Zdravie

Sú za sebou idúce tehotenstvá rizikom pre deti?

"Krátke intervaly medzi tehotenstvami vraj zvyšujú riziko autizmu."

Zuzana Lobotková, 18. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ženy, ktoré boli viackrát tehotné v časovom rozmedzí menšom než dva roky, majú väčšiu pravdepodobnosť, že porodia dieťa s poruchou autistického spektra - predovšetkým autizmus. Rovnako je však rizikové dlhšie čakanie, pretože viac ako päť rokov medzi tehotenstvami zvyšuje riziko autizmu, Aspergerovej poruchy a pervazívnej vývojovej poruchy.

Kedy teda otehotnieť?


Ľudia s poruchou autistického spektra majú často problémy so sociálnou interakciou a komunikáciou. Poruchy autistického spektra môže byť diagnostikované už vo veku dva roky, ale väčšina z nich nie je diagnostikovaná skôr než v štyroch rokoch. Väčšina neurovývojových porúch je zapríčinená viacerými faktormi, vrátane genetiky, životného prostredia, zdravia a rodičovského správania v priebehu tehotenstva, komplikácií pri pôrode a ďalších.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že krátke aj dlhé intervaly medzi tehotenstvami sú spojené so zvýšeným rizikom pre matku. Riziko pre deti však pútalo menej pozornosti. Súčasná štúdia bola systematickým prehľadom viac ako 1,1 milióna tehotenstiev.

Vedci z University of Valle v Cali, Kolumbia, zistili, že krátke intervaly medzi tehotenstvami úzko súvisia s poruchou autizmom – čo je najzávažnejšia forma z porúch autistického spektra. Autistická porucha predstavuje mentálne postihnutie a nespočetné množstvo lekárskych, behaviorálnych a psychiatrických komplikácií.

Kde je chyba?


Dôvody pre asociáciu medzi krátkym intervalom medzi tehotenstvami a poruchami autistického centra nie sú známe. Jednou z možných príčin je, že materská kyselina listová sa po tehotenstve vyčerpáva. Ženy, ktoré otehotnejú pred obnovením kyseliny listovej majú zvýšené riziko folátovej nedostatočnosti v čase počatia a počas tehotenstva.

Okrem toho vedci zistili, že väčšina tehotenstiev po krátkych intervaloch je neplánovaná - čo je spojené s vyšším rizikom prenatálneho stresu matky, ktorý vplýva na dieťa. Na rozdiel od toho čakať viac ako päť rokov medzi tehotenstvami znamená vyššie riziko pervazívnej vývojovej poruchy alebo
Aspergerovej poruchy. Asperger spôsobuje problémy so sociálnou interakciou, rovnako ako obmedzený rozsah záujmov alebo opakujúce sa správanie.

Tento výskum by mohol pomôcť pri lepšej starostlivosti o tehotné ženy, pretože lekári by sa vedeli zamerať na riziká pri tehotenstve a rady pre budúce matky.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Priveľa opaľovania znižuje hladinu vitamínu D v tele
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy
Škrupiny vajec by sa nemali umývať, obsahujú ochrannú vrstvu

Komentáre