Hudba a film

Najlepší film roka 2014: Goodbye to Language zvíťazil o jeden hlas

"Na tradičnom hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo v Lincolnovom Centre v New Yorku, sa americkí filmoví kritici zišli po 49. raz."

Webmagazin.sk/TASR, 5. januára 2015 6:00
Záber z filmu Goodbye to Language. Foto: ifccenter.com


Za najlepší film roka 2014 vybrala americká Národná spoločnosť filmových kritikov (SNFC) 70-minútovú 3-D snímku francúzskeho režiséra Jeana Luca Godarda (84) Goodbye to Language (Zbohom jazyk), ktorá získala 25 hlasov a o jeden hlas porazila film Chlapčenstvo Richarda Linklatera. Ten získal cenu za najlepšiu réžiu. Na treťom a štvrtom mieste sa ocitli čierna komédia Birdman a životopisný film Mr. Turner s rovnakým počtom 10 hlasov.

Na tradičnom hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo v Lincolnovom Centre v New Yorku, sa americkí filmoví kritici zišli po 49. raz, informovala tlačová agentúra AP.

Filmová esej Zbohom jazyk, ktorá je aj podľa Godardových obdivovateľov záhadná, rozpráva o vydatej žene, slobodnom mužovi a túlavom psovi. Hlavnou témou je však jazyk a komunikácia. Film je nakrútený v 3-D.

Za najlepší dokumentárny film vybrali snímku Citizenfour režisérky Laury Poitrasovej o Edwardovi Snowdenovi a špionážnej afére americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Snímka Grandhotel Budapešť režiséra Wesa Andersona si odniesla cenu za najlepší scenár.

Za najlepšieho herca uplynulého roka označili Brita Timothyho Spalla v úlohe britského maliara J.M.W. Turnera vo filme nazvanom Mr. Turner, ktorý získal tiež cenu za najlepšiu kameru.

Marion Cotillardová získala cenu pre najlepšiu herečku roka za svoj výkon v belgickej dráme Dva dni, jedna noc o robotníčke vo fabrike, ktorí si musí získať spolupracovníkov, ak si chce udržať prácu.

Členmi SNFC je 59 významných periodík z celých USA. Ich ceny sú vyhlasované tesne pred zverejnením nominácií na Oscarov, ktoré vyhlásia 15. januára v Los Angeles.

Prehľad víťazov cien NSFC 2014:


Najlepší film: Goodbye to Language (Zbohom jazyk)
Najlepšia réžia: Richard Linklater, Chlapčenstvo
Najlepšia herečka: Marion Cotillardová, Dva dni, jedna noc
Najlepší herec: Timothy Spall, Mr. Turner
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquettová, Chlapčenstvo
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: J.K. Simmons, Whiplash
Najlepší dokument: Citizenfour
Najlepší scenár: Grandhotel Budapešť
Najlepšia kamera: Mr. Turner


ODPORÚČAME AJ:
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť
Titulnú pieseň k Rukojemníkovi otextoval a naspieval Milan Lasica
Trilógia Hobit by spôsobila fiktívne škody za vyše 670 miliónov eur
Najnovší James Bond príde do kín už budúci rok, s názvom Spectre

Komentáre