Hudba a film

Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí

"Kde je hranica medzi zdravým rozumom a šialenstvom? Kto nájde odvahu, dostane odpoveď v desivej atmosfére viktoriánskeho ústavu pre choromyseľných vo filme E.A. Poe: Archa bláznov."

Webmagazin.sk, 26. decembra 2014 14:00
Záber z filmu Archa bláznov Foto: Millennium Films


Napínavý thriller vznikol podľa poviedky otca hororu a detektívky Edgara Allana Poea „Metóda doktora Téra a profesora Péra“ a jej prekvapujúce vyústenie je len jedným z nečakaných zvratov filmu. V hlavných úlohách sa predstavia Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley a Michael Caine.

Hrdinom filmu E. A. Poe: Archa bláznov je mladý, čerstvo vyštudovaný lekár Edward, ktorý na konci 19. storočia prichádza na prax do psychiatrického ústavu ležiaceho v hmle v odľahlom kúte hôr. Tu ho privíta šéf lekárskeho tímu, jeho asistent a záhadná kráska Eliza, trpiaca panickou hrôzou z akéhokoľvek telesného dotyku. Edward je zasväcovaný do tunajších liečebných metód a je v šoku.

Dr. Lamb je príkladom osvieteného prístupu, voči bláznom je ústretový a svojmu tímu vštepuje, aby rešpektovali„jedinečnosť“ každého pacienta: „Prečo by sme sa mali snažiť urobiť nešťastného človeka z absolútne šťastného koňa?“ Ibaže desivá a hrôzu naháňajúca „liečba“, akú na konci 19. storočia duševne chorí bežne podstupovali, je prítomná aj tu: väznenie, spútavanie, prúdy ľadovej vody a elektriny. To všetko je pevne vryté do historických múrov ústavu a Edward objavuje pomerne znepokojivú pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatiaľ čo skutočný riaditeľ je so svojím tímom uväznený v pivnici. A tu napínavý príbeh plný zvratov a prekvapení iba začína...

V ponurej atmosfére viktoriánskej psychiatrickej liečebne sa neodohráva iba desivý príbeh, ale tiež stret dvoch filmových velikánov: Bena Kingsleyho ako šialeného „doktora“ Lamba a Michaela Cainea ako oficiálneho zástupcu dobovej lekárskej vedy, ktorá bola schopná vystavovať pacientov neuveriteľným ukrutnostiam. Ktorý z nich je „horší“?
Záber z filmu Archa bláznov Foto: Millennium Films


„Dr. Lamb je svojím spôsobom obdivuhodný, uplatňuje voči pacientom humánne postupy. Ale keď zistíte, že on sám je pacient a sám o sobe ťažký prípad, zmení to vašu perspektívu. Je nepredvídateľný, a to ma na ňom bavilo najviac,“ hovorí o svojom hrdinovi Ben Kingsley, ktorý je majstrom v stvárňovaní postáv na pomedzí extrémneho dobra a extrémneho zla. Naproti tomu Michael Caine dostal oveľa temnejšiu rolu, než u neho býva zvykom: sadistického riaditeľa sanatoria. „Drastické metódy, ktoré ve filme uvidíte, sú z veľkej časti založené na skutočných prípadoch z psychiatrických liečební pred jeden a pol storočím. S pacientami sa vtedy zachádzalo veľmi brutálne. Aj môj hrdina je taký, pritom však úprimne verí tomu, že svojich zverencov lieči,“ popisuje Caine.

A Ben Kingsley k filmu dodáva: „Je to jeden z najpozoruhodnejších pohľadov za múry psychiatrického ústavu od „Preletu nad kukučkiným hniezdom“. Je to výnimočný, divoký a vášnivý obraz tohto sveta. Publikum čaká vzrušující večer. Či ako hovorí jeho herecká kolegyňa Kate Beckinsale, ktorá vo filme stvárnila tajomnou krásku Elizu: „Je to strašidelné, je to znepokojujúce, je to romantické.“

Slovenská premiéra filmu bude 15. januára 2015. Informovala o tom spoločnosť Bontonfilm.


ODPORÚČAME AJ:
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť
Titulnú pieseň k Rukojemníkovi otextoval a naspieval Milan Lasica
Kino novinky týždňa: Kliatba Snehovej kráľovnej opäť prichádza
Trilógia Hobit by spôsobila fiktívne škody za vyše 670 miliónov eur
Michal Chrenko prichádza s vianočnou piesňou Hviezda na cestu svieť

Komentáre