaťročia. Je nositeľom mnohých literárnych ocenení doma a v zahraničí. Jeho knihy preložili do ôsmich jazykov. O svojich dielach besedoval v 16 krajinách. Dan Brown ho označil za „hľadača pravdy“ a dalajláma mu počas stretnutia v Kašmíre v júli 2014 požehnal k úsiliu zbližovať ľudí.

Je autorom viac ako tristo glos a komentárov, ktoré pravidelne uverejňuje v rôznych médiách. Osobitý zmysel pre humor prejavuje vo svojej pravidelnej talk-show Na kus reči. Román Velestúr je v poradí jeho 11. kniha. Banášov román Kód 1 (2003) sa podľa autorových slov v krátkom čase dočká anglického prekladu. Na jeseň pripravuje voľné pokračovanie bestselleru Idioti v politike.



ODPORÚČAME AJ:
ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Najlepší film roka 2014: Goodbye to Language zvíťazil o jeden hlas
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť

Komentáre