Hudba a film

ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili

"Hollywoodska sezóna filmových ocenení sa dostala do plného prúdu, v Los Angeles prichádzali po červenom koberci do hotela Beverly Hilton celebrity a nominovaní na vyhlásenie cien Zlaté glóbusy. "

TASR/Webmagazin.sk, 12. januára 2015 11:10
Zľava Patricia Arquetteová, Lorelei Linklaterová, Ellar Coltrane a Ethan Hawke pózujú so Zlatým glóbusom za najlepší hraný film Chlapčenstvo v kategórii drámy na 72. ročníku odovzdávania prestížnych filmových cien Zlatý glóbus Foto: TASR/AP


Časozberný film Chlapčenstvo režiséra Richara Linklatera, ktorý sa nakrúcal 12 rokov, si v noci nadnes (SEČ) odniesol Zlatý glóbus za najlepší hraný film v kategórii drámy z hotela Beverly Hilton v Los Angeles. Film sleduje dospievanie citlivého chlapca a prináša jedinečný pohľad na vývoj rodiny. Zlaté glóbusy si odniesli aj Patricia Arquette ako herečka vo vedľajšej úlohe za postavu chlapcovej osamelej matky a R. Linklater za réžiu.



Chlapčenstvo premenilo tri z piatich nominácií a tromflo tak čiernu komédiu Birdman, ktorá mala sedem nominácií a odniesla si iba dva Zlaté glóbusy - jeden dostal herec Michael Keaton za hlavnú hereckú komediálnu postavu Birdmana, starnúceho herca, ktorý dúfa, že sa mu podarí vrátiť na Broadway, druhú za scenár filmu Alejandro González Iňáarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris a Armando Bo.

Zlatý glóbus za najlepší film kategórie komédie si odniesol Grandhotel Budapešť režiséra Wesa Andersona.

Eddie Redmayne dostal za postavu Stephena Hawkinga v životopisnom filme Teória všetkého Zlatý glóbus pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe v kategórii drámy. Herec majstrovsky stvárnil postupnú fyzickú degenerácia Hawkinga a v závere už používal iba oči a náznak úsmevu, aby ukázal, čo má vedec na mysli.

Zo žien si hlavnú hereckú cenu v kategórii drámy odniesla Julianne Moore za film Still Alice, v ktorom srdcervúco vykreslila ambicióznu univerzitnú profesorku so začínajúcou Alzheimerovou chorobou.



Najlepšou herečkou v muzikáli či komédii sa stala Amy Adams vo filme Big Eyes, kde zobrazila maliarku Margaret Keaneovú, ktorej manžel mal celé roky prospech z toho, že jej práce vydával za svoje. Žene sa až pri súdnom procese podarilo dokázať, že ona je autorkou diel. Adamsová získala Zlatý glóbus v rovnakej kategórii aj v roku 2014 za film American Hustle (Špinavý trik).



Zlatý glóbus pre najlepší cudzojazyčný film si odniesla ruská snímka Leviathan (réžia Andrej Zvjagincev) o korupcii na malom meste, ocenenie pre najlepší animovaný film snímka Ako si vycvičiť draka 2.

Najlepším televíznym seriálom v kategórii drámy sa stal The Affair, ktorý porazil aj Downtown Abbey či Hru o tróny.



George Clooney, ktorý sa objavil na galavečeri prvýkrát spoločne s manželkou, britskou obhajkyňou ľudských práv Amal Clooneyovou, prevzal ocenenie za celoživotný prínos - Cenu Cecila B. De Milla a vyhlásil, že ocenenie by si skôr zaslúžila jeho manželka.
George Clooney a jeho manželka Amal Clooneyová počas príchodu na 72. ročník odovzdávania prestížnych filmových cien Zlatý glóbus Foto: TASR/AP

Clooney mal na sebe špendlík s nápisom "Je suis Charlie" podobne ako herečka Helen Mirren, ktorá ho mala v tvare pera, na pamiatku obetí teroristických útokov v Paríži.

Hollywoodska sezóna filmových ocenení sa dnes dostala do plného prúdu vyhlásením laureátov 72. ročníka Zlatých glóbusov, ktoré udeľuje Hollywoodske združenie zahraničných novinárov (HFPA) v 24 filmových a televíznych kategóriách.

V uplynulých rokoch Zlaté glóbusy často naznačili, kto dostane ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, cenené Oscary. Víťazi Zlatých glóbusov v kategórii najlepší film v minulosti získali tri roky po sebe aj Oscara za najlepší film, informovala tlačová agentúra DPA.
Jill Solowayová prevzala Zlatý glóbus v kategórii najlepší televízny seriál - kategórie komédia alebo muzikál Transparent na 72. ročníku odovzdávania prestížnych filmových cien Zlatý glóbus. Foto: TASR/AP

Na rozdiel od iných filmových ocenení rozdeľujú Zlaté glóbusy hlavné kategórie na film a televíziu a na drámu a komédiu či muzikál.

Zlatý glóbus je pozlátená zmenšenina zemegule na podstavci, vysoká asi 27 centimetrov, omotaná závitkom filmového negatívu. Cena sa udeľuje od roku 1945.



ODPORÚČAME AJ:
JE SUIS CHARLIE: Krvilačná dráma, ktorá zmenila Francúzsko
Stallone nakrúti záverečný film o Rambovi s názvom Last Blood
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Najlepší film roka 2014: Goodbye to Language zvíťazil o jeden hlas
Highlighty týždňa: Svadba Cameron Diaz a stretnutie Angeliny Jolie

Komentáre