Život

Desať rád ako sa stať asertívnym

"Sebavedomé správanie je v dnešnej dobe viac ako žiaduce. Ak si totiž nie ste istí sami sebou, prečo by mal niekto uveriť tomu, čo hovoríte?"

Zuzana Onufer, 28. januára 2015 11:00
Foto: TASR/AP

Asertivita je jednoduchý spôsob, ako si získať rešpekt a autoritu na pracovisku. Nebojte sa zreteľne použiť váš hlas, buďte aktívni pri riešení problémov, vyjadrujte jasne svoj názor. Ak sa správate submisívne, ustráchane, neviete nikomu povedať nie, ľudia vás začnú zneužívať. A navyše s takýmto správaním nemožno pomýšľať na kariérny postup. Asertívnym sa nemusíte narodiť, dá sa to naučiť. Ponúkame 10 rád, ako na to.

1. Nacvičte si asertívne správanie doma


Skôr, ako vystúpite s vašou prezentáciou pred kolegami, skúste si ju precvičiť doma pred blízkymi, ako je napríklad partner alebo priatelia. Dobrým spôsobom ako si asertívne správanie vyskúšať je aj vyžiadanie si zľavy v supermarkete. Akonáhle sa vám to podarí, budete si nabudúce viac istejší.

2. Jasná komunikácia


Naučte sa formulovať svoje názory jasne a zreteľne. Nebojte sa primeraným spôsobom zvýšiť hlas, využívať pauzy. Keď rozprávate, mali by ste dostávať spätnú väzbu.

3. Vystúpte z radu


Nevyhýbajte sa konkrétnym situáciám, kde sa necítite komfortne. Naopak vyhľadávajte ich, aby ste precvičili vaše asertívne ja. Nečakajte, kým budete vyzvaní. Naopak, aktívne sa zapájajte do pracovných rozhovorov. Sami si prví vezmite slovo a prejavte svoj názor.

4. Držte sa faktov


Pred pracovnou poradou alebo zasadnutím sa dobre pripravte, utrieďte si svoje myšlienky a získajte čo najviac informácií. To vám pomôže byť v pohode. Pri vyjadrovaní svojich názorov sa držte faktov. Nedajte veľký priestor emóciám. Snažte sa vidieť veci objektívne, nesprávajte sa vzťahovačne.

5. Prevezmite zodpovednosť


Namiesto toho, že budete všetko kritizovať, alebo hovoriť niekomu, ako sa mýli, sami navrhnite riešenie. Nikomu nepomôže, ak sa donekonečna budete vŕtať v tom, ako niekto niečo pokazil, naopak je potrebné vymyslieť, ako z toho von. Nehovorte „mali by sme,“ ale povedzte „navrhujem, urobme to takto.“

6. Nekajajte sa


Neospravedlňujte sa zbytočne, ak sa nemusíte. Nezačínajte vety formulkou „s dovolením,“ alebo „prepáčte.“ Oberá vás to o silu a dôraz, strácate punc sebavedomého človeka. Neznamená to však, že si neviete priznať chybu. Namiesto nekonečného sypanie popola na hlavu sa snažte danú záležitosť napraviť.

7. Pýtajte sa


Položenie otázky je jednoduchý spôsob, ako sa uplatniť. Zvyčajne to totiž znamená, že dostanete druhého človeka do stresu, zatiaľ čo vy vyzniete ako človek, čo sa problému rozumie a záleží mu na tom, aby sa riešil.

8. Používajte reč tela


Neverbálna komunikácia o vás prezradí viac, ako by ste čakali. Uzavreté gestá, sklonená hlava ihneď naznačia nedostatok sebavedomia. Naopak udržiavajte očný kontakt, zdôraznite svoje myšlienky aj prirodzenou gestikuláciou. Snažte sa mať silný a zreteľný hlas.

9. Asertivita nie je arogancia


Bohužiaľ medzi asertivitou a aroganciou je tenká hranica. Dajte si pozor, aby vaše novonadobudnuté sebavedomie neskĺzlo do ponižovania alebo urážania kolegov. Napríklad, ak váš podriadený nesplní úlohu, nenakričte naňho, že väčšieho ignoranta a babráka ste ešte nevideli. Namiesto toho ho slušne, ale rázne vyzvite, aby to prerobil a odovzdal do nového termínu.

9. Vyberte si svoje vzory


Popri tom, ako sa snažíte nadobudnúť svoje nové asertívne ja, je dobré sledovať vyslovene sebaistých a sebavedomých kolegov. Sledujte, akú majú reč tela, ako komunikujú s kolegami, aké majú vystupovanie. Netreba ich kopírovať, ale skôr zahrnúť niektoré prvky do svojho správania.

10. Odmeňte sa


Sledujte, ako na zmenu vášho správanie reagujú kolegovia a známi a odmeňte sa za svoje úspechy. Naopak, ak pri niektorých situáciách zlyháte, nenechajte sa odradiť. Uvedomte si, kde ste urobili chybu a snažte sa ju nabudúce nezopakovať.

Zdroj: coachingacademyblog.com, levo.com

ODPORÚČAME AJ:
Päť jednoduchých krokov, ktoré obrátia vaše manželstvo o 180 stupňov
Rodičia verzus bezdetné páry: Ktorí sú šťastnejší?
Peklo nenávisti: Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau opäť prehovoril
TÝŽDEŇ NA WEBE: Nový trend sociálnych sietí už aj u nás v redakcii
Mýtus o pive: Ženy si myslia, že sa z neho priberá. Aj tak ho pijú

Komentáre