Zdravie

Skríning môže rakovinu odhaliť včas

"Rakovina hrubého čreva je druhým najčastejším zhubným nádorovým ochorením u mužov a tretím najčastejším u žien. Začína obvykle polypom na sliznici čreva, ktorý môže krvácať."

TASR, 14. februára 2020 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Každý rok na Slovensku pribudne viac ako 30.000 nových prípadov onkologických ochorení. Okrem ich prevencie dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu by mal pacient pre ochranu svojho zdravia pravidelne absolvovať preventívne prehliadky a skríningové programy. Upozorňuje na to Liga proti rakovine (LPR).

"Skríning môže odhaliť nádorové ochorenie v skorom štádiu, v ktorom je liečiteľné a vyliečiteľné," tvrdia predstavitelia LPR. Onkologické ochorenie sa totiž spočiatku nemusí prejavovať žiadnymi alebo len zanedbateľnými príznakmi. V súčasnosti sa na Slovensku realizujú tri skríningové programy onkologických ochorení, ktoré spustilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v roku 2019. Ide o skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka, rakoviny prsníka a rakoviny krčka maternice. Vyzve na ne zdravotná poisťovňa, alebo by sa pacient mal informovať u svojho obvodného lekára.

Rakovina hrubého čreva je druhým najčastejším zhubným nádorovým ochorením u mužov a tretím najčastejším u žien. Začína obvykle polypom na sliznici čreva, ktorý môže krvácať. Človek vo veku od 50 do 75 rokov môže absolvovať skríningové vyšetrenie prostredníctvom testu na skryté krvácanie v stolici. "V prípade pozitívneho výsledku sa vyšetrenie doplní kolonoskopiou, teda vyšetrením celého úseku hrubého čreva pomocou tenkej sondy," uviedla LPR.

Rakovina prsníka je na Slovensku najčastejšie zhubné nádorové ochorenie u žien. Skríning rakoviny prsníka sa robí mamografickým vyšetrením v mamografických centrách ženám od 50 do 69 rokov, lebo v tomto veku je najvyššie riziko vzniku choroby. Ženy by ho mali absolvovať raz za dva roky. Okrem toho by si žena mala raz mesačne robiť samovyšetrenie prsníkov.

Pravidelným skríningom rakoviny krčka maternice sa dá podľa LPR zabrániť až deviatim z desiatich prípadov ochorenia. Každá žena od 23 rokov by mala raz ročne v rámci gynekologického vyšetrenia absolvovať cytologické vyšetrenie, pri ktorom sa malou kefkou zotrie vzorka zo sliznice krčka maternice a pošle sa na kontrolu do laboratória. "Prvé dva cytologické odbery sa robia v ročnom intervale a následne, ak sú výsledky negatívne, pokračuje sa v trojročnom intervale. Ak sú posledné tri cytologické odbery negatívne, skríning sa vo veku 64 rokov ukončí," vysvetľuje MZ SR na svojom webe.

Komentáre