Zdravie

Učenie nových vecí vytláča z hlavy tie staré. Prečo je to tak?

"Naše mozgy majú iba obmedzené množstvo miesta na vedomosti a zručnosti. Rozhodne sa v nich nevojde všetko."

Zuzana Lobotková, 11. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Akonáhle sa naučíte jazdiť na bicykli, nikdy to nezabudnete. Aspoň sa to tvrdí. Možno vás teda prekvapí, že pri učení sa nových poznatkov a zručností sa mozog snaží na niečo zabudnúť. Obmedzená kapacita mozog núti zabúdať alebo staré spomienky prepisovať, aby bolo voľné miesto na nové veci.

Znie to nepríjemne, no tento poznatok môže priniesť aj úžitok. Vedci vďaka pochopeniu princípu „zabúdania“ môžu vyvinúť liek, ktorý by ľuďom pomohol zabudnúť na traumatické zážitky. Doktor Cornelius Gross z Európskeho laboratória molekulárnej biológie uviedol: „Prvýkrát sme spojili dráhu v mozgu so zabúdaním, aktívnym vymazávaním spomienok. Jedným z možných vysvetlení je, že je v mozgu obmedzený priestor. Aby ste sa naučili nové veci, musíte najskôr zabudnúť to, čo ste sa naučili dávnejšie.“

Na najjednoduchšej úrovni učenie zahŕňa vytvorenie súvislostí a ich zapamätanie. Hipokampus je časť mozgu, ktorá pomáha tvoriť spomienky. Práve sem smerujú nové informácie, a to tromi rôznymi cestami. Ako sa spomienky upevnia, spojenie medzi neurónmi v týchto cestách je silnejšie.

Keď bola hlavná cesta na zapamätanie u laboratórnych myší zablokovaná, už viac neboli schopné učením získavať pavlovovské reflexy. Tým sa potvrdilo, že táto cesta je zapojená do formovania spomienok, ale nie je nevyhnutná pre vyvolanie spomienky. Zablokovanie hlavnej trasy malo nečakaný dôsledok: spoje pozdĺž nej boli oslabené, čo znamená, že pamäť bola vymazaná.

Profesorka Agnès Gruartová z University Pablo Olavide v Seville povedala: „Zablokovanie tejto dráhy by nemalo mať vplyv na jeho silu. Avšak, keď sme to podrobnejšie skúmali, zistili sme, že aktivita v jednej z ďalších ciest riadila toto oslabenie.“ Zaujímavé je, že aktívny tlak spôsobujúci zabúdanie nastáva len počas učenia. Za iných okolností sila spojenia zostala nezmenená. Darmo, učenie a zapamätanie si všetkých podstatných vecí je naozaj náročné.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ako sa liečili infekcie vo svete bez antibiotík?
Chcete spoznať váš rodokmeň? Nie je to nemožné
Prečo podvádzame? Môže to byť vrodené
Sto najšťastnejších krajín sveta: Slovensko sa dostalo do prvej 50-ky

Komentáre