Život

Peklo nenávisti: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau opäť prehovoril

"Približne 300 ľudí, ktorí prežili deportáciu do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, si dnes s predstaviteľmi takmer 50 krajín sveta pripomenulo pri Osvienčime 70. výročie jeho oslobodenia. "

Webmagazin.sk/TASR, 27. januára 2015 20:12
Návštevník kráča v koncentrančnom tábore Auschwitz v poľskom Osvienčime 26. januára 2015 pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz–Birkenau. Foto: TASR/AP
Ide pravdepodobne o posledné okrúhle výročie, na ktorom sa preživší budú môcť zúčastniť vo veľkom počte, a to vzhľadom na ich vek, píše agentúra Reuters. Pred desiatimi rokmi ich na spomienkové podujatie prišlo ešte okolo 1500.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski pred účastníkmi vyhlásil, že koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol "peklom nenávisti a násilia", v ktorom sa svojho času zrútila civilizácia a kde bol systematicky realizovaný plán pripravenia ľudí o ich dôstojnosť.

"Stojíme na mieste, kde zavraždili viac než milión ľudí - veľká väčšina z nich boli Židia z takmer celej Európy, ako aj Poliaci, Rómovia, sovietski vojnoví zajatci a mnohí, mnohí ďalší," povedal Komorowski, ktorého citovala agentúra PAP. "Nemeckí nacisti premenili moju poľskú vlasť na večný židovský cintorín," dodal Komorowski, ktorý na podujatí vystúpil ako jediný z politikov.

93-ročný Marcel Tuchman, ktorý prežil holokaust prichádza do koncentrančného tábora Auschwitz v poľskom Osvienčime 26. januára 2015 pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz–Birkenau. Foto: TASR/AP


K účastníkom sa prihovorili tiež traja z bývalých väzňov z koncentračného tábora v mene ostatných, ktorí prežili. Jeden z nich, Roman Kent, vyzval svetových lídrov, aby pamätali na ohavnosti a bojovali za toleranciu. "Nechceme, aby naša minulosť bola budúcnosťou našich detí," citovala ho agentúra AP.

Na hlavnom spomienkovom podujatí pri vstupe do bývalého vyhladzovacieho tábora Auschwitz II-Birkenau sa zúčastnili tiež prezidenti Nemecka a Francúzska, Joachim Gauck a Francois Hollande, ako aj prezident SR Andrej Kiska.

Belgický premiér: Boj proti antisemitizmu zlyhal


Najvyšší belgickí vládni predstavitelia sa v pondelok večer zúčastnili na ceremoniáli vo Veľkej židovskej synagóge v Bruseli, venovanom pamiatke obetí holokaustu. "Boj proti antisemitizmu zlyhal," povedal premiér Charles Michel, citovaný tlačovou agentúrou Belga. Zároveň pripomenul, že holokaust nemá v dejinách ľudstva obdobu, lebo išlo o "priemyselný, plánovaný, metodický zločin proti samotnej podstate človeka". Dodal, že v mene svojej vlády chce potvrdiť, že ide o navždy neodpustiteľný zločin.

Minúta ticha


Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie 46. schôdze NR SR minútou ticha. Poslanci si tak pripomenuli obete terorizmu, ale aj holokaustu, a to pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim.

Európsky parlament (EP) si tiež dnes doobeda minútou ticha pripomenul 70. výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime. "Nielen Nemci, ale väčšina európskych národov nesie svoj diel zodpovednosti za holokaust, vrátane Slovákov. Je potrebné pripomínať, ako sa rodí zlo, aby sme sa mu vedeli brániť," zdôraznila slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Na archívnej snímke z januára 1941 je vchod do nacistického koncentračného tábora Auschwitz–Birkenau v Poľsku. Foto: TASR/AP


V tejto súvislosti vyzdvihla význam povojnového zmierenia medzi Francúzskom a Nemeckom, ktoré stálo pri zrode spolupráce a solidarity medzi európskymi národmi. "Európska únia, ktorú poznáme dnes, bola vykúpená hrôzami vojny a vyhladzovacích táborov. Ak je Osvienčim symbolom najväčšieho utrpenia, tak Štrasburg v mojich očiach predstavuje nádej, že niečo podobné sa už nikdy nebude opakovať," dodala Záborská.

Švédski neonacisti vyzvali médiá, aby o holokauste neinformovali


Viacero švédskych denníkov a miestnych rozhlasových staníc dnes uviedlo, že ich neonacistická organizácia Švédske hnutie odporu vyzvala, aby neinformovali o Medzinárodnom dni pamiatky obetí holokaustu, napísala dnes agentúra DPA. Militantné švédske hnutie umiestnilo na vchody do jednotlivých redakcií svoje vyhlásenie a prelepilo ich lepiacou páskou s logom tejto organizácie. "Berieme to vážne a podali sme na políciu trestné oznámenie," uviedla šéfredaktorka Dagbladetu Patricia Svensonová. Cieľom útoku sa stali aj oblastné redakcie Švédskeho rozhlasu v meste Umea na severe Švédska, ako aj v meste Falun, ležiacom severozápadne od metropoly Štokholm.

Hollande odkázal francúzskym Židom: Vaše miesto je tu


Francúzsky prezident Francois Hollande prisľúbil dnes ochranu pre všetkých Židov v krajine. Napísala to agentúra Reuters. Hollande tak urobil v otvorenej reakcii na nedávne vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý francúzskych židov po teroristických útokoch v Paríži zo 7. januára otvorene vyzval na emigráciu. Netanjahu francúzskym židom odkázal: "Vaše miesto je tu" (v Izraeli). "Vy, Francúzi židovskej viery, vaše miesto je tu, vo vašom domove. Vašou krajinou je Francúzsko," povedal Hollande počas prejavu venovanom pamiatke obetí holokaustu.

Obeťami zverstiev v Osvienčime boli aj tisícky Rómov


"V tábore bolo zavraždených viac ako 21.000 Rómov a Sintov," uviedla etnografka a historička Zuzana Kumanová. "Najkrutejšou nocou bola tá z 2. na 3. augusta 1944, keď v plynových komorách našlo smrť 2897 rómskych mužov, žien a detí," pripomenula. Tento deň si Rómovia v celej Európe pripomínajú ako Pamätný deň rómskeho holokaustu. "Fašistické zverstvá v Osvienčime musia byť mementom, na ktoré ľudstvo nesmie nikdy zabudnúť," zdôraznila Kumanová. "Iba tak má spoločnosť šancu poučiť sa z dejín a vyvarovať sa rasovej neznášanlivosti a antisemitizmu," dodala.



V rokoch 1941–1945 do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau deportovali nacisti asi 1,3 milióna ľudí. Viac ako 1,1 milióna mužov, žien a detí tam bolo zavraždených. Asi 900.000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili. Zvyšných 200.000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania alebo lekárskych pokusov.

Komentáre