Hudba a film

Do slovenských kín prichádza film Rukojemník

"Rukojemník približuje 60. roky 20. storočia, najmä nástrahy vtedajšieho režimu. Je cenný práve tým, že na dobu nedávno minulú pozerá originálne detskými očami a tým ju sprístupňuje aj mladším divákom."

Webmagazin.sk/TASR, 8. januára 2015 12:00
Na snímke herci zľava Richard Labuda, Milan Lasica a Szidi Tobias počas tlačovej konferencie k slovenského filmu Rukojemník 7. januára 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann


Do slovenských kín prichádza nový slovensko-český, dobrodružno-rodinný film Rukojemník. Oficiálnu slovenskú premiéru má 8. januára. V Českej republike sa od 4. decembra minulého roku premieta pod názvom Jak jsme hráli čáru.

Režisérom snímky je Juraj Nvota, námet a scenár sú dielom dvojice Peter Pišťanek a Marian Urban, kameramanom je Diviš Marek, kostýmovou výtvarníčkou Simona Vachálková, výpravu navrhol Jaroslav Košťál. Hlavného hrdinu si zahral Richard Labuda, syn herca Mariána Labudu mladšieho, v ďalších úlohách sa predstavia Milan Lasica, Libuše Šafránková, Richard Labuda, Ondřej Vetchý, Alexander Bárta, Slávka Halčáková, Ady Hajdu, Szidy Tobias, Robert Roth, Miroslav Noga, Ondřej Malý a ďalší umelci. Film sa nakrúcal od júla 2013 do apríla 2014 v Bratislave a okolí, zimné exteriéry v alpskom Kaunertale.

Tu bude player


Malý Peter (Richard Labuda) vyrastá v starostlivosti prarodičov (Milan Lasica, Libuše Šafránková ), pretože jeho rodičia emigrovali do Viedne a odvtedy sa ho prostredníctvom úradov márne snažia získať. Aj preto Peter vymýšľa najrôznejšie spôsoby, ako sa cez čiaru dostať. Väčšie problémy má však Peter s partiou čierno gardistov, ktorí sa vyžívajú v trápení slabších detí. Medzi tých, ktorí sú na Petrovej strane, patrí "pomalší" spolužiak a veľmi sympatická kamarátka, kvôli ktorým sa s čierno gardistami neváha pobiť.

Ako sa šesťdesiate roky blížia ku koncu a pomery v krajine sa dramaticky menia, otvorí sa nakoniec i pred Petrom vysnívaná cesta cez hranice. Vyraziť na ňu znamená stratiť prarodičov, kamarátov a nezabudnuteľné dobrodružstvá.



Najviac času pri príprave filmu venoval režisér detským postavám. "Práve robota s detským hercom, ale všetko má svoj čas, čiže bolo potrebné vybrať prostredia, obliecť hercov, to všetko moji spolutvorcovia tohto príbehu a filmu vykonávali s nesmiernou precíznosťou. Ja som vlastne akoby iba dozoroval, dávam voľnú ruku, nerozumiem sa do všetkého a nemyslím si, že len moje nápady sú najlepšie, takže veľmi rád prijímam obohacovania. Takí boli našťastie aj scenáristi, takže dovolili aj hercom priniesť svoje, pán Lasica si takmer každú vetu prispôsoboval k svojmu naturelu a filozofii o tomto svete. Tie deti boli dôsledne vybrané a dôsledne pripravené, takže nás vôbec nezdržovali a nemalo to charakter inej práce," uviedol pre TASR Nvota.

"Pre mňa to bola prvá práca s deťmi, bol to veľmi príjemný zážitok. Je to možno aj tým, že režisér výborne vybral deti, alebo že na Slovensku sú tie deti lepšie ako u nás. Mal som pri nakrúcaní pocit, že je to patria chlapcov, ktorí sa dlho poznajú zo školy, pritom to bola patria, ktorá sa pri nakrúcaní videla prvýkrát. Samotné nakrúcanie bolo deťom prispôsobené, nemohli sme ich dlho namáhať," dodal pre TASR kameraman Diviš Marek.



Pre film vznikla aj titulná pieseň s názvom Šťastie. Hudbu zložila Ľubica Malachovská Čekovská, ktorá skomponovala aj kompletnú hudbu k filmu. Text napísal a spieva Milan Lasica. "Pôvodne sme nad titulnou skladbou neuvažovali, ale keď sme videli zostrih filmu, začali sme predsa len o nej diskutovať. Oslovil som pána Lasicu, či by bol ochotný napísať text," prezradil režisér Juraj Nvota. "Navrhol som mu, aby bol o šťastí a už na druhý deň som mal v rukách text," doplnil Nvota.



ODPORÚČAME AJ:
Titulnú pieseň k Rukojemníkovi otextoval a naspieval Milan Lasica
Najlepší film roka 2014: Goodbye to Language zvíťazil o jeden hlas
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť
Kino novinky týždňa: Stačilo ju zabiť, ale on sa do nej zamiloval

Komentáre