Zdravie

Keď rastlinný olej nie je tak zdravý, ako si myslíte

"Ak si myslíte, že zbaviť sa živočíšnych tukov vás chráni pred srdcovými chorobami, zamyslite sa ešte raz."

Zuzana Lobotková, 20. apríla 2016 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Jedna z prvých vecí, ktorú lekári hovoria ľuďom, ktorí chcú prejsť na zdravší životný štýl, je zmeniť svoje stravovacie návyky. A väčšina z nich bude hovoriť, že čím menej živočíšnych tukov jete, tým lepšie. Zbaviť sa živočíšneho masla, nahradiť ho olivovým, kukuričným alebo iným rastlinným olejom, ktoré sú vraj lepšie pre zdravie srdca.

Ako to teda je?


Lekári na to mali svoje dôvody. Mnohé štúdie preukázali, že ľudia, ktorí jedia viac rastlinných olejov, majú nižšiu hladinu cholesterolu než ľudia, ktorí jedia veľa nasýtených tukov. A ďalšie štúdie spojili zníženú hladinu cholesterolu s nižším rizikom srdcových ťažkostí. Medzi ďalšie prvky, ktoré tvoria jadro populárnej stredomorskej stravy, patria orechy a čerstvé ovocie a zelenina, či ryby, čiže veľmi výživné potraviny.

Ale v novej štúdii výskumníci znovu analyzovali dáta zo starších nezverejnených štúdií a zistili, že spojenie medzi rastlinným olejom a zdravím nie je isté. Ukázalo sa, že je možné, že príliš veľa rastlinného oleja môže v skutočnosti zvýšiť riziko srdcového ochorenia.

Christopher Ramsden a jeho kolegovia sa ponorili do dát z minnesotského koronárneho experimentu, ktorý sa uskutočnil od roku 1968 do roku 1973. Zistili, že len časť výsledkov bola zverejnená, a ďalšie údaje, ktoré naznačovali rozdielnu predstavu o prechode zo živočíšnych tukov na rastlinné tuky, bola vynechaná.

V rámci štúdie bolo viac ako 2300 mužov a žien náhodne rozdelených do stravovacích skupín, kde boli všetky oleje nahradené rastlinnými olejmi, alebo dostali stravu s vysokým obsahom živočíšnych tukov a margarínov. Tí, ktorí jedli viac rastlinného oleja (najmä kukuričného oleja), si skutočne znížili hladinu cholesterolu o takmer 14 percent v porovnaní s tými, ktorí rastlinné oleje nekonzumovali. Bolo to však až po roku alebo viac. Avšak, za každý 30 mg pokles cholesterolu došlo k 22-percentnému zvýšeniu rizika úmrtia. Takže ľudia, ktorí jedli živočíšne tuky, mali tendenciu žiť dlhšie než tí, ktorí prešli na rastlinné oleje.

Presne naopak


Predpoklady boli presne opačné – že čím výraznejšie zníženie hladiny cholesterolu, tým lepšie výsledky. Samozrejme, že to neznamená, že lekári nás zavádzali vo výhodách rastlinných olejov. Nenasýtené tuky nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, keď sú zahriate, majú sklon k oxidácii. V tejto podobe sú nebezpečnejšie pre telesné tkanivá a môžu vyvolať zápal, známy rizikový faktor pre srdcový infarkt.

Je tiež možné, že bežné množstvo oleja, ktoré ľudia jedli, neprinieslo žiadnu výhodu pre srdce. Ramsden hovorí, že množstvo v štúdii bolo asi dvojnásobok toho, čo priemerný človek zje. Zistil tiež, že efekt bol najsilnejší u ľudí starších ako 65 rokov. Starší ľudia majú tendenciu byť viac náchylní k oxidačnému stresu a je možné, že s vekom jedia viac rastlinných olejov, čo zvráti výhody, ktoré to mohlo predstavovať pre srdce.

Rovnako tak ľudia, ktorí fajčia, tak podporujú oxidáciu. Dokonca aj určité znečisťujúce látky v životnom prostredí môžu zapríčiniť nevýrazný prospech z prechodu na rastlinné oleje. Všetky tieto vysvetlenia sú pre túto chvíľu len špekulácie, pretože to je jedna z prvých štúdií porovnávajúca dôsledky jedenia rastlinných a živočíšnych tukov. To ale neznamená, že slanina a maslo by mali tvoriť podstatnú časť stravy. Naznačuje to, že úplné vylúčenie jednej alebo druhej skupiny olejov nie je dobrý nápad.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Sú za sebou idúce tehotenstvá rizikom pre deti?
Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, ide im o život
Prečo zaspíme aj keď nechceme?
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší

Komentáre