Zdravie

Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je

"Ako môže byť pre vás chodenie do posilňovne škodlivé? Jednoducho. Niektoré náčinie je doslova pokryté baktériami."

Zuzana Lobotková, 13. apríla 2016 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Žiadny výlet do posilňovne nie je kompletný bez toho, aby vaše ruky neprišli do kontaktu s činkami alebo kardio strojmi. Snaha udržať sa v kondícii alebo spáliť kalórie je chvályhodná, no napadlo by vám, že na vás číha viac baktérií, než na záchodovej doske?

Zakaždým, keď sa dotknete displeja bežeckého pásu alebo čo i len činky, dostávate sa do kontaktu s baktériami, ktoré spôsobujú zápal pľúc alebo otravu krvi, a dokonca aj takými, ktoré sú odolné voči antibiotikám.

Výskumníci z FitRated zhromaždili vzorky baktérií z 27 rôznych kusov zariadení v posilňovni. Zistili, že každý kus je pokrytý viac ako jedným miliónom zárodkov na štvorcový palec. Priemerný rozoped má 39-krát viac baktérií ako podnos z školskej jedálne. Typický bežecký pás má 74-krát viac baktérií než kohútik na verejných toaletách. A bežná sada činiek v priemere 362-krát viac baktérií než záchodová doska.

Všetky tieto typy zariadení obsahujú baktérie, ktoré bežne spôsobujú kožné infekcie a ďalšie ochorenia. Odhalili tiež riziko príčin infekcií ucha, oka a dýchacích ciest. Bezpočet ľudí sa dotkne náčinia v posilňovni, takže prítomnosť baktérií na bežne používaných zariadeniach nie je príliš šokujúca. Avšak, väčšina ľudí si neuvedomuje, aký objem baktérií je s nimi v kontakte na každom kroku.

Aby sa zabránilo styku s choroboplodnými zárodkami v posilňovni, odborníci na FitRated odporúčajú ľuďom vždy sa uistiť, že dezinfekciu použijú na stroje a náčinie pred aj po použití. Okrem toho nezanedbávajte používanie antibakteriálneho mydla pred aj po každom tréningu.

Nechoďte po fitness centrách zbytočne naboso, nedotýkajte sa tváre a dodržiavajte hygienické zásady odporúčané každou prevádzkou. Veď aj samotné posilňovne sa snažia udržať hygienu. Netreba si predsa pokaziť snahu o zlepšenie kvality života infekciami z posilňovacieho náčinia.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Učenie nových vecí vytláča z hlavy tie staré. Prečo je to tak?
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší
Sú tetovania ochranou proti chrípke?
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy

Komentáre