Život

Peter Hámor zvládol náročný prvovýstup na himalájsku sedemtisícovku

"Prvovýstup v západnej stene Kabru IV bol vedený ľahkým, férovým štýlom, bez použitia fixných lán, umelého kyslíka, budovania výškových táborov, alebo akejkoľvek pomoci zvonku."

TASR, 22. mája 2023 13:25
Horolezec Peter Hámor na archívnej snímke. Foto: Archív Petra Hámora


Po výstupoch, aj opakovaných, na najvyššie vrcholy sveta a všetky himalájske osemtisícovky, sa najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor rozhodol tento rok pre náročný prvovýstup západnou stenou hory Kabru IV, 7318 m vysokej hory na hranici Nepálu a Indie vo východnej časti Himalájí.

Samotnému prvovýstupu predchádzalo niekoľko aklimatizčných výstupov a náročnejší trek pod treťou najvyššou horou sveta Kanchenjongou. K Petrovi sa postupne pripojili ďalší spolulezci z tímu. Taliani Benet Romano a Meroi Nives a Jan Bojan zo Slovinska. Pôvodne plánovaný výstup komplikovalo nepriaznivé počasie - intenzívne sneženie, silný vietor až víchrica.
Trasa prvovýstupu tímu Petra Hámora na horu Kabru IV západnou stenou. Foto: Peter Hámor

Po zlepšení počasia začali pokus o útok na vrchol v skoro ráno 9. mája zo základného tábora v Ramche. Náročný výstup trval tri dni. V piatok 12. mája neskoro popoludní stál Peter Hámor na vrchole Kabru VI, keď tam ako prvý na svete vystúpil západnou stenou.

"Po tvrdom vyfúkanom snehu sa mi o 16.30 h podarilo vystúpiť na 7 318 metrov vysoký vrchol Kabru IV. Niekoľko minút po mne vyliezol na vrchol Bojan a Nives s Romanom," opisuje vo Peter Hámor vo svojej správe.
"Okamžite sme začali zostupovať, no množstvo zlanení a vŕtanina „abalakových hodín“ nám zabralo dosť veľa času. V zliezaní a zlaňovaní sme však pokračovali aj po zotmení. Nakoniec, o 01.30 h, sme sa rozhodli pre bivak vo veľkej ľadovej jaskyni, vo výške približne 6 400 metrov. Chladný bivak sme v závetrí jaskyne všetci prežili a o 5.00 h sme pokračovali v zostupe k našim stanom, kde sme si mohli konečne oddýchnuť a poriadne sa napiť a zohriať sa. Nasledujúci deň sme pokračovali v zostupe do základného tábora v Ramche, kde sme dorazili neskoro poobede."
Peter Hámor na vrcholovej fotografii na Kabru IV. Foto: Peter Hámor

Hoci tentoraz nešlo o výstup na osemtisícovku, Hámorov výkon má obrovskú športovú hodnotu a je to ďalšie svetové prvenstvo v histórii svetového horolezectva, kde Popradčan už desaťročia patrí k svetovej špičke. Ako Peter Hámor neustále pripomína, vždy ide o tímový výkon. Medzi ľuďmi, ktorí majú v takých extrémnych podmienkach spoločný cieľ, musí panovať absolútna dôvera, spolupráca a zodpovednosť.
Vrchol sedemtisícovky Kabru IV zachytený Petrom Hámorom v prvých minútach po výstupe. Foto: Peter Hámor

"Náš prvovýstup v západnej stene Kabru IV bol vedený ľahkým, férovým štýlom, bez použitia fixných lán, umelého kyslíka, budovania výškových táborov, alebo akejkoľvek pomoci zvonku. Je to pekná a logická línia, no v prípade sneženia a zlých snehových podmienok môže byť výstup nebezpečný," uzatvára Peter Hámor.

Komentáre